Terezijino otkriće. Duhovni put Male Terezije

36

Novo izdanje iz Kršćanske Sadašnjosti

Maxence van der Meersch

Terezijino otkriće. Duhovni put Male Terezije

Ova knjižica pruža kratki uvid u Terezijinu dušu, njezine misli i njezin duhovni put.

Svaki je život, a osobito svetački, neponovljiv i poseban. On je ostvareni odgovor Božjemu pozivu iz jednokratne osobne situacije.

Na ovih nekoliko stranica naći ćete razmišljanja o duhovnome putu svete Male Terezije. Taj put nije zakon za čitatelja, nije evanđelje i ne bi ga bilo dobro slijepo slijediti, napustivši sebe, ali će biti dobro da ga čitatelj upozna – možda će nešto korisno otkriti, kako kaže autor u Predgovoru.

Ova knjižica pogodna je za osobno razmatranje ili zajedničko čitanje i promišljanje o Terezijinom iznimnom duhovnom putu.

Na pitanje o tome što znači biti malen, Mala Terezija odgovara: »Ostati malen znači priznati svoje ništavilo«. Ona je dobro osjećala da je sve u tome, i da je realno zlo također u tome što nećemo analizirati sami sebe i priznati svoju neizmjernu zloću, svoju neizmjernu nemoć. Dodaje: »Dok je dijete posve malo, daje mu se sve što treba. Ali čim naraste, otac ga neće više  hraniti i kaže mu: ‘Sada radi! Možeš se brinuti za se!’ Da ne čujem te riječi, nisam nikada htjela rasti,  osjećajući se nesposobnom brinuti se za svoj život, za vječni, nebeski život… Ja sam dakle uvijek ostala malena …

Biti malen znači ne postati malodušan zbog svojih pogrešaka. Djeca često padnu, ali su premalena i ne mogu se jako raniti.

Jedini put… jest predanje posve maloga djeteta, koje bez straha zaspi u naručju svoga oca. ‘Ako je tko posve malen, neka dođe k meni.’«

PODIJELI