New age je teško definirati. Nije religija premda ima u sebi religioznoga. Nije filozofija, iako u sebi sadrži nešto filozofskoga. Nije znanost, a nastoji se temeljiti na znanosti. Možda je najbolje reći da je to krov pod koji ulaze

ezoterizam, okultizam, astrologija, znanost, magijska i mitska mišljenja o tajnama života, trunak kršćanstva, islama, istočnjačkih religija i to opet sve smiješano u jedno na razne načine. Ne postoji jedinstven New age s ciljem stvaranja novoga čovjeka i novoga doba, koje će razriješiti čovjekove probleme i nedaće. Njihova je zamisao da zauzmu mjesto kršćanstva. Kršćanstvo je planetarna pojava, kojoj kako tvrde istječe vrijeme. Ono je nastalo u znaku “Ribe” i bilo je obilježeno nejedinstvom čovjeka i svijeta, te stoga nije uspjelo zadovoljiti čovjeka. Dolazi novo doba pod znakom “Vodenjaka”, doba savršenog tipa čovjeka i svijeta, čije je obilježje jedinstvenost svega stvorenoga.

Jedan takav suvremeni samozvani učitelj new aga je i brazilski pisac Paulo Coelho, čije su nam knjige posvuda dostupne. Čitajući njegova djela zamijetit ćemo da duboko odstupa od kršćanske misli, iako su neki manje upućeni u početcima povjerovali da se radi o kršćanskom piscu, jer u pisanju koristi biblijske zgode i likove.

Coelho je jedan od najutjecajnijih «propovjednika i promicatelja» New agea – Novoga doba – suvremenoga pokreta, filozofije i učenja. New age je mješavina religije, povezan sa zodijačkom erom doba vodenjaka, prepun magije, okultizma, ezoterije, vraćanja gnosticizmu, prirodnim silama, energijama i religijama, duhovnost koja je zamišljena za preporod čovječanstva za novo doba i otkrivanje nove, dugo vremena skrivene istine. Sve tzv. «stare religije», među njima i kršćanstvo prema shvaćanju New agea, moraju nestati i ustupiti mjesto Novom dobu.

Stoga, ovaj pokret spada u jedan od najozbiljnijih izazova za suvremene kršćane. Na žalost o ovom se pokretu unatoč njegovoj svjetskoj raširenosti i utjecaju, vrlo malo zna u našem podneblju. Coehlo kao pisac u svojim djelima prenosi ideje duhovnosti New agea. Stoga ne uzimajmo ponuđeno zdravo za gotovo, već sve ponuđeno ocijenimo i prosudimo kritički, jer kršćanstvo s Kristom i New age s Vodenjakom ne mogu skupa ruku pod ruku, jer se jedno drugomu protivi.

Dovoljno je znati da je ovaj pisac po vlastitom priznanju kroz život sve kušao od droge i pripadnosti sekti Hare Krišna, budizma, yoge, zen filozofije, bijele i crne magije, do sotonizma, svih vrsta seksualnih odnosa u četiri braka, koja je mijenjao poput čarapa, postao vrač, bio u umobolnici tri puta, opredijeljeni bezvjerac i otvoreni antikatolik.

Novu duhovnost koju Coelho u svojim pisanim djelima propagira, ni mnogi kršćani neće odmah i lako prepoznati. Za sve one koji se ipak odluče pročitati nešto od Coelhea, propovjednika duhovnosti New agea, preporučuje se i katolički osvrt kroz knjigu fra Josipa Blaževića s naslovom «Proroci novoga doba».

KOLIKO VRIJEDI JEDNA SVETA MISA?

Za vjernike kršćane najsavršeniji oblik molitve je Sveta misa, koju ništa na pravi i potpuni način ne može zamijeniti. O njenoj važnosti i vrijednosti pripovijeda nam zgoda kako je u neku trgovinu u Luxemburgu, ušla starija siromašna žena te zamolila za komadić mesa. Rekla je da nema novca da plati. Uz nju je stajao, hladan na njezinu molbu čuvar, zaposlen u toj trgovini. Mesar ju je upitao: “Komadić mesa? Čime ćete platiti?” Žena je mirno odgovorila: Novca nemam, ali prikazat ću za vas jednu Svetu misu.” Oba muškarca, bezvjerci, podrugljivo su joj se smijali. Mesar je kroz smijeh odgovorio: “Dogovoreno! Idite, gospođo u crkvu na Misu, a ja ću vam dati toliko mesa koliko na vagi vrijedi ta vaša Misa.” Žena je mirno izišla iz trgovine i otišla u crkvu.

Nakon nekog vremena vratila se i predala mesaru listić papira na kojem je pisalo: Prikazala sam jednu Svetu misu za vas! Mesar je stavio na jednu stranu vage papirić, a na drugu stranu jednu kost, kako bi joj se narugao. Kazaljka na vagi nije se pomakla niti za gram. Zatim je stavio komad mesa – i opet ništa. Mesar je pomaknuo papirić i utegom provjerio ispravnost vage. Sve je bilo ispravno. Ponovno je stavio papirić na jednu, a veliku šunku na drugu stranu vage. Ni ovog puta kazaljka se nije pomakla.

Vidjevši sve ovo, mesar se uozbiljio. Shvatio je da nema dovoljno mesa u trgovini kojim bi mogao ispuniti svoje nepromišljeno obećanje, ali je shvatio i to da se s Bogom ne valja izrugivati. Darovao je ženi sve što je stavio na vagu i obećao joj da će ubuduće svakoga dana, moći dobiti komadić mesa besplatno. Toga se dana mesar obratio!

 

fra Mate Tadić

PODIJELI