Dezertifikacija, ozbiljna ekološka kriza našega vremena – tim ju je riječima papa Franjo opisao u poruci koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj sudionicima XIII. konferencije Okvirne konvencije stranaka (COP) o suzbijanju dezertifikacije. Konferencija se održava u Ordosu, u Unutrašnjoj Mongoliji, u Kini, od 6. do 16. rujna. Papa je u poruci, među ostalim, pohvalio napore sudionikâ u promicanju koordiniranoga pristupa tom pitanju.

Zahvalivši kineskim vlastima i narodu za mogućnost da se taj skup održi u Kini, papa Franjo je izrazio radost zbog toga što konferencija želi pobuditi zanimanje i zauzimanje mladih u velikom pothvatu preoblikovanja pustinjâ u vrtove. Oni će – istaknuo je Papa – podići svoj glas i uputiti apel za savjesniju primjenu rezolucijâ međunarodne zajednice.

U enciklici „Laudato si’“ – stoji nadalje u poruci – papa Franjo ističe da se dezertifikacija tla može smatrati gotovo tjelesnom bolešću koja pogađa osobno svakog pojedinca. Već je u poruci Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, na Uskrs 2013. godine, Papa napomenuo da svatko treba prijeći unutarnju pustinju, unutarnju dezertifikaciju koja je ukorijenjena u nesposobnosti za ljubav prema Bogu i bližnjemu, i u napuštanju naše uloge čuvara svega što nam je Stvoritelj povjerio i što nam i dalje daje.

Sveti je Otac stoga izrazio nadu da će konferenciju voditi cjeloviti pristup koji temu dezertifikacije povezuje sa širom etičkom temom siromaštva, nerazvijenosti i pravednosti među naraštajima, koja određuje opće zdravlje, duhovno i moralno, cijele zajednice. Na kraju poruke Papa ohrabruje napore konferencije u svrhu mira, sigurnosti, općega dobra i cjelovitoga ljudskog razvoja.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI