Čovjek u prošlosti i budućnosti – Toma

Svima nam je poznata priča o Tomi – nevjerniku! Zar ne? Svi znamo kako je on bio nevjeran kada su mu učenici rekli “Vidjeli smo ga, Toma”, on na to kaže “Ne neću vjerovati”.

Tako i današnji čovjek. “Ne, NEĆU vjerovati i zašto bi?” Može se ljutiti tko god hoće na ovaj tekst, ali tako je. Svi smo mi TOMA APOSTOL – NEVJERNI. Svi smo barem jednom rekli “Ne neću vjerovati”, ali pod time se podrazumijeva i onaj dodatak “Neću vjerovati u Isusa”.

Krenimo od početka, Toma je bio izabran da bude s apostolima i da slijedi vjerno Krista. Isus je znao, možemo to tako nazvati, “budućnost”, poznato nam je ono sa Judom “Jedan će me od vas izdati”.

Tako i s Petrom “Triput ćeš me zatajiti”. Biblijski tekstovi nam o tome jasno govore. Ali što sa Tomom? Zašto mu Isus ne govori direktno u lice “NEĆEŠ VJEROVATI U MENE?” Hmm, čudno, zar ne? To nam sve dolazi kasnije kada se Isus javlja svojim učenicima i govori im “Mir vama”. U to vrijeme nije bilo Tome. Kada su mu učenici rekli da su vidjeli Gospodina, on ih mahnito odmakne od sebe i ne povjerova. Dođe Isus ponovo pred svoje apostole, tada bijaše i Toma s njima, tada Isus kaže “Toma”, znači obraća mu se posebno. “Prisloni svoj prst u moje ruke, stavi svoju ruku u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran!”. Tada Toma spozna Gospodina, pade ničice i kaže “Gospodine moj i Bog moj!”

 

Današnji Toma

U današnjem svijetu nije ništa drukčije. Danas je barem čitav svijet u nevjeri poput Tome. Ali zašto? Toma je u prošlosti sumnjao u Isusa da je uskrsnuo. Ali mi danas sumnjamo u nešto drugo, nama sumnje dolaze iz drugih nekih izvora! Kao što su tipa tehnologija, facebook, internet u kojima se osnivaju Grupe ili pišu tekstovi “Bog ne postoji”. Zašto današnji svijet ne vjeruje u Boga? Zbog toga jer ih je sram reći glasno i jasno “Da, ja vjerujem”. Kada je Toma vidio rane na Isusovim rukama i na Njegovu boku ranu, pao je ničice i povjerovao. A svoj život završio mukom za Gospodinom. Budi i ti mučenik ovog stoljeća. Kada ti netko kaže: “Ma što vjeruješ u tog Boga”, ti mu samo reci: “On pošalje svojeg jedinorođenca da spasi ljude od grijeha”

Ne budite srca tvrda kao u Meribi!

Otvorite srce Gospodinu!

Ne budite nevjerni poput Tome!

Budite vjerni!

 

Matija Tišljar

PODIJELI