Kralj kraljeva i Gospodar gospodara

503

Lk 23,35-43

 

 

 

Imam dojam da često zaboravljamo na Isusov križ i njegovu spasonosnu muku. Netko će reći da to nije istina jer je čitav naš život obilježen Isusovim križem. Budimo se sa znakom križa i idemo spavati s istim znakom. Isusova je muka prisutna u svakoj misnoj žrtvi. Mnogi križevi krajputaši i obješeni na zid obilježavaju našu okolinu. Slažem se, ali želim poručiti nešto drugo, intimnije. Pogledajmo Isusov križ kao što je gledala njegova Majka i ljubljeni učenik. Za njih Isusov križ nije bio dio okoline, nego povijesna zbilja, koja se postepeno razotkrivala u njihovim životima i u životima svake kršćanske zajednice. Isusova muka i smrt na križu svima nama je na spasenje. Otvara nebo, poziva na radost, poziva na svetost. Tko se može oduprijeti tom pozivu? Možda čudno zvuči, ali to je istina, križ je kraljevsko prijestolje na kojem Isus Krist umire i daje svoj život za svakoga čovjeka. Krist je kralj kojem je najvažnija ljubav. U njegovoj vladavini ljubav vrijedi više nego ikoje bogatstvo.
Ljudski je um trebao Isusova svjedočanstva: „Jesi li ti kralj?“ Ljudska ruka u nevjeri, ali proročki, objesila je na kraljevsko prijestolje ploču s natpisom: „Isus Krist kralj židovski.“ Ponekad je teško u sve povjerovati. Teško je prihvatiti istinu da je Isus Kralj svega stvorenja. On je kralj bez izgleda, napušten od svih, umire sam uz podrugivanja okupljene rulje. Popljuvan, izbičevan, skinut do gola. Na glavi nosi krunu od trnja. No, On je najsvetiji Hram Oca. On je kralj, koji će na kraju vremena odijeliti dobre ljude od zlih. Isus Krist je jedini kralj, koji svoje sluge naziva prijateljima, spreman opasati bokove i posluživati ih za stolom. Isus Krist kralj kraljeva i Gospodar Gospodara spreman je oprati noge i najvećem zločincu. On svaki dan pita za svoje prijatelje, brine za njih. Spreman je oprostiti svaki grijeh i pozvati u nebo: „Još danas ćeš biti sa mnom u raju, u mome kraljevstvu!“ Važno mu je da se svi ljudi spase.
Divim se Isusovoj poniznosti. Poznam sebe i znam kako bih ja reagirao u tako bolnim trenutcima… Čini mi se da zaboravljamo Isusov nauk o Božjem kraljevstvu. Isus je često govorio o naravi svojega kraljevstva. To kraljevstvo ponuđeno je svima. Traži silnike, ali u smislu pobjeđivanja samoga sebe, u ratovanju protiv svega što čovjeka čini nečovjekom, što hrani ljudsku sebičnost i škrtost, protiv svega što želi čovjeka zatvoriti u njega samoga. Čovjek koji je spreman izgubiti svoj život poradi Krista kralja, pronađe ga u Božjem kraljevstvu.
Mnogi su podno križa mislili da je Isus gubitnik, da se sve raspalo i propalo. Međutim, Isusova smrt na križu je poraz za Sotonu. Isus je pobijedio svaki grijeh i svako zlo. Spasitelj gubi svoj kraljevski život kako bi ga darovao nama. Njegova razlivena krv na križu po krštenju kola u našim venama, pere nas, čisti. Isusu u trenutku smrti nije stalo do senzacionalizma, mogao je učiniti čudo i sići s križa. Mogao je dozvati čete anđela, koji bi ga skinuli s drveta sramote i kazne. Ali, On nevin, svojom slobodnom voljom, odlučuje ispuniti do kraja Božji naum spašavanja ljudi. On, u kojemu je sve stvoreno na nebu i na zemlji, On Glava Crkve, svojom smrću stvara novi poredak. Čini sve novo. Zato ne prekida svoju agoniju, nego predaje svoj duh ocu i izlijeva Duha Svetoga na svako tijelo. To se ponavlja u svakoj misi. Isusova žrtva za naše grijehe je dragocjena, jedina, savršena i konačna. To može samo kralj. On daruje vječni savez, koji je sklopljen po njegovoj krvi s Crkvom Kristovom zaručnicom (kraljicom).
Uvijek me iznova oduševi razgovor Isusa Krista kralja i zločinca, kojeg predaja zove Dizma. Divni i dirljivi su to trenutci. Isus obećava raskajanom čovjeku raj i to još danas! Dizma je doživio Isusa tek na križnom putu. U Isusu shvaća svoj propali život. Prijateljski se obraća Isusu: „Isuse sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.“ Tu se svima nama otkriva pravo lice Boga. Bog je milosrdan. Isus je kralj milosrđa. To je novo lice Boga, koji prašta i koji ljubi! Eto Isusa Krista-Kralja!

 

pater Arek Krasicki, CSSp, OSijek Hr

PODIJELI