Volonteri udruge „Smiješak za sve“ uspješno su završili u sklopu projekta „Volontiram, dakle jesam!“ ciklus edukativnih radionica i evaluacija koje su provodili u Caritasovom domu za djecu od 12 do 19 godina bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Kući Emaus. Projekt su provodili uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a 12 radionica pod nazivom „Jači u životu!“ koje su volonteri Smiješka organizirali za tamošnje korisnike od 2. prosinca 2017. do 28. travnja 2018. temeljile su se na razvoju socijalnih i komunikacijskih vještina, uključivanju mladih u zajednicu te stvaranju novih socijalnih mreža i promicanju volontiranja. Ovo su bile samo neke teme održanih radionica: medijska pismenost, osobna prezentacija, predrasude i stereotipi, planovi za budućnost, volontiranje, nasilje u vezi, ovisnost, pripreme za putovanje na maturalac.

Udruga Smiješak za sve već drugu godinu za redom u Caritasovoj kući Emaus u Dupcu provodi projekt jačanja psihosocijalnih vještina i integriranja štićenika u društvo. Kako se radi o vrlo osjetljivoj populaciji, smatram da je angažman naše Udruge više nego dobrodošao u takvoj sredini. Štićenici su nas prihvatili, stvorili smo s njima prijateljstvo, pokušali pomoći zaposlenicima. Kao rezultat ovogodišnjih radionica nekoliko štićenika se priključilo našoj akciji Dekica za snove. Udruga nastavlja dalje suradnju s Caritasom kroz novi projekt povezujući korisnike iz Kuće Emaus sa štićenicima Kuće ljubavi kroz radionice i susrete koje će voditi volonteri Smiješka za sve.“, istaknula je Marijana Jergović, predsjednica udruge Smiješak za sve.

Nakon završetka ciklusa tri su korisnika pokazali interes za volontiranje na lokalnoj razini te su se uključili u Smiješkovu volontersku akciju „Dekica za snove“ u Sesvetama koja se održavala u svibnju u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. Uvidjeli su kako mogu svoje slobodno vrijeme provesti na kvalitetan način i kako svoju energiju mogu uložiti u boljitak lokalne zajednice kroz volontiranje.

„Zagrebačke dječje bolnice i domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi pune su mališana potrebnih blizine, ljubavi i pažnje. Udruga Smiješak za sve već nekoliko godina u njihove živote obilježene bolešću nastoji unijeti osmijeh, radost i nadu“, rekla je sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

 

U lipnju su volonteri Smiješka održali s korisnicima Doma evaluacije i tako zaključili kako su provođenjem projekta „Volontiram, dakle jesam!“ osigurani uvjeti za osobni rast i razvoj korisnika, razvoj njihovih socijalnih vještina i stavova. Uz to, korisnici su se upoznali sa svojim pravima te su stekli nova znanja iz područja volonterstva i unaprijedili svoje socijalne vještine i kompetencije.

„ Radionicama jačanja psihosocijalnih vještina koje su u „Kući Emaus“ održavane svake druge subote, volonteri Smiješka za sve osnažili su korisnike te ih motivirali i potaknuli na što kvalitetniju integraciju u sredinu u kojoj žive.  Uz to, dali su dodatnu vrijednost svakodnevnim nastojanjima naših stručnih djelatnika i odgojitelja i na tome im se u ime korisnika i kolega od srca zahvaljujem“, istaknula je sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

 

 

 

Tekst: Smiješak za sve

 

Foto: Smiješak za sve

„Dekica za snove“, OŠ Sesvete, 21. svibnja 2018.

Portert: Marijana Jergović, predsjednica udruge Smiješak za sve

Skupna slika volontera Smiješka za sve sa izleta u Istru „Putevima glagoljice“

Volonterke Smiješka za sve u DB Srebrnjak

          

 

 

PODIJELI