Ivica Šola: Mnogi odlaze jer ne žele da im o sudbini odlučuju – gori od njih

94

Piše: Ivica Šola

Na jednoj od obrana diplomskih radova studenata kojima sam bio mentor, došao sam malo ranije i razgovarao s kandidatkinjom koja je pripremala prezentaciju. Radi se o izvrsnoj djevojci po svakom pitanju, ljudskom, moralnom, stručnom, profesionalnom.., piše Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji, čiju kolumnu djelomice prenosimo.

K tome samozatajna, pristojna, s malo riječi, osim na ispitu. Već radi, pristojno zarađuje u jednoj privatnoj tvrtki, k tome radi i honorarno. E kad joj tako dobro ide, pitam za planove za budućnost, ono, u šali, hoće li se skoro udavat’, i slično, kada ona ispali “idem van iz Hrvatske”. U trenutku sam bio zbunjen, ima posao, znanje, ide joj dobro, sve joj to kažem uz neizbježno i jedino logično pitanje: “Zašto se onda iseljavaš, zašto ideš van?” Odgovori: “Ne želim da o meni odlučuju gori od mene.” To nije izjava nikakve bahate, umišljene osobe koja bilo koga želi povrijediti, ali ne želi niti zatvoriti oči pred realnošću koja joj dugoročno ne pruža perspektivu.

Radi se o tome da je gospodarstvo previše ovisno o državi, o političarima i političkim odlukama, da prevelika država generira (stranačke) mediokritete koji opet kadroviraju sebi slične, i tako u lošu beskonačnost.

Evo primjer. Jednom obrtniku dolazi porezna u inspekciju i dok ne nađe neku i najbizarniju nepravilnost da ga odere, pa bio to i putni nalog ili neka nenamjerna pogreška, neće izaći iz njegovih prostorija, ili će ga otvoreno reketariti i tražiti “dar” umjesto kazne. Jedna meni bliska osoba zbog jednog takvog je zatvorila firmu jer nije htio ništa “dati” pa mu je stigla ogromna kazna koja ga je uništila… Za razliku od poreznika u Hrvatskoj koji u privatniku gleda neprijatelja i “tajkuna” kojeg treba oderati, iskustvo u Njemačkoj je suprotno. Porezna na njega gleda kao na čovjeka zahvaljujući kojemu se puni državni proračun pa on od toga prima plaću, i on je tu da mu pomogne ako i uoči neke pogrješke, a ne da traži načina kako da ga odere ili uništi jer je svjestan da tako uništava i sebe i državu. Ali, kako reče moja studentica, i ovdje gori od tebe odlučuju o tebi…

K tome kada mladi čovjek gleda sve te “natječaje” za koje se uglavnom zna, od nabave do zapošljavanja u državnim tvrtkama i institucijama, za koga su pisani, iako nisu bez posla, muka im je.

Prigovor Plenkoviću

Moj poznanik koji je živio i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, Slavonac, odlučio s ušteđevinom doći u Hrvatsku. Otvorio je obiteljski obrt, bilo je posla, radilo se, ali nije mogao naplatiti svoj rad od raznih Todorića, privatnih poduzetnika jakog kalibra koje je stvorila država. I kada bi pokušao sudskim putem, presude su uglavnom bile tipa “sinkope”, tj. da ti pamet stane. Vidiš da s pravosuđem nešto ne štima pa s razlogom sumnjaš da su suci koji donose presude korumpirani, a sumnja nije kazneno djelo. S druge strane, bez obzira što ti državni tajkuni ne plaćaju uslugu koju si im izvršio i mirno dalje rade, tebi ta ista država šalje poreze i poreznike ne pitajući je li taj tip koji ti nije platio, a financira kampanje svih stranaka, koji ti sjednu za vrat. Gdje je danas taj moj poznanik, povratnik? Opet je iselio, ovaj put u Irsku i povremeno komuniciramo preko Vibera, a ove koji su ga izvarali uz šutnju ili blagoslov države gledam u svečanim ložama s tim istim političarima.

Ne možemo Plenkovića kriviti za nešto što se taloži desetljećima, ali mu se mora prigovoriti što ništa ne mijenja, što se taj nakaradni sustav nastavlja, što ne shvaća da je klima u društvu za koju je najodgovornija politika takva da iz zemlje bježe najbolji jer ne žele da gori odlučuju o njihovim sudbinama, iako imaju posao.

Puno se ovih dana spominje nogometna repka gdje su igrali najbolji, gdje je “premijer” stvorio dobru “poduzetničku” klimu i igrali smo finale. Paradoksalno, neslužbena himna naših “Nije u šoldima sve”, jest i “himna” i poruka mnogih koji se iseljavaju. Ako to Plenković ne shvati, za koju godinu Istok Hrvatske će – propasti, zaključuje Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija

Preuzeto: Narod.hr

PODIJELI