Višejezični rumunjski časopis Orizont Literar Contemporan  koji izlazi u Bukureštu, u najnovijem broju 2. (76), ožujak-travanj 2020.  godine na više stranica donosi poemu „Molitva svetom Franji“ Tomislava Marijana Bilosnića na francuskom, nizozemskom i afričkom yoruba  jeziku. Za ovu prigodu Bilosnićevu poemu su preveli na francuski pjesnikinja Noelle Arnaoult, nizozemski pjesnik Kees van Meel, te na yoruba jezik Robert Sossou, pjesnik iz  Bénina.

Isto je časopis, kojeg uređuje poznati rumunjski pjesnik i prevoditelj  Daniel Dragomirescu,

u ranijim brojevima objavio Bilosnićevu poemu „Molitva svetom Franji“ na hrvatskom, španjolskom i rumunjskom jeziku. Na španjolski poemu je prevela poznata hrvatska hispanistica Željka Lovrenčić, a na rumunjski  Monica Dragomirescu.

 

Panonski list / Pannonisches blatt / Pannon lap iz Güttenbacha u Austriji, koji izlazi također na više jezika, u broju od 1. lipnja 2020., na naslovnoj stranici donosi vijest o objelodanjenu Bilosnićeve poezije u Crnoj Gori, dok na unutarnjim stranicama tiska vijest  o tome kako je Bilosnićeva „Molitva svetom Franji“ do sad prevedena na tridesetak svjetskih jezika. 

Panonski list, pod uredništvom  dr. Roberta Hajszana Panonskog, u broju od 15. lipnja svoju naslovnicu opet posvećuje Bilosniću, a na kojoj je objavljena njegova  pjesma „Devet minuta Georga Floyda“, posvećena čovjeku čija je smrt u Minneapolisu u Americi stvorila čitav jedan pokret. Slijedi potom šest stranica ovog multinacionalnoga časopisa posvećenih Bilosniću, odnosno njegovoj zbirci „Afrika“ na hrvatskom, rumunjskom, njemačkom i albanskom jeziku, s najavom skorog španjokskog izdanja. U istom broju časopisa objavljena je i Bilosnićeva pjesma „Ručak u Colegio Fonesca de la Universidad“ posvećena Jacqueline i Alfredo Pérez Alencart, uz koju se donosi rukopis pjesme, te  Bilosnićeva slika „Colegio Fonesca de la Universidad u Salamanci“ u  koloru, slikana u u tehnici gvaša. 

Tribina „Susreti u DHK“ na mreži, koju vodi književnica Lada Žigo Španić, na portalu Društva hrvatskih književnika, facebooku i youtubeu predstavila je Bilosnićevu zbirku pjesama Havana blues, uvrštenu u Program kulturnog razvitka RH za 2019. godinu.  Uz prikaz knjige, Bilosnićevu biografiju, odjeke njegova pjesništva u svijetu, donosi se i izbor kritika o njegovu pjesništvu. 

FOTO: Tomislav Marijan Bilosnić
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: Tomislav Marijan Bilosnić

 

 

DOBRE VIJESTI

 

Sve DOBRE VIJESTI koje imate iz vaše župe,molitvene zajednice,udruge,vijesti iz područja vjere,humanitarnog rada,kulture.Vaše tekstovi DOBRIH VIJESTI moraju biti autorski a uz tekst pošaljite i vaše autorske fotografije i VIDEO CLIPOVE na gmail adresu [email protected] Hvala što se zajedno možemo veseliti DOBRIM VIJESTIMA i dobrim ljudima koji čine dobre stvari na ovome svijetu.Neka vas prati Božji blagoslov!

 

 

NA PORTALU PUT,ISTINA I ŽIVOT : ” Besplatno objavljujemo vaše važne obavijesti.”

Obavještavamo sve župne,molitvene i druge zajednice,katoličke bratovštine i udruge koje djeluju unutar Rimokatoličke crkve kao i sve druge humanitarne ili braniteljske udruge koji djeluju na području Republike Hrvatske da svoje važne obavijesti mogu slati na portal PUT,ISTINA I ŽIVOT i mi ćemo objaviti.Također objavljujemo obavijesti i od promocija katoličkih,kršćanskih ali i povijesnih knjiga s kršćanskom ili domoljubnom tematikom.Želimo obavijestiti da objavljujemo i obavijesti od braniteljskih udruga kao nap. duhovne obnove za branitelje,hodočašća,promocije knjiga iz Domovinskog rata,razna druga događanja i predavanja vezane za braniteljsku populaciju.Također objavljujemo i važne obavijesti vezane za našu braću i sestre Hrvate iz Bosne i Hercegovine kao i naše Hrvate iz svih dijelova svijeta.Oglašavamo i hodočašća koja se organiziraju preko župe ili neke molitvene zajednice ili udruge.Primamo i oglase i obavijesti i od raznih molitvenih zajednica koje djeluju u rimokatoličkim župama na području Republike Hrvatske,Bosne i Hercegovine i Srbije kao i iz drugih zemalja širom svijeta ako zajednice djeluju u Hrvatskim Katoličkim misijama.Od srca vam hvala i vaše obavijesti možete slati na gmail [email protected]  Napominjemo da uz svoje oglasne tekstive obavezno pošaljete vaše autorske fotografije ili VIDEO CLIPOVE koje ćemo također objaviti.Hvala i neka vas prati Božji blagoslov!

 

www.put-istina-zivot.com

PODIJELI