Danas je dan za borbu

125

221Život je borba. Život nije lagan. Kroz cijeli svoj život čovjek se bori. Bori se za život, za sreću, za ljubav. Nije se uvijek lako boriti. Borba donosi i poraze, ali baš porazi čovjeka učvršćuju u njegovu cilju. Treba znati ustrajati. To je srž borbe – ustrajnost. U životu, čovjek će više puta doći na raskrižje kada treba odlučiti hoće li skrenuti lijevo ili desno. Kada skrene, stalno će razmišljati jeli skrenuo na pravu stranu. Na kraju, to i nije važno, gdje god skrenuo pojavljivat će se zvijeri i prepreke, baš kao u igrici Super Mario, koje će skakati prema njemu i s kojima će se čovjek trebati sukobiti. Najlakše cilju podvita repa, ali što dobijemo od toga?

 

Čovjek nije stvoren da bi sjedio na jednom mjestu. Bačen je u more da pliva, a ne da pluta. U moru plivaju i opasne ribe, ali čovjek ih može zasjeniti. Može ih zasjeniti svojom spremnošću na borbu. Želja je ključ svega. Imati samo želju boriti se i ustrajati na svom životnom putovanju jest jedan korak naprijed. Sjećam se kako sam čitala jedan intervju prije par dana koji mi je dao vjetar u leđa. Naime, jednom prigodom, novinar je pokušao isprovocirati sada već, bl. Majku Tereziju te joj rekao: „Majko Terezijo, vi sada imate sedamdeset godina. Kada umrete, svijet će izgledati isto kao i prije vas. Nakon svega truda koji ste uložili što se promijenilo u svijetu?“ Bez imalo nestrpljenja i s osmijehom koji osvaja odgovorila mu je: „Znate, nikada nisam htjela promijeniti svijet. Samo sam nastojala biti kapljica čiste vode u kojoj će se moći zrcaliti Božja ljubav. Čini li vam se to mala stvar?“ Kao što se često događalo, u prostoriji je nastao muk. Nitko se nije usudio ništa reći. Majka Terezija se ponovno okrenula prema novinaru pa mu rekla: „Zašto vi ne pokušate biti kapljica čiste vode? Onda bi nas već bilo dvoje. Jeste li oženjeni?“ – „Da, Majko Terezijo.“ – „Kažite ovo i svojoj supruzi. Onda će nas već biti troje. Imate li djece?“ – „Da.“ – „Ispričajte to i svojoj djeci. Onda će nas već biti šestero.“ Ovaj intervju nas potiče da se treba boriti. Treba biti baš ta čista kapljica koju drugi ne vide kao bitnu, i to onda postaje borba, dokazati se. Pokazati da ta jedna kapljica može puno toga promjeniti.

 

Evo, jedan primjer je Nikola Tesla, koji je bio ta jedna kapljica koja je promijenila ovaj svijet. Majka Terezija, također kaže da ono što gradimo godinama može biti srušeno preko noći, ali da to nije važno, da trebamo nastaviti činiti dobro. Stvarno, sve se preko noći može srušiti, pa što? Tko me može zaustaviti u mojoj namjeri da postignem nešto dobro. Citiram M. Jordana koji je rekao: „Nije važno pasti sedam puta, važno je ustati osmi put.“ M. Jordan primjer je košarkaša koji je u svojoj karijeri naučio kad se padne na pod da je najvažnije ustati. Uz glagole boriti se, voljeti, značiti, izgarati, glagol ustati je jedan od važnijih glagola u životu. Čovjek više nauči u porazu nego u pobjedi. Ponekad se dogodi da čovjek cijeli svoj život žudi da stigne do vrha planine ne znajući da se baš to što traži krije u podnožju te planine. No, to nije strašno. Život je prilika, i treba ju iskoristiti. Sama borba koju vodimo dok se penjemo na vrh planine dovoljna je da ispuni ljudsko srce i da čovjek postane imun na padanje. Samo treba vjerovati. Onda će sve biti dobro jer vjera bez djela je jalova.

 

U romanu Starac i more, književnika Ernesta Hemingwaya, starac Santiago je nakon dugo vremena ulovio ribu te se onda tri dana i tri noći borio s morskim zvijerima koje su mu na kraju otele ribu. Ali, Starac se borio. Nakon toliko hodanja i penjanja došao je do vrha i onda samo pao na dno, izgubivši svoju ribu. Ima jedna pjesma u kojoj lijepo stoji napisano: „Jer hiljadu ti stepenica treba do vrha, a jedan jedini do dna.“ I to je tako. To je naš život. Život koji je satkan od borbe. Kada sve prođe najljepše se sjetiti onog mačevanja i ustajanja iz svakog poraza jer je baš to ono što ispunja ljudsko srce. Borba je ono zbog čega na kraju budemo sretni. Danas je dan za borbu. Baš danas. Bog se brine za ono od jučer i za ono sutra. Sutra nema nitko zagarantirano. Danas se živi i danas se bori. Život nam pruža priliku za borbu, iskoristimo je. Borimo se.

 

Izvor: portal Frama, Široki Brijeg

PODIJELI