Biti čovjek

921

Priča se kako je jednom prilikom jedan mudri starac pitao jednog petogodišnjeg dječaka: „Što ćeš biti kada odrasteš?“

„Bit ću čovjek!“ Ponosno je odgovorio dječak.

„Pa izabrao si onda težak zanat.“ Odgovori mudri starac.

Dali je zaista teško biti čovjek. Jedna legenda govori o Diogenesu, starogrčkom filozofu koji je jednom šetao gradom sa upaljenom lampom.

„Što to radiš s upaljenom lampom u sred bijelog dana?“ pitali su ga prolaznici.

„Tražim čovjeka!“ odgovorio je Diogenes.

I Biblija govori o tome da je biti čovjek najvažniji čovjekov zadatak. David je prenoseći oporuku svojem sinu rekao: “Ja idem sada kamo ide sve, što je zemaljsko. A ti budi jak i pokaži se kao čovjek!” 2. Kraljevima 2. 2.

Davidova najveća želja je da njegov sin bude čovjek. Biti čovjek, očito je to težak zanat. Zar stvarno u svijetu u kojem živi više od 6 milijardi ljudi se teško pronalazi čovjek. Što ustvari čovjeka čini čovjekom? Na to pitanje se očito vjekovima traži odgovor.

Na prvim stranicama Biblije, Božja riječ nam opisuje po čemu se čovjek prepoznaje.

Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. Postanak 1. 27.

Biti čovjekom znači biti sličan Bogu. Naša grešna priroda je grijehom tu sliku pokvarila. Možda je naš tjelesni izgled degradirao u odnosu na ono što Bog želi da budemo. Ipak, nečim možemo biti slični Bogu. To je naš karakter, koji bi se trebao svakodnevno izgrađivati na Božju sliku. Jedan kršćanski pisac je u jednom svom djelu je napisao da ćemo jedino naš karakter koji je izgrađen po Božjoj slici, ponijeti sa sobom u vječnost.

Kako je onda moguće izgraditi karakter koji će biti sličan Bogu. Jedini način je da gledamo kakav je Bog. Sveti apostol Pavao je pisao: A mi svi, koji otkrivenim licem i gledamo slavu Gospodnju, preobražavamo se u istu sliku iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha. 2. Korinćanima 3, 18. To je moguće ukoliko se svakodnevno hranimo iz Božje riječi, i kroz molitvu razgovaramo s Bogom. Sve što gledamo, slušamo, čitamo i osjećamo, ima utjecaj na izgradnju našeg karaktera.

Već spomenuti pisac je izgradnju karaktera opisao slikom ploda i vrta. Karakter je plod a um je vrt. On piše: „Za to nije sve jedno što gledamo, slušamo ili čitamo, jer to sve ima utjecaj na izgradnju našeg karaktera. Neka naš izbor u svemu bude Isus Krist. (Um, karakter i osobnost str. 511)

Ako Krist bude središte i fokus našeg života, naš karakter će vrlo brzo postati sličan njegovom. Za to treba izgraditi duhovnu disciplinu i ostati ustrajan. Krist je za nas zainteresiraniji nego što smo mi sami za sebe. On se veseli našem duhovnom rastu.

 

 

 

 

Zvonko Presečan

 

PODIJELI