Pitanje:
Što Biblija kaže o državnim zakonima koji se protive Božjim zakonima.

Odgovor:
Poštovani!
Hvala Vam na Vašem pitanju. Oduševljava me kada ljudi razmišljaju na način da svaki problem koji im se pojavi odgovore traže u Bibliji. Oni kao da dolaze pred Boga i pitaju ga: „Bože, što je po ovom pitanju tvoja volja?“
Čitajući Bibliju primijetit ćemo kako Bog nikada nije mijenjao kulturu nekog naroda, niti je mijenjao društveno politički sustav koji je negdje vladao. Možda bi izgledalo kao da Bog nije bio zainteresiran za te naše oblike društvenog udruživanja. Međutim, ako pažljivije čitamo, primijetit ćemo koliko je u Bibliji napisano savjeta kako se trebaju ponašati vlastodršci i oni koji obnašaju bilo kakvu vlast na bilo kakvom nivou. Ono što je značajno Bog je želio promijeniti svakog pojedinca na svoju sliku, i na taj način je posredno utjecao na promjenu društvenog sustava ili kulture. Pojedinac je bio taj koji je mijenjao i kulturu i sustav.
U Mojsijevim knjigama naći ćemo mnogo savjeta za suce, kraljeve i ostale vlastodršce. Također time obiluju i knjige koje je napisao kralj Salamon (knjiga propovjednika i Mudre izreke). Proroci su također savjetovali kraljeve i druge vlastodršce što je Božja volja i kako se treba sprovesti.
U Novom zavjetu o tome nam je najviše savjeta dao Isus. On je rekao: Zato ih Isus dozva i reče: “Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga. “Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge. Matej 20,25-28.  Isus je svojim primjerom pokazao kakva treba biti vlast, i kakvi trebaju biti oni koji su postavljeni da budu vladari na bilo kojem nivou. Služba, to je temeljni ideal nekog tko je na vlasti. S druge strane Isus je govorio da onaj koji ima vlast dobro pazi kako s njom upravlja, jer je Bog taj koji mu je dao da vlada. Kada mu je Pilat spomenuo kako on ima vlast nad Isusom, tada mu je Isus jasno objasnio izvorište njegove vlasti. On mu je rekao: Tada mu Pilat reče: “Zar meni ne odgovaraš? Ne znaš li da imam vlast da te pustim i da imam vlast da te razapnem? Odgovori mu Isus: “Ne bi imao nada mnom nikakve vlasti da ti nije dano odozgor. Zbog toga ima veći grijeh onaj koji me predao tebi. Ivan 19,10.11. Kao da je Isus rekao: „Pilate, nemoj si umišljati kako ti je rimski imperator dao vlast. Vlast si dobio od Boga. Kada Bog nebi htio da to radiš što radiš, zasigurno bi te u tome spriječio. „
Sveti Pavao dao je određene savjete po pitanju kako se kršćani trebaju pokoravati vlastima: Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene. Stoga tko se suprotstavlja vlasti, Božjoj se odredbi protivi; koji se pak protive, sami će na se navući osudu. Vladari doista nisu strah i trepet zbog dobra, nego zbog zla djela. Hoćeš li se ne bojati vlasti? Dobro čini pa ćeš imati pohvalu od nje! Rimljanima 13,1-3.
Sa Biblijskog stajališta vidljivo je da je Bog taj koji dozvoljava određenoj vladajućoj strukturi da vlada. Bog po svojoj milosti daje joj i mogućnost da pokaže hoće li biti blagoslov narodu kojem služi. Stoga kao kršćani moramo uvijek podupirati vlast ako radi dobro i u interesu i općem naroda.  Bog je posebno osjetljiv na ugrožene, siromahe i nemoćne. On poziva vlasti da na tu kategoriju posebno pripazi. Odluka vladajućih je da ispuni ili zloupotrijebi tu Bogom danu milost koju imaju.
Ostaje pitanje što učiniti kada se građanski zakon razlikuje od Božjeg Zakona. Sveti Petar je tu dao izuzetno dobar odgovor kada se suprotstavio Velikom vijeću. On je rekao: A Petar i apostoli odgovoriše: “Većma se treba Bogu pokoravati negoli ljudima. Djela 5,29. Naš odnos treba biti naša veza i zajednica s Bogom. Ukoliko je tako, tada je i Božji Zakon iznad svih ljudskih zakona pa stajalo nas to i našeg života. Bog uvijek treba biti na prvom mjestu.
Što se tiče naše domovine, nemojmo zaboraviti da je vlast koja u njoj vlada izabrana zakonski i voljom većine građana. Bog akceptira taj izbor, i stoga dužnost nam je da u okviru svojih mogućnosti poštujemo tu vlast. Ukoliko ta vlast ne provodi Božji naum, Bog je taj koji će ju smaknuti. I najgori totalitarni sustavi imali su svoj početak i svoj kraj. Slikom morskih valova Bog opisuje granice nečije moći. On ih ograničava i vremenom i prostorom: Dotle, ne dalje, rekao sam njemu, tu nek` se lomi ponos tvog valovlja! Job 38,11.
Na žalost, stanje u našoj domovini nije ni blizu Božjem idealu. Prvo mi se moramo osloboditi neke paradigme da smo mi stvorili samostalnost Lijepe naše. Biblija kaže: Jahvina je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive. Psalam 24,1. Na drugom mjestu kaže: Tako su presudili Stražari, tako su odlučili Sveci, da sve živo upozna kako Svevišnji ima vlast nad kraljevstvom ljudskim: on ga daje kome hoće i postavlja nad njim najnižega od ljudi!`Danijel 4,14. Često za svoju samostalnost hvalimo sebe i svoje političke podvige, a zaboravljamo zahvaliti Gospodinu za milost koju smo dobili da budemo „svoj na svome.“ Tu milost nemaju svi narodi. Umjesto da svjesni te milosti izgrađujemo „raj na zemlji“ koliko je to moguće u zemaljskim i grešnim uvjetima, mnogi su iskoristili tu okolnost za svoj vlastiti dobitak ne gledajući stanje ostalih kojima bi trebali služiti.
To nije samo problem vlasti, već njenih građana. Mi, građani naše domovine moramo doživjeti temeljitu promjenu. Mi moramo presložiti ljestvicu društvenih i životnih vrednota. Umjesto profita (koji na žalost završava u džepovima pojedinaca) naša najveća vrijednost trebaju biti ljudi, građani naše domovine.
Kako stvari idu, bojim se da vrlo brzo jurimo u provaliju. Ponovno pred svake izbore nude nam se prazna obećanja. Kada malo bolje i analiziramo ta obećanja shvatit ćemo da su u stvari ona nerealna ili da su u najmanju ruku izbor između dva zla. To je uvijek tako u životu ako se odvojimo od Boga.
Bog je još uvijek zainteresiran za našu domovinu Hrvatsku. On je još uvije zainteresiran sa sve građane koji u njoj žive. Bog nam je upravo i dao fantastične i bogate prirodne resurse kako bi svi mogli uživati u Božjim blagoslovima. Međutim, naš najveći problem je što smo otišli od Boga. Mi ne možemo očekivati Božje blagoslove i raditi nešto što je suprotno Božjoj volji. Bog kaže preko proroka: Sada im reci: ‘Ovako veli Gospod nad vojskama: Vratite se k meni’, govori Gospod nad vojskama, ‘i ja ću se opet vratiti k vama, veli Gospod nad vojskama! Zaharija 1,3.  Jedan drugi prorok je u tome još precizniji: Od dana otaca svojih vi ste odstupili od uredaba mojih i nijeste ih više držali, Vratite se k meni, i ja ću se vratiti k vama!” veli Gospod nad vojskama. “Pitate: ‘U čem da se vratimo?’ Malahija 3,7.
Sve više i više vidim da je jedini lijek bez alternative život evangelizacije kod većine građana naše domovine. Mi imamo kršćanske korijene. Temelj tih korijena je Isus Krist. Ukoliko se ne vratimo tim korijenima, ukoliko se ne vratimo Isusu Kristu, našeg će naroda nestati kao što su nestali mnogo jači i brojniji narodi. Mnogi krive prošlost i smatraju da je prokletstvo na našu domovinu problem prošlosti. Istina je da je u prošlosti bilo puno propusta, međutim ti isti ništa nisu učinili da prekinu tu destruktivnu duhovnu tradiciju. Bog želi blagosloviti naš narod. Blagoslov je na dohvat ruke. Sve što treba je prihvatiti taj blagoslov u zahvalnosti i poniznosti. Drugo rješenje je naš konačni nestanak, ma koliko da nam to ne izgledalo realno.
Ne znam koliko sam uspio odgovoriti na Vaše pitanje, ali kada razmišljam o duhovnom stanju naše domovine, koje se očituje u svakodnevnom životu, srce me boli i više ne znam kako bi upozorio da je povratak Bogu naša jedina osobna i društvena potreba. Svi politički programi bilo koje stranke bit će slikovito (kao što to oslikava prorok Daniel) samo izmjena zvijeri koje nikog ne štede i brinu samo o sebi.
Neka Vas dobri Bog blagoslovi.
Zvonko

PODIJELI