3. svibnja 1992. Slavonski Brod – ratna tragedija na slavonskoj ravnici

130

Piše: Petar Horvatić

Na jednu od kuća pala je tzv. bomba „krmača“ teška 250 kg, od čije je eksplozije poginulo šestero djece, od kojih je najmlađi Marko Marinković bio star tek godinu i šest mjeseci.

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj.

Dana 3. svibnja 1992. bio je jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Tog je dana od avionskih bombi život izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija koju Brođanke i Brođani nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u Kuhačevoj ulici blizu područne škole „Hugo Badalić“.

Na jednu od kuća pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece.

Marinko Marinković imao je samo godinu i pol kada je njegov život 3. svibnja 1992. prekinula srpska granata.

U službenom izvješću je zapisano: “Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. Borbena djelovanja izvršena su u 80 posto slučajeva. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva, jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti. Iz tih krvožednih zrakoplova izbačeno je: oko 70 aviobombi od 250 kg tipa RAB, PRAB i slično, 24 vođene aviobombe od 250 kg. tipa MAWERICK, četiri kasetne bombe tipa BELL 755, 60 navođenih raketnih zrna tipa MUNJA čiji tip odgovara raketama VBR-a tipa Oganj i Plamen.”

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

Ujedno, bila je to i osveta za šest srušenih MIG-ova dan ranije u Slavonskom Brodu, a krvoloci iz JNA, zajedno s četnicima, nažalost nisu poštedjeli u osvetničkoj mržnji niti nevinu djecu i civile Slavonskog Broda.

Sramota je da je Haški Sud godinama pod istragom imao jednodnevno bombardiranje Knina 1995. u vrijeme napada na ovo četničko uporište, u kojem je poginu samo jedan civil, te je hrvatska javnost doživljavala šokove dok je to pratila s velikom zabrinutošću, dok ovakvi zločini bombardiranja kao u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Dubrovniku, ili desetinama drugih gradova u Hrvatskoj nikada nisu bili predmet istrage ovog očito – pristranog suda.

 

 

 

Izvor: narod.hr

Preuzeto: https://narod.hr/kultura/3-svibnja-1992-slavonski-brod-ratna-tragedija-slavonskoj-ravnici

PODIJELI