Hrvatski ban i palatin Toma Nádasdy (1562.)

Dana 2. lipnja 1562. umro je palatin Toma Nádasdy, svojevremeno vjerojatno najmoćniji aristokrat u Ugarskoj. Imao je titulu baruna, s pridjevcima od Nádasda i Fogarasfölda, a njegovi su unuci kasnije dobili i grofovski naslov.

Toma Nádasdy izvrsno se oženio u pogledu stjecanja posjeda. Naime, njegova supruga Orsolya (Uršula) Kanizsai bila je nasljednica imanja bogate obitelji Kanizsai, koja je izumrla u muškom koljenu upravo u to vrijeme. Obitelj Nádasdy došla je time u posjed velikih zemljišnih dobara, naročito u dijelu Ugarske koji se nalazi u blizini hrvatskih krajeva. Stekli su i znameniti dvorac u Sárváru u zapadnoj Ugarskoj, koji je zatim stoljećima ostao u posjedu obitelji Nádasdy.

Godine 1537. postao je Toma Nádasdy hrvatskim banom, a ostao je na toj funkciji do 1539. godine. Bilo je to razdoblje velikog pritiska Osmanlija na hrvatske krajeve, a mnogo se osoba iz Hrvatske u to doba preselilo u zapadnu Ugarsku, osobito na područje današnjeg Gradišća (Burgenland), koje je nakon Prvog svjetskog rata došlo u sastav Austrije.

Godine 1554. došao je Toma Nádasdy na još viši položaj kad je postao ugarskim palatinom. Naime, status palatina u Ugarskoj bio je sličan statusu bana u Hrvatskoj. Radilo se, dakle, o najvišoj časti u kraljevstvu nakon vladarske. Nádasdy je na palatinskom položaju bio od 1554. pa sve do svoje smrti 1562. godine. Zanimljivo je da su Habsburgovci, koji su Ugarskom zavladali u prvoj polovini 16. stoljeća, nerado nekome dodjeljivali položaj palatina, tako da je ta funkcija u njihovo vrijeme često bila nepopunjena. Dapače, Toma Nádasdy bio je jedina osoba postavljena na palatinsku čast u cijelom razdoblju od 1533. do 1608. godine.

Smrt je palatina baruna Tomu Nádasdyja zatekla u Egerváru u zapadnoj Ugarskoj.

Herojski vođa benda na Titanicu (1878.)

Dana 2. lipnja 1878. rođen je Wallace Hartley, glazbenik koji je ušao u legendu kao vođa benda na tonućem Titanicu. Naime, Hartley je sa svojim bendom nastavio svirati praktički do samog utapanja. Nitko od članova benda nije preživio potonuće Titanica. Razlog zbog kojeg su oni svirali nakon udara u ledenjak bilo je smirivanje panike tijekom ukrcavanja ljudi u čamce za spašavanje. U medijima je taj Hartleyjev potez ocijenjen plemenitim i herojskim.

Neki od očevidaca izjavili su da je bend doista svirao praktički do samog kraja. Premda je nemoguće ustvrditi koja je bila posljednja skladba koju su svirali, uvriježilo se mišljenje da se radilo o djelu Nearer, My God, to Thee (hrv. Bliže, moj Bože, Tebi). Naime, Wallace Hartley bio je sin engleskog crkvenog zborovođe. U Oscarima nagrađenom filmu Jamesa Camerona iz 1997. godine korištena je upravo ta pjesma.

Zanimljivo je da je mrtvo tijelo Wallaca Hartleyja pronađeno nakon potonuća i da je on sahranjen u Engleskoj. Na njegovom je sprovodu također izvođena skladba Nearer, My God, to Thee. Tragično je da je Hartley u doba odlaska na Titanic bio zaručen (upravo je nedavno bio zaprosio svoju zaručnicu), no nikada nije uspio realizirati taj brak.

Prvi posjet pape komunističkoj zemlji (1979.)

Dana 2. lipnja 1979. godine papa Ivan Pavao II. posjetio je rodnu Poljsku. Bio je to prvi njegov posjet domovini od kad je postao papa i prvi posjet pape nekoj komunističkoj zemlji uopće.

Kad je izašao iz zrakoplova, papa je poljubio zemlju. Dočekali su ga poljski šef države Henryk Jabłoński (komunist) i kardinal Stefan Wyszyński, najviši dostojanstvenik Katoličke Crkve u Poljskoj. Papa je održao misu na najvećem trgu u Varšavi – Trgu pobjede u centru grada (poslije pada komunizma trg je preimenovan u Trg maršala Josefa Pilsudskog). Na trgu se za misu okupilo oko 3 milijuna ljudi.

Papa je u Poljskoj ostao čak 9 dana, posjetivši najpoznatije poljsko svetište Majke Božje u Częstochowi. Papin posjet imao je utjecaj na odnose Crkve i države u Istočnom bloku. Ivan Pavao II. posjetio je Poljsku još čak osam puta, više nego ijednu drugu zemlju.

Ukupno je posjetio 129 država za vrijeme svojeg mandata, proputovavši nevjerojatnih 1.167.000 kilometara (dovoljno da se 29 puta obiđe zemaljska kugla).

Prvo i jedino predsjedničko vjenčanje u Bijeloj kući (1886.)

Dana 2. lipnja 1886. prvi i jedini put u povijesti se američki predsjednik vjenčao u Bijeloj kući. Vjenčanje je obavljeno u Plavoj sobi (engl. The Blue Room) na prvom katu Bijele kuće. Ta soba ima ovalan oblik i pogled na travnjak pred kućom, i to kroz poznati polukružni trijem sa stupovima po kojem je Bijela kuća prepoznatljiva na fotografijama.

Predsjednik koji se tada oženio zvao se Grover Cleveland i bilo mu je već 49 godina. Zanimljivo je da je njegova mladenka – Frances Folsom – bila u trenutku vjenčanja stara samo 21 godinu. Dapače, tim je vjenčanjem ona postala najmlađa prva dama u povijesti SAD-a. Predsjednik Cleveland do tada je bio neženja, pa je u ranijem razdoblju njegovog mandata funkciju prve dame vršila njegova sestra.

Grover Cleveland upoznao je svoju buduću mladenku otprilike kad se rodila (njemu je tada već bilo 27 godina). Naime, on je bio dugogodišnji bliski prijatelj njenog oca. Čak je malenoj Frances kao bebi kupovao dječja kolica, a kasnije ju je darivao kako je rasla. Kad je njoj bio 11 godina, otac joj je umro, pa se Cleveland skrbio za nju kao za jedino dijete pokojnog prijatelja (bio je i izvršitelj oporuke njenog oca).

Kad je ona bila pri završetku školovanja, njihovi su osjećaji postali romantični, pa ju je on zaprosio ubrzo nakon što je postao predsjednik.

Kao prva dama, Frances je bila popularna zbog svoje mladosti i ljepote. Nadživjela je svog supruga za gotovo 40 godina i umrla je tek nakon Drugog svjetskog rata (on je umro još prije Prvog svjetskog rata). Imali su petero djece.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI