Ovakvo iskorištavanje djece nije nepoznanica u Velikoj Britaniji gdje je prošlog mjeseca čak 103 djece pronađeno na 16 različitih adresa u istočnom Londonu.
Sedmero romske djece, dva dječaka i pet djevojčica u dobi između 11 i 15 godina, radilo je u Velikoj Britaniji, i to berući luk pri iznimno niskim temperaturama. Ovakvo iskorištavanje djece nije nepoznanica u toj otočnoj zemlji gdje je prošlog mjeseca čak 103 djece pronađeno na 16 različitih adresa u istočnom Londonu.

“Djecu smo našli dok su brali bijeli luk. Temperature su bile iznimno niske. Uz njih je radila i jedna manja skupina indijskih radnika”, rekla je Linda Boyle koja vodi ovaj slučaja pri kontroli rada, „Nisam se iznenadila kad smo pronašli djecu jer sam već čula glasine. Prošle smo godine u polju pronašli dječju rukavicu. Šokirana sam, međutim, jer smo ih pronašli toliko mnogo. Moraš se zaprepastiti i dvaput promisliti kad ideš kupiti luk.“

Mještanka sela u kojem su djeca pronađena je rekla policiji da djeca ondje rade već nekoliko dana. “Vidjela sam ih na poljima, ali nisam mislila da se događa bilo što nezakonito”, rekla je žena.

Minimalna starost za rad djeteta je 14 godina, a u posebnim okolnostima može raditi i 13-godišnje dijete. Također, rad 13-godišnjaka i 14-godišnjaka je dozvoljen samo tijekom školskih blagdana.

U nizu racija policija je spasila 28-ero romske djece, među kojima je bila u dvanaestogodišnja trudnica, što je tek dio od ukupnog broja od 103 djece pronađeni kako rade kao maloljetni robovi.

Jutarnji list

PODIJELI