Laurence Olivier – prvi glumac i lord (1907.)

Dana 22. svibnja 1907. rođen je znameniti britanski glumac Laurence Olivier. Bio je jedan od najnagrađivanijih glumaca 20. stoljeća, a čak je devet puta nominiran za nagradu Oskar u kategoriji najbolje muške uloge.

Laurence Olivier bio je najmlađi glumac koji je proglašen vitezom u Ujedinjenoj Kraljevini, a bio je i prvi glumac uopće koji je dobio titulu lorda. Naime, 1970. godine dobio je aristokratsku titulu punog naziva barun Olivier, od Brightona u grofoviji Sussex (engl. Baron Olivier, of Brighton in the County of Sussex). U Ujedinjenoj Kraljevini barune se oslovljava titulom lorda pa je tim imenovanjem Lawrence postao lord Olivier.

Lord Olivier bio je uspješan glumac i u kazališnim i u filmskim ulogama. Na velikom platnu glumio je poznate povijesne likove, poput admirala Nelsona, vojvode od Wellingtona, generala Douglasa MacArthura i Rudolfa Hessa. Glumio je i lik profesora Moriartyja u jednoj ekranizaciji Sherlocka Holmesa, te lik profesora Abrahama Van Helsinga u ekranizaciji Drakule iz 1979. godine.

Umjetnički su bile važne Olivierove izvedbe likova iz Shakespeareovih drama. U filmovima napravljenim prema Shakespeareovim djelima, Olivier je glumio Hamleta, Macbetha, Rikarda III., Henrika V. i Othella.

Lord Olivier doživio je 82 godine života, a umro je 1989. u Engleskoj. Sahranjen je u znamenitoj Westminsterskoj opatiji (Westminster Abbey) u Londonu.

Otvoren toranj dvostruko viši od Eiffelovog (2012.)

Dana 22. svibnja 2012. otvoren je u Tokiju najviši toranj na svijetu. Ime mu je Tokyo Skytree, a visok je 634 metra, oko dva puta više od Eiffelovog tornja (danas je Eiffelov toranj s antenom visok 324 metra, no izvorno je bio visok 312 metara do vrha jarbola za zastavu).

Tokyo Skytree danas je najviši toranj na svijetu, premda nema status najviše građevine na svijetu, nego je u tom pogledu na drugom mjestu (neboder Burj Khalifa u Dubaiju viši je za gotovo 200 metara).

Tokyo Skytree ima dvije platforme za posjetitelje – nižu na 350 metara, s kapacitetom do 2.000 osoba, i višu na 450 metara, s kapacitetom do 900 osoba. Budući da se Japan nalazi na potresnom području, toranj je seizmički osiguran. Zanimljivo je da mu tlocrt pri tlu ima oblik trokuta.

Potonula američka nuklearna podmornica USS Scorpion (1968.)

Dana 22. svibnja 1968. potonula je američka nuklearna podmornica USS Scorpion, povevši sa sobom u smrt sve članove posade, njih ukupno 99. Olupina te podmornice završila je na dnu Atlantskog oceana, otprilike 2.000 kilometara zapadno od obale Maroka. Ocean je na tom mjestu dubok čak oko 3.000 metara, zbog čega je vađenje predmeta s olupine otežano.

Nuklearni reaktor podmornice kao i dva torpeda s nuklearnim bojnim glavama još se uvijek nalaze na mjestu potonuća. Amerikanci, doduše, s vremena na vrijeme provjeravaju stanje olupine i procjenjuju opasnost od radijacije, no vađenje nuklearnog materijala do danas nije organizirano.

Razlog zbog kojeg je došlo do potonuća podmornice USS Scorpion nije sa sigurnošću utvrđen, unatoč višestrukim istragama. Najviše je razvijana teorija o slučajnoj eksploziji jednog od njenih torpeda. Zanimljivo je da su te iste 1968. godine misteriozno nestale ukupno čak četiri podmornice: američka USS Scorpion, izraelska INS Dakar, francuska Minerve i sovjetska K-129.

Najjači potres u zabilježenoj povijesti (1960.)

Dana 22. svibnja 1960. dogodio se najjači potres u zabilježenoj povijesti, tj. otkad postoje seizmografska mjerenja. Radilo se o potresu kod grada Valdivije u Čileu, južno od čileanskog glavnog grada Santiaga. Epicentar tog potresa bio je kod mjesta Lumaco, tridesetak kilometara od obale Tihog oceana.

Pri potresu koji se dogodio na današnji dan zabilježena je magnituda od čak 9,5 stupnjeva. Poginulo je nekoliko tisuća ljudi (procjene idu i do 6.000 smrtno stradalih osoba). Zahvaćeno je bilo područje od preko 400.000 četvornih kilometara, što je više od polovine ukupne površine Čilea te više od površine cijele Njemačke.

Cunami koji je nastao nakon tog potresa bio je tako razoran da je na Havajima, udaljenima tisućama kilometara, poginula čak 61 osoba. Čak je i kod obale Japana visina cunamija iznosila nekoliko metara.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI