Božja volja

286

Datum: 17.08.2016.

Pitanje:
Bog se neće umoriti slušajući naše molitve i prošnje ali Bog ne uslišava svaku našu molitvu što ponekad dovede i do razočaranja i duhovnog pada molitelja. Što je to Božja volja? Kako da prihvatimo Božju volju?

Odgovor:
Poštovani!
Vaše pitanje smatram izuzetno važnim za ispravno funkcioniranje naše duhovnosti.  Kao prvo mislim da Bog uslišava svaku našu molitvu ali na način da čini sve ono što je za naše dobro. Naravno u Bibliji možemo naći neke molitve koje Bog nije uslišao, ali to su stvarno molitve koje su bile besmislene i za ljudski pogled. Npr. Ilija se jednog trenutka moli da mu Bog uzme dušu, tj da umre. Isto tako i prorok Jona se je molio sličnom molitvom. Bog te molitve nije uslišio. Sv. Jakov vrlo dobro to objašnjava. Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. Jakov 4,2.3. On upravo navodi kako bi trebali poznavati Božju volju ukoliko želimo da nas Bog usliša.
Psalmista David je također tog mišljenja. U svom psalmu on pjeva: Da sam nosio u srcu svojem bezakonje, nikad me ne bi uslišio Svemogući. Psalam 66,18. Upravo zbog toga je važno istraživati što je Božja volja.
Mi ljudi bi trebali biti bića koji znamo razlučivati što je dobro, a što zlo. Međutim, to zbog utjecaja pod kojim smo izloženi nismo u stanju znati. Naime mi možemo nešto definirati da je dobro ako ga imamo s čime usporediti. Na ovoj zemlji nema ničeg dobrog, i teško nam je onda razlučivati dobro od zla. Biblija kaže da smo svi sagriješili i da smo izgubili Božju slavu. Isus nam tvrdi da je jedino Bog dobar. Stoga kako bi mogli razlikovati što je dobro, a što loše, trebamo istraživati kakav je Bog. Biblija nas poziva da: Istražujte, što je Gospodinu ugodno! Efežanima 5,10.  Bog želi da obnovi u nama svoju sliku. Kako bi to mogao, mi moramo prihvati tu ponudu milosti i dozvoliti mu da to učini. To radimo na način da u Bibliji koja je Božja objava istražujemo kakav je Bog. Na taj način i mi usvajamo Božje vrijednosti i postajemo mu slični.
Božju volju možemo pronaći u Njegovoj riječi i ona nas može umudriti za život. Sveti Pavao kada je pisao svom mlađem suradniku Timoteju, napisao mu je: I jer iz djetinjstva znaš Sveta Pisma, koja te mogu učiniti mudrim na spasenje po vjeri, koja je u Kristu Isusu. 2. Timoteju 3,15. Božja je Volja sadržana u Njegovoj riječi, u Svetom Pismu ili Bibliji, i mudro ju je istraživati.
Neka Vas dobri Bog blagoslovi.
Zvonko Presečan

PODIJELI