Znakovi koji govore

68

Iv 2,1-12

 

 

Postoje li znakovi koji govore, a da nisu automatske igračke? Da, postoje i to samo u Crkvi! To su sakramenti, koji progovaraju u sili Duha Svetoga. Oni na znakovit način ukazuju na Kristovu prisutnost. Ivanovo evanđelje najviše odsijeva govorom o sakramentima. Tako je i u ovom poznatom odlomku iz Kane Galilejske, gdje su nakon prvog čuda Isusovi učenici povjerovali u njega.
Pogledajmo prije svega znakove: svadba i okupljena zajednica učenika s Marijom, mladenci, vino, voda. Pokušajmo u tim znakovima prepoznati okupljenu Crkvu na vječnoj svadbi. Upravo tako će biti na nebu. Tamo će biti Jaganjčeva svadba s njegovom zaručnicom, tj. Crkvom, s tobom. Vječna svadba bit će izvorom nepresušne radosti i veselja svakoga uzvanika. Upravo znakovit govor o kvalitetnom vinu govori o tome. Na nebu će sve biti posebno, nešto predobro!
Ali, mi još uvijek ostajemo ovdje na zemlji. Ljudskim umom možemo si samo zamišljati kako će nam biti lijepo na nebu. Ipak, mnogi osjećaju nesigurnost i lome im se životi. Često ne nalaze izlaz iz svojih teških situacija. Zato se vječna svadba čini današnjem čovjeku daleka i nedokučiva. Čovjeku današnjice koji je skoro sve opipao i isprobao. Možemo se pitati zašto? Mnogima je vidljiva Crkva, koja je upravo znak nevidljive, postala dosadna i staromodna, a svećenici su im poput starih hrđavih konzervi, koje nitko ne želi ni pogledati. Crkveni nauk, prema njima, već je odavno „de mode“ u suvremenom društvu, koje samo želi odlučivati o svojoj sudbini, pa tako i o svojim tijelu i spolu. Ali, neke vrijednosti se ne mijenjaju!
Isus nas želi podsjetiti da je on izvor radosti, i da se danas otkriva u sakramentima. U Kani Galilejskoj vidimo mladence. S njima je Isus. To je njegova želja: biti s ljudima. Kroz svaku bračnu privolu izgovorenu svjesno i s ljubavi u Božjoj prisutnosti, sam Isus ulazi među supružnike. On svakome daruje istinitu ljubav, koja se ne može kupiti na kiosku. Zato supružnici mogu proći kroz najteža iskušenja i ostati sebi vjerni. Isus je stalno s njima prisutan i pleše kolo ljubavi. S njim se nitko ne može umoriti jer Isus stalno drži svoje dlanove na njihovim glavama. Poziva na bračno sustvaralaštvo.
Ljubav svakog pojedinca oživljava na svetoj misi. Tu je živi Isus koji i danas pretvara komad kruha u svoje tijelo, tako i par kapi vina u svoju krv. Sve isto kao na svadbi u Kani. Svaka je misa znak vječne svadbe u nebu. Naučimo dobro plesati sada jer kasnije neće biti zato vremena! Isusova krv, koja se otkriva u znaku vina je za nas najveći izvor radosti i veselja. Ona obnavlja našu krv otrovanu mržnjom. Čisti nas. Vraća radost.
Čitamo da je na svadbi bila i Isusova majka. On je uvijek tu gdje je Crkva, pokraj svoga Sina i svoje djece. Ona je zahtjevna majka zagledana u svoga Sina. I to nam je znakovito. Marijina prisutnost potiče nas na sigurnost jer je s mamom uvijek lakše–to zna svako dijete. Marija je svima uzor i pokazuje što znači biti dobra majka, žena, pa tako i slobodni smo nastaviti, svekrva, punica. Ona voli svoga Sina, ali voli i Sinovljevu djecu. To je predivno. Tako se lagano čovjek osjeća u prisutnosti majke.
Hoćemo li mi prepoznati znakove koji nam danas progovaraju: Crkva, sakramenti: euharistija i brak, Isusova prisutnost, vječna svadba? U sili Duha Svetoga svaki znak progovara i poziva na zajedničku suradnju. Po sakramentima jačamo našu vjeru i upoznajemo Krista.

 

 

Pater Arek Krasicki

 

{fshare}

 

 

 

Nedavno objavljeno:

 

Poklonimo se Isusu

Sveta obitelj

Trebam radosti

Trebam duhovnika

Potrebno je obraćenje

Podignite glave

Krist Kralj istine

Sin čovječji dolazi

Istinito predanje Bogu

Iskustvo Božje ljubavi

Bitno je imati duhovni vid

Čežnja za nebom

Punina života

Žena je muževljevo srce

Crkva je proročka

 

PODIJELI