Pitanje:

Upao san u dugove i probleme molim pomolite se za mene da danas dobijem kredit ili pozajmicu da se izvučem iz ovog pakla u koji sam se sam uveja.
Hvala unaprijed

 

Odgovor:

Poštovani!

Ono što je pozitivno iz Vašeg stava je da smatrate kako je Bog taj koji može i koji bi trebao riješiti svaki naš problem, pa čak i onaj u koji smo sami upali svojim namjernim i pogrešnim izborom. To je točno, i Bog je spreman da nam tu pomogne kad god nam je Njegova pomoć potrebna. Međutim, u ovom kratkom opisu Vaših problema moglo bi se rekonstruirati o čemu se radi.

Kada molimo Boga za pomoć, tada moramo razumjeti prvi i osnovni uvjet. Molitva služi da nas približi Bogu, a ne da Boga približi k nama. Božji temeljni cilj je spasenje svakog pojedinca. Isus je jasno rekao koji bi trebali biti naši životni prioriteti. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Matej 6,33. Božje kraljevstvo, ili kako ga često nazivamo kraljevstvo milosti, treba stajati kao prvo na našoj ljestvici životnih vrednota. Na žalost, danas ljudi uglavnom na prvo mjesto stavljaju materijalne vrijednosti, i čovjeka vrednuju po onome što ima, a ne po onome što on je.

Da bi Bog mogao uslišiti Vašu molitvu, trebate prethodno učiniti nekoliko koraka.

1. Morate analizirati problem. Već ste ovdje napisali da je to problem u koji ste sami ušli. On je nastao Vašim slobodnim izborom, i materijalnog je karaktera. Sada tražite da Vas Bog izvuče iz tog problema, međutim to tražite na pogrešan način. Tražite od Boga da dobijete pozajmicu ili kredit. I jedno i drugo je pogrešno. Biblija kaže: Bogataš vlada nad siromasima, a dužnik je sluga vjerovniku. Mudre izreke 22,7. Bog ne želi da mi budemo nekome dužnici te da on s nama zbog toga upravlja. On želi da budemo slobodni i da znamo živjeti od Božje milosti. Stoga molitva za pozajmicu ili kredit da bi se vratio dug koji je učinjen našim pogrešnim izborom je potpuna pogreška. Kredit ima jedino opravdanje ako se koristi za investiciju koja će sama kasnije taj kredit vraćati. Tada je to onda opravdano, jer onda i ta investicija sama za sebe jamči. Mi čak nećemo biti ni jamci za nečije kredite, jer Biblija kaže: Ne budi među onima koji daju ruku, koji jamče za dugove: Mudre izreke 22,26. Vi se nećete izvući iz dugova ulaskom u drugi dug. To je samo način da dobijete na vremenu, ali problem niste riješili.

2. Morate od Boga tražiti oprost za pogrešku koju ste učinili, jer ste upropastili novac koji Vam je On dao i sada ste zbog toga upali u krizu. Bog od Vas očekuje da mudru upravljate s novcem koji Vam je On dao. Molite Boga da Vam oprosti jer ste mislili da je novac koji imate isključivo vaš i da možete s njime raditi što želite. Bez obzira što ste taj novac negdje možda i zaradili, on je rezultat Božje milosti i blagoslova koji vam on daje. Bog želi da se prema materijalnim sredstvima koje imamo odnosimo odgovorno. Ukoliko to ne činimo, Bog tada ponekad nam ta sredstva i uskraćuje, ali samo s jednim razlogom, da se naučimo oslanjati na njega. Upravo zbog toga Bog od nas traži da za Njega odvojimo desetinu, jer je to nešto čime mi pokazujemo da priznajemo naša sredstva kao Božje vlasništvo koje nam Bog povjerava samo da bi s njima upravljali na blagoslov sebi i drugima.

3. Molimo Boga za mudrost kako bi znali mudro upravljati s novcem. Gotovo uvijek mislimo kako mi znamo upravljati s novcem. Naš je problem, bar tako mislimo što mi nemamo dovoljno novca. Kada bi ga imali, tada bi sigurno znali što ćemo s njim. Istina je da sam čuo mnogo molitava gdje od Boga tražimo da nas izvuče iz krize, ali još nisam čuo ni jednom da se moli, niti traži od drugih da s njima moli i da kaže: Bože naslijedio sam veliki novac. Molim te daj mi mudrost da s njime upravljam Tebi na slavu. To ne znači da uvijek bi taj novac trebali dati u crkvu ili pokloniti ga siromasima, već to znači da ga uložimo u nešto što će biti blagoslov za nas i druge.

Jednom sam upitao zatvorenike s kojima radim biblijski rad: Što bi učinili da dobijete milion eura. Gotovo svi su znali kako bi ih potrošili. Neki bi se napili da ne znaju za sebe, neki bi uživali u putovanjima po svijetu, neki bi uživali sa zgodnim djevojkama i želja je bilo koliko hoćeš. Tada se javio jedan koji je rekao kako je uludo potrošio 500 tisuća kuna koje je dobio kao nasljedstvo. S tim novcem je platio svima ulaznicu za neku striptiz predstavu u njegovom gradu. Sada više ništa nema. On smatra da bi mu taj milion eura bio samo problem i po njemu on ga i ne želi.

Mnogo puta molimo da Bog riješi upravo probleme koje smo tako stekli. Bog nam tada ne uslišava molitve, jer nas želi naučiti da budemo zavisni o Njemu. Biblija kaže: Molite, i ne primate, jer zlo molite, da u nasladama svojim trošite. Jakov 4,3.

Bog nas previše voli da bi nam dao nešto što bi nas moglo od Njega odvojiti. Stoga, ukoliko nam ne usliši našu molitvu da nas izvuče iz tzv. krize u koju smo sami upali, razlog je samo što nas želi naučiti živjeti od Njegove milosti. On želi da se izdignemo iznad materijalnih vrijednosti i da naučimo živjeti po Njegovoj milosti. Sveti Pavao je pisao svoje iskustvo: Znam i oskudijevati, znam i obilovati! Na sve sam i na svašta navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Filipljanima 4,12. To je način kako se živi po Božjoj milosti.

Možda bi umjesto molitve koju ste napisali bilo ljepše da ju sročite drukčije. Bože! I ovog puta upropastio sam ono što si mi ti dao. Molim te da se naučim živjeti od Tvoje milosti. Nauči me mudro upravljati s onim što mi daješ. Sada sam u krizi koju sam sam izazvao. Ti si obećao da ćeš onima koji u tebe vjeruju izvesti sve na dobro. Toliko sam znatiželjan kakvo će dobro iz svega ovog izaći, ali sve što želim je da budem u Tvojem kraljevstvu, a mene učini kanalom Tvoje milosti. Po Kristu Gospodinu našemu te molim Amen.

PODIJELI