Treća kateheza za obitelji kao priprava za Obiteljski dan u BiH

37

Jelah

Treća kateheza za obitelji kao priprava za Obiteljski dan u BiH


U organizaciji Ureda za brak i obitelj i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, 16. lipnja, održana je treća u nizu kateheza za obitelji u Usorskom dekanatu.

Susret je organiziran u suradnji s usorskim dekanom, preč. Borisom Salapićem, a održan je u pastoralnom centru župe Sv. Ivana Krstitelja u Jelahu. Cilj kateheza jest priprava za Obiteljski dan za BiH koji će biti upriličen, 29. srpnja u župi Svete Obitelji na Kupresu, te kao priprava za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu pod geslom Obitelj – izvor života i radosti.

Katehezu na temu Bog –  izvor majčinstva – kako otkriti njegovo majčinsko lice i prisutnost Duha Svetoga u svakom majčinstvu predvodila je profesorica pedagogije, mr. sc. Ivana Katavić. Pored nazočnih bračnih parova, susretu je nazočio i župnik, vlč. Ilija Marinovića.

Nakon predstavljanja i upoznavanja, kao i uvodne molitve, prof. Katavić govorila je o poslanju žene i majke ističući različite dimenzije misije koju je Bog povjerio ženi. „Izvor majčinstva je u Bogu, koje se očituje u zajedništvu, nesebičnom darivanju i bezuvjetnoj ljubavi“, naglasila je prof. Ivana. Važnost i prisutnost žena kroz Evanđelje protumačeno je kroz primjere žena koje su bile vjerene Isusove učenice, pratiteljice na križnom putu, prve koje su bile utješene, s posebnim naglaskom na ulogu Marije Magdalene.

Zajednička diskusija bila je na temu osobnog odnosa prema Bogu, poteškoćama u komunikaciji s Bogom i bližnjima. Diskusiju je obogatilo i evanđeosko utemeljenje primarnih pedagoških načela za odgoj. Kroz karakteristične ženske likove iz Biblije, dobila se  mogućnost zrcaljenja vlastitih karakternih osobina i stavova, kao i uvid za korekcijom istih.

Susret je završio pozivom obitelji da se pridruže proslavi Obiteljskog dana na Kupresu te u Splitu i Solinu.

KT/ mr. sc. Ivana Katavić

PODIJELI