Svečano ustoličenje dr. Đure Hranića

66

BiskupiDanas, 06.07.2013.  je svečanim liturgiskim slavljem u đakovačkoj katedrali Sv. Petra dr. Đuro Hranić uveden u službu đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita. Ovoj svečanosti bili su nazočni apostolski nunci u RH monsinjor Alessandar D’Erric, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić, te ostali biskupi, članovi HBK, susjednih biskupskih konferencija, kao i predstavnici kršćanskih crkava i drugih vjerskih zajednica uz nazočnost mnogobrojnih vjernika iz Đakova, Osijeka i drugih mjesta osječko-đakovačke nadbiskupije, ali i iz drugih biskupija u Hrvatskoj. Dosadašnji nadbiskup Marin Srakić odlazi u mirovinu, ali će i dalje svojim prisustvom i podrškom pomagati novom nadbiskupu i cijeloj nadbiskupiji.

Nadbiskup Marin Srakić učinio je mnogo za nadbiskupiju i Crkvu u globalu, svakako će biti zabilježeno kao najveći doseg podizanje đakovačko-srijemske biskupije na razinu nadbiskupije, te uzdizanje osječke župe Sv. Petra i Pavla na razinu konkatedrale.

Novi nadbiskup dr. Đuro Hranić je najmlađi biskup u Hrvatskoj, vrlo je omiljen i popularan među vjernicima zbog svoje otvorenosti, jednostavnosti i pristupačnosti vjerničkom puku. Čest je slučaj kako u svojoj pastoralnoj službi nalazi vremena zastati, porazgovarati sa vjernicima, saslušati ih i biti općenito na usluzi svakome tko zatraži savjet i pomoć. Zbog svega toga Crkva u istočnoj Slavoniji je s radošću prihvatila imenovanje dr. Đure Hranića za novog nadbiskupa.

Usvom završnom obraćanju na današnjem svečanom slavlju, nadbiskup Hranić je rekao: “Toliku podršku i ljubav koju sam osjetio od imenovanja do sada doživljavam kao jedan Božji blagoslov, kao dragocjeni kapital na početku službe koja mi je povjerena”

 

Krešo Žarković

 

 

 

{fshare}

 

 

 

 

PODIJELI