Pitanje:

Koje tehnike i molitve kršćani koriste za privlačenje novca. Da li su dopuštene meditacije s interneta za novac i afirmacije (a pretpostavljam da nisu). Kako onda do novca, a da ne bude grijeh. Ja sam primijetila da mi molitve Sv Riti, pomažu održati postojeće stanje.

Dakle, molim tehnike za privlačenje novca, molitve za novac, sve što postoji u vezi novca, a da nije grijeh, pa i vaše razmišljanje o novcu i stav prema novcu. Molim, objavite sve kao jednu objavu.

 

Odgovor:

Poštovani!

Iako mi Vaše pitanje izgleda neobično, ipak mislim da je ispravno s Bogom razgovarati i po pitanju financija. Koliko god nam se činilo nerealnim, Biblija puno govori o novcu i o materijalnim stvarima. Očito je da je Bog zainteresiran i za tu stranu našeg života.

U Bibliji postoji nekoliko primjera gdje je Bog reagirao na neki čudan i neprirodan način kako bi nekome materijalno pomogao. Za vrijeme proroka Elizeja, jedna je udovica tražila pomoć od proroka i Bog joj je umnožio ulje da vrati dug koji je napravio njen pokojni muž. Isus je jednom prigodom rekao Petru da baci mrežu usred dan i Petar je ulovio veliko mnoštvo riba. Postoje još neki primjeri koji govore da će Bog u određenim situacijama reagirati. Bog je obećao blagoslov i na materijalnom području onima koji su mu vjerni.

Stoga Vaše pitanje kako je formulirano izgleda mi kao traženje neke šifrirane riječi koja bi bila „sezame otvori se“ iz bajke 1001 noći. Tako Bog ne funkcionira, i kada Biblija o tome govori, ona govori isključivo o odnosu. Ukoliko smo mi Božja djeca, a to bi željeli biti, tada smo dionici Kraljevstva nebeskog. Ako smo dionici Kraljevstva nebeskog, tada su nam na raspolaganju sva blaga svemira. Isus je rekao u priči o izgubljenom sinu „Sve što je moje, to je i tvoje.“ Stoga budući da je naš Otac nebeski toliko bogat, automatski smo i mi s njim bogati. Stoga s pravom se postavlja pitanje, zbog čega mnogi onda oskudijevaju.

Tu postoji nekoliko razloga.

Jedan od razloga je što netko uzurpira dobra koja je Bog dao svima nama. Na taj način nam onemogućava jednu pravednu raspodjelu. Tada dolazi do zakidanja radnika sa niskim plaćama, ne plaćanjem plaća i ostalih problema koji izazivaju socijalne probleme. Ukoliko se to proširi, tada to postaje globalni problem društva (nešto slično kao kod nas u Hrvatskoj.) Osnovni problem takvog stanja je da su oni koji upravljaju većim djelom tih dobara zaboravili da je to sve Božje, a da je njima povjereno samo upravljanje.

Drugi razlog bi mogao biti što netko ne poštuje Božja načela za stjecanje materijalnih dobara. Na samom početku nakon pada u grijeh, Bog je rad proglasio blagoslovom koji će nas zaštiti od grijeha i zla. U svojoj zapovijesti o danu Gospodnjem Bog izričito kaže: „Šest dana vrijedno radi.“ Čak što više, to načelo rada bilo je obvezujuće i za siromahe koji nisu ništa imali. Njima nitko ništa nije davao. Ako su imali potrebu za hranom, tada su trebali ići pabirčiti pšenicu ili neke druge žitarice po njivi na kojoj se želo. Jednako tako mogli su pabirčiti nakon berbe grožđa, maslina i drugog voća. Božje načelo je da svatko treba vrijedno raditi. Sveti Pavao je čak napisao i onu izjavu koja je postala poslovična: Tko neće da radi, neka i ne jede! 2. Solunjanima 3,10.  Stoga kod mnogih je problem u materijalnim dobrima samo zato što ne žele raditi. Upravo zbog toga upadaju u različite napasti.

Treći od razloga bi mogao biti, pogrešan način upravljanja sredstvima i novcem. Možda čak i dovoljno zarađuju, ali im to nije dosta jer ne znaju s time upravljati. Biblija nas upozorava na taj problem. Još su starozavjetni proroci savjetovali: Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela. Izaija 22,2. Postoje u životu određeni prioriteti, i Bog bi želio da stvorimo ispravnu ljestvici životnih vrednota. Isus je rekao: Nitko ne živi od onog što je suviše bogat. Sveti Pavao je imao najbolje iskustvo u tome. On piše: Znam i oskudijevati, znam i obilovati! Na sve sam i na svašta navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Filipljanima 4,12. Za njega je najvažnija stvar bila da je uključen u Božji posao spašavanja ljudi.

Želimo li biti blagoslovljeni u materijalnim blagoslovima, tada se moramo pridržavati ovih Božjih načela. Postoji još jedno važno načelo koje je Bog dao da ne zaboravimo da je On vlasnik svega što imamo. To je načelo vraćanja desetine. O tome sam već pisao. Sve što nam Bog da, mi trebamo desetinu od toga vratiti Bogu na način da pomognemo drugoj Njegovoj djeci. Ukoliko to budemo radili, Bog će blagosloviti ono što smo poštenim radom zaradili. Nije toliko važno koju količinu novca zarađujemo. Daleko je važnije da i ono malo novca bude blagoslovljeno od Boga. Stoga neke posebne molitve za neka veća financijska sredstva  i ne postoje. Takvo razmišljanje je očito pod utjecajem raznih bajki koje imaju neke čarobne riječi, neke prstene, ili neke druge predmete da se dođe do veće količine novca. Oni koji imaju velike količine novca, pred Bogom su odgovorni za to, jer to je Božji novac. Stoga pitam se nekada da mi netko da milion eura, što bi s njim. Znam za prvih 100 tisuća. (vratio bi dug) drugih 100 tisuća (uredio si kuću i mjesto gdje živim, a ostalo ne znam. Sve što bi investirao, to bi samo stvaralo veće probleme i veće izdatke. Stoga Isus je lijepo definirao: I dometnu im: “Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje. Luka 12,15. Odnos, a ne zarada ili imanje je dio Božjeg načina djelovanja i ophođenja s nama.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

 

PODIJELI