Zagreb, 02.02.2020.

 

Bili smo prikovani uz televizore gledajući naše heroje, napeto prateći svaki gol, stremeći da li ćemo doći do finala. I došli smo na radost Hrvata domovine i cijelog svijeta. Tijekom cijelog natjecanja vidjeli smo  nepravedno suđenje na štetu Hrvata, a osobito u finalu sa Španjolskom. Lino Červar je u sportskim novostima nakon analize nabrojio 10 situacija u kojima smo bili oštećeni od sudaca. Hrvati opet nisu smjeli biti prvaci i to se već dugo ponavlja u svim momčadskim sportovima. Ti „moćnici“ svijeta nikako da prihvate činjenicu da mi nismo anoniman nego stari ratnički narod s kontinuitetom od 4000 godina. Ali imamo ponos i ljubav prema našim sportašima i sportašicama. Mi vidimo i znamo što se događa. Pala je moćna francuska, danska, švedska, norveška i njemačka, a pala bi i španjolska da nije bila sramna prevara sa suđenjem.

Igrači su bili neizmjerno tužni. Mi smo ih tješili i utješili, euforično ih dočekali u Zagrebu, Mostaru, Ljubuškom i Međugorju i ostalim mjestima. Rekli smo im iskreno, ponosno, ljudski i sportski: „Hvala!“ Gdje se god u Europskim i svjetskim natjecanjima pojave hrvati, izazivaju divljenje i strah, hrvatska šahovnica postade prepoznatljiva u cijelom svijetu. Naši navijači postadoše simbol navijanja ispunjeni ponosom, vjernošću i odanošću našim herojima sportašima. Oni pronesoše ime Kroacija cijelim svijetom. To je ta toliko slavna sinergija naroda i sportaša.

Energija hrvatskog gena kad je oslobođena biva nesputana, cjelovita, zanosna i nadasve pozitivna za svakoga. Sadržava poštenje i vjeru u Boga i u toj energiji pjeva povijest i stradanje našeg naroda, ponos i sve pobjede, patnja i pitanja: „Što nam to rade?“ S prizvukom prava na samoobranu. Takvi smo mi i to je naša bit.

Tu kod kuće ljigava politička oligarhija umjesto da iskoristi potencijal Hrvata, nude strah i  defetizam iz egoističkih razloga (defetizam – nepovjerenje u vlastite snage, sumnja u pobjedu, malodušnost). Uzrok i ishodište toga je izdaja načela – Božjih i društvenih. U Svetom Pismu stoji: „Osveta je Moja, govori Gospodin!“ I on će se osvetiti na njemu znan način, kad on bude htio. Osvetit će se na radost pravednika koji  žive u nametnutom strahu svake vrste.

Divni moto francuske revolucije je bio: „liberte, egalite, fraternite“ – sloboda, jednakost, bratstvo. Pretvorio se u svoju suprotnost zato jer je to moguće samo s Bogom i u Bogu i nije moguće samo s ljudskim snagama. Mnoge ideje kroz povijest su propale jer su htjele ostvarenje bez Boga. Takav je bio i komunizam, a crno se piše i kapitalizmu – sustavu nasilja bogatih nad siromašnima.

 

Srdačan pozdrav!

Krešo Čepo

(rođ. 1950. Tihaljina, Hercegovina)

www. put-istina-život.com

 

 

O AUTORU

FOTO: Krešo Čepo

Krešo Čepo rođen je u Tihaljini,Hercegovina,1950 godine,gdje je završio osnovnu školu.Srednju ekonomsku završio je u Vinkovcima.Studirao je teologiju i komparativnu književnost u Zagrebu,što redovno,što uz rad.Kao hrvatski domoljub bio je dvadeset godina proganjan od UDBE.1984.godine bježi iz Hrvatske i četrnaest godina boravi u četiri zemlje;Austriji ,Njemačkoj,Australiji i Švicarskoj.1998.godine vraća se u Hrvatsku.Oženjen je i ima troje djece.

Za sebe kaže da je pjesnik,viši savjetnik za opću problematiku,ekumenist i kršćanski socijalist.Aktivist je za egzistencijalna,socijalna i politička prava preko trideset godina.U inozemstvu i tuzemstvu oduševljavaju ga čiste duše,iskrenost,jednostavnost i skromnost.

Objavio je kod Ćirilometodske knjižare dvije knjige:

1.) Plamena Hercegovina,književni radovi;pripovijesti,eseji,komentari,tužba za lustraciju Europskoj komisiji,Zagreb 2018.

2.)Plamena Hercegovina:pjesme,Zagreb 2018.

 

 

PODIJELI