Papa Franjo: Kršćanska je novost opraštati i ljubiti neprijatelje

Na misi u Bariju, papa Franjo je podsjetio da je Isusova revolucija najveća u povijesti, a traži od nas da ljubimo svoje neprijatelje. Zatražio je od nas ekstremizam ljubavi, jedini dopušten kršćanski ekstremizam, to jest ekstremizam ljubavi – istaknuo je Papa.

Ivica Hadaš – Vatikan

Kršćanska je novost opraštati i ljubiti neprijatelje – rekao je papa Franjo danas na misi, u Bariju, na završetku susreta biskupa mediteranskih zemalja. Isus u evanđelju današnje liturgije citira stari zakon: „Oko za oko, zub za zub“ (Mt 5, 38-48; Izl 21, 24) – rekao je Papa i istaknuo – Znamo da je to značilo da ako vam netko nešto oduzme, vi ćete njemu učiniti isto. Naime, to je bio veliki napredak, jer je sprečavao gore odmazde. Ako vam je netko učinio zlo, mogli ste mu uzvratiti istom mjerom, ali ne još gore. Završavanje je sporova izjednačavanjem bilo korak naprijed. Ipak, Isus ide mnogo dalje od toga: „A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu!“. Netko će reći: Kako Gospodine? Ako netko misli loše o nama, ako nam netko čini zlo, ne možemo mu uzvratiti istom mjerom? Isus kaže: ne; bez nasilja, nikakvo nasilje ne dolazi u obzir.

Možemo misliti da Isusovo učenje slijedi neku strategiju, te da će na kraju zli odustati – rekao je Sveti Otac i primijetio – No to nije razlog zašto Isus traži da ljubimo i one koji nam čine zlo. Koji je onda razlog? Da Bog, naš Otac uvijek voli sve ljude, pa i ako mu oni ne uzvraćaju. „On daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima“. I danas nam u prvom čitanju kaže: „Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!“. Odnosno kaže nam: „Živite poput mene i tražite ono što ja tražim“. Isus nije prstom pokazao na one koji su ga nepravedno osudili i okrutno ubili, nego im je svoje ruke otvorio na križu, te onima koji su ga pribili čavlima oprostio.

Dakle, ako želimo biti Kristovi učenici, ako se želimo zvati ​​kršćanima, to je put – rekao je papa Franjo i napomenuo – Bog nas ljubi, i zato smo pozvani ljubiti druge; oprošteno nam je, pozvani smo opraštati; dotakla nas je ljubav, pozvani smo ljubiti i ne očekivati da drugi počnu prvi; besplatno smo spašeni, pozvani smo ne tražiti nikakvu korist od dobra koje činimo. Možete reći: No Isus pretjeruje! Ne, čak kaže: „Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone“. Netko će reći da tako govori kako bi pobudio pažnju, no možda ne misli to što kaže. Međutim, Isus tu ne govori u prenesenom značenju i ne koristi igru riječi. Izravan je i jasan. Citira stari zakon i svečano kaže: A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje! To su riječi koje je Isus izgovorio namjerno i točno.

Ljubite svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone! – rekao je Papa i istaknuo – To je kršćanska novost i razlika. Moliti i ljubiti to je ono što moramo činiti, i to ne samo prema onima koji nas vole, prema prijateljima i prema svojem narodu, jer Isusova ljubav ne poznaje granice i prepreke. Gospodin od nas traži hrabru ljubav bez računice, jer Njegova je mjera, ljubav bez mjere. Koliko smo puta zanemarili Njegove zahtjeve, ponašajući se kao i svi drugi! Ipak, zapovijed ljubavi nije jednostavna provokacija, nego središte Evanđelja. Što se tiče ljubavi prema svima ne prihvaćamo izgovore, ne propovijedamo mudrost i oprez. Gospodin nije bio mudar, nije radio kompromise, tražio je od nas milosrdnu ljubav do kraja. To je jedini kršćanski ekstremizam, to jest ljubav.

Ljubite svoje neprijatelje! Te riječi moramo ponavljati i primijeniti ih na ljude koji prema nama loše postupaju, koji nam smetaju, koje teško prihvaćamo i koji nam oduzimaju mir. Pitajmo se: Za što se brinemo u životu; za neprijatelje ili za one koji nas vole?  Brinemo li se kako bismo ljubili? – upitao je Sveti Otac i dodao – Ne brinite zbog zloće drugih i onih koji loše misle o vama. Umjesto toga, počnite razoružavati svoje srce zbog Isusove ljubavi, jer tko ljubi Boga, nema neprijatelja u svom srcu. Štovanje Boga suprotno je kulturi mržnje protiv koje se bori suprotstavljajući se kultu žalopojki. Koliko se puta žalimo zbog onoga što ne primamo i što nije u redu! Isus zna da mnoge stvari nisu dobre, da će uvijek biti nekoga tko će nam željeti zlo, pa i progoniti nas. No od nas traži samo da molimo i ljubimo.

To je Isusova revolucija, najveća u povijesti; od neprijatelja koga treba mrziti do prijatelja koga treba ljubiti; od kulta žalopojki do kulture darivanja. Ako smo Isusovi, to je put! Netko bi mogao prigovoriti da je Isusova logika gubitnička, no On vidi dalje od nas i zna da se zlo može pobijediti dobrom. Spasio nas je križem, a ne mačem. Ako vjeru branimo silom, izgubit ćemo. Rješenje je Isusov put; aktivna i ponizna ljubav koja ide do kraja. Sami to ne možemo i zato moramo moliti za milost, kako bismo mogli ljubiti i opraštati. Po ljubavi ćemo biti suđeni. Izaberimo danas ljubav koja košta, nemojmo se zadovoljiti polovičnim mjerama. Prihvatimo Isusov izazov milosrdne ljubavi i bit ćemo istinski kršćani, a svijet će biti humaniji – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Izvor:https://www.vaticannews.va/

 

 

Papin apel za Siriju

Iz Barija je Papa, u podnevnom nagovoru, uputio apel za Siriju, pozvavši međunarodnu zajednicu i sukobljene strane da poslušaju plač najmanjih

Amedeo Lomonaco; Ariana Anić – Vatikan

Dok smo okupljeni ovdje na molitvi i razmišljanju o miru i o sudbini naroda koji žive na Mediteranu, na drugoj obali ovoga mora, posebno na sjeveroistoku Sirije, događa se strahovita tragedija – rekao je Papa te uputio snažan apel sudionicima sukoba, kao i međunarodnoj zajednici, da se prekine buka oružja te posluša plač najmanjih i nezaštićenih; da se stave na stranu računice i interesi kako bi se zaštitili životi civila i brojne nedužne djece koja plaćaju posljedice.

Papa je upravio molitvu Gospodinu da pokrene srce svih ljudi kako bi nadvladali logiku sukoba, mržnje i osvete, te se otkrili braćom, djecom samo jednoga Oca. Zazovimo Duha Svetoga kako bi svatko od nas (…) pridonio izgradnji novih odnosa, nadahnutih razumijevanjem, prihvatom, strpljenjem, da bismo tako iskusili radost evanđelja te ga širili u svim sredinama svojega života – rekao je Papa u podnevnom nagovoru.

Izvor:https://www.vaticannews.va/

 

Papa: Retorika sukoba civilizacija služi samo za opravdavanje nasilja

Rat je ludost kojoj se ne valja nikada predati, ne podizati zidove i ne prihvatiti da se može umrijeti u moru bez pomoći, rekao je papa Franjo danas prijepodne, susrevši se s oko 50 biskupa i patrijarha s Mediterana, tijekom pohoda Bariju gdje danas završava susret pod naslovom „Mediteran – granica mira“

Debora Donnini; Ariana Anić – Vatikan

Kršćani su pozvani biti neumorni djelatnici mira na Mediteranskom moru, izmučenom podjelama i nejednakostima. Kako bi Mediteran bio mjesto mira, potrebno je proći putom dijaloga, zajedništva i prihvata, a ne ravnodušja ili straha koji dovodi do podizanja zaštite. Susrevši se u bazilici svetoga Nikole u Bariju s biskupima i patrijarsima mediteranskoga područja, Papa je ocrtao smjer u kojem valja ići kako bi se uspostavili odnosi mira i napretka na Mediteranu koji je u raznovrsnom kontekstu kulturā obilježen žarištima nestabilnosti i sukoba te trpljenjem onih koji bježe iz vlastitih zemalja.

Smjerokaz na koji je uputio Papa jest traženje općega dobra koje je – kako je rekao – drugo ime za mir, a to je obveza koja ne može biti odvojena od naviještanja evanđelja. Zbog toga je od kršćana zatražio da čuvaju baštinu vjere, kao i pučku pobožnost koja je prijeko potrebno iskustvo.

Posvetivši posebnu pozornost pojavi migracija, Papa je potaknuo sve ljude da se ne zatvaraju u ravnodušje ili čak u odbijanje, te istaknuo da retorika sukoba civilizacija služi samo za opravdavanje nasilja i poticanje mržnje. Papi su na srcu i progonjeni kršćani; stoga je zatražio da se digne glas i od državnih vlasti zahtijeva da zaštite manjine i vjersku slobodu.

Po mišljenju pape Franje hitno je potreban također življi susret među različitim religijama, jer – kako je istaknuo – ekstremizmi i fundamentalizmi niječu dostojanstvo čovjeka i njegovu vjersku slobodu, uzrokujući moralnu degradaciju i potičući antagonističko poimanje ljudskih odnosa. Na kraju, pretpostavka za izgradnju mira jest pravednost koju, međutim, – prema Papinim riječima – priječi kultura odbacivanja koja povećava nejednakosti, i to toliko da na obalama istoga mora žive društva izobilja, dok se mnogi bore za preživljavanje.

Izvor:https://www.vaticannews.va/

PODIJELI