Papa Franjo: Sjećanje je lijek protiv tvrdoće srca

Bog od nas traži otvoreno srce puno milosrđa – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na misi slavljenoj u Domu svete Marte.

Gabiella Ceraso, Ivica Hadaš – Vatikan

Sjećanje je lijek protiv tvrdoće srca – rekao je papa Franjo danas na misi u Domu svete Marte. Učenicima koji su s Isusom ušli u barku i s kojima je ušla i njihova zabrinutost za upravljanje materijalnim dobrima, nedostaje dovoljno kruha – istaknuo je Papa. „Raspravljali su među sobom – kaže evanđelje današnje liturgije po Marku (Mk 8,14-21) – jer nisu imali kruha“. Isus postavši toga svjestan, prekoravao ih je: „Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto? Oči imate, a ne vidite; uši imate, a ne čujete? Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?“

Papa je krenuo od tog evanđeoskog prizora kako bi nam pomogao shvatiti razliku između otvrdnulog srca, kao što je ono kod učenika i suosjećajnog srca poput Gospodinovog koje izražava Njegovu volju. A volja je Gospodinova suosjećanje – rekao je Papa i citirao – „Milosrđe hoću, a ne žrtve“. Srce bez suosjećanja tvrdo je i samodostatno srce koje ide dalje podržavano vlastitom sebičnošću koja postaje snažna samo s ideologijama.

Razmislimo o četiri ideološke skupine Isusova vremena, to jest o farizejima, saducejima, esenima i zelotima – potaknuo je Sveti Otac i primijetio – To su četiri skupine čije je srce otvrdnulo kako bi provodili projekt koji nije bio Božji; nije bilo mjesta za Božji projekt i za suosjećanje. No postoji lijek protiv tvrdoće srca, a to je sjećanje. Zato se u današnjem evanđelju i u mnogim biblijskim odlomcima na koje se Papa osvrće, kao refren vraća poziv na spasenjsku snagu sjećanja, a to je milost za koju moramo moliti kako bi nam srce držala otvorenim i vjernim.

Kada srce postane tvrdo, kada otvrdne, tada se zaboravlja – rekao je Papa i napomenuo – Zaboravlja se milost spasenja i besplatnosti. Tvrdo srce vodi u svađe i ratove, u sebičnost i prema uništenju brata, jer nema suosjećanja. Najveća je poruka spasenja da je Bog imao suosjećanja prema nama. Taj nam evanđeoski refren govori da kada je Isus vidio neku osobu, patnju, tada se sažalio nad njom. Isus je Očevo suosjećanje; On je pljuska svakoj tvrdoći srca.

Dakle, trebamo tražiti milost da nemamo „ideologizirano“ srce, to jest srce koje nije tvrdo, nego otvoreno i suosjećajno pred onim što se događa u svijetu, jer po tome ćemo biti suđeni na dan suda, a ne po našim idejama ili ideologijama – rekao je Sveti Otac i podsjetio – „Bio sam gladan i dali ste mi jesti; bio sam u zatvoru i pohodili ste me; bio sam žalostan i utješili ste me“, piše u evanđelju. To je suosjećanje i to znači ne imati tvrdo srce. Poniznost i sjećanje na naše korijene i naše spasenje, pomoći će nam da ga takvim sačuvamo.

Svatko od nas ima nešto što je otvrdnulo u njegovom srcu. Sjetimo se da je Gospodin taj koji nam daje pravedno i iskreno srce, gdje stanuje Bog. Gospodin ne može ući u tvrda srca i u srca koja su zadojena ideologijom. On ulazi samo u srca koja su kao Njegovo; suosjećajna i otvorena srca. Neka nam Gospodin dade tu milost! – zaključio je papa Franjo.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

U nazočnosti Svetoga Oca započeo 33. sastanak Vijeća kardinala

Danas je prijepodne, u prisutnosti pape Franje, u Vatikanu započeo sastanak Vijeća kardinalā koji će završiti u srijedu. Nastavlja se razmatranje nove apostolske konstitucije

Kardinali savjetnici ponovno su se sastali s papom Franjom na 33. sastanku Vijeća kardinalā. Njihov će rad biti podijeljen na tri dana, do srijede, 19. veljače. Na dnevnom je redu nacrt dokumenta koji će zamijeniti apostolsku konstituciju „Pastor Bonus“ svetoga Ivana Pavla II., koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine, a koja sadrži 193 članka, 2 dodatka te promjene koje su uveli Benedikt XVI. i papa Franjo.

Radovi prethodnoga sastanka

Na 32. sastanku skupine C6, održanom u prisutnosti pape Franje od 2. do 4. prosinca prošle godine, nastavio se razgovor o nacrtu nove apostolske konstitucije. Pritom je posebna pozornost – kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice – posvećena odnosima između Kurije i biskupskih konferencija, te nazočnosti vjernika laika, muškaraca i žena, na odlučujućim dužnostima u uredima Kurije i drugim tijelima Crkve, kao i razmatranju teološko-pastoralnih temelja tih vidika.

Prijedlozi na razmatranju

Tiskovni je ured Svete Stolice o tom sastanku izvijestio također da su na stol Vijeća kardinalā stigli neki prijedlozi za tekst nove apostolske konstitucije, odnosno materijal skupljen od rujna pa do nekoliko dana prije početka sastanka, koji će – kako je istaknuto u priopćenju iz prosinca prošle godine – biti pročitani i razmotreni na sljedećem sastanku u veljači 2020. godine.

Izvor: https://www.vaticannews.va/

 

Papa uputio poruku u prigodi otvaranja jubilarne godine u Kostarici

U prigodi otvaranja jubilarne godine u Kostarici, a povodom 100. obljetnice Kostarikanske crkvene pokrajine, Papa je tamošnjim vjernicima poslao poruku u kojoj potiče na neumornu evangelizaciju.

Alina Tufani, Ivica Hadaš – Vatikan

Papa Franjo se duhovno pridružio otvaranju jubilarne godine u Kostarici, porukom koju je potpisao njegov državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, a u kojoj je pozdravio biskupe, svećenike, redovnike i vjernike laike koji su prošle nedjelje, 16. veljače, sudjelovali na otvaranju stote obljetnice osnivanja Kostarikanske crkvene pokrajine. U toj prigodi Sveti Otac se duhovno pridružio zahvali Gospodinu za sve plodove koje su dobili tijekom tih 100 godina, u Njegovom poslanju praćenja, prosvjetljivanja i ohrabrivanja svih sinova i kćeri te zemlje.

Njegova vas Svetost potiče da na dan kada počinjete obilježavanje jubilarne godine koja je tako važan događaj – napisao je Papa u poruci – imate na umu milosrdnu ljubav našega Gospodina Isusa Krista od kojega proizlazi svaka istina, dobrota i ljepota, kako bi vjernici laici i Bogu posvećene osobe neumorno nastavili svoje evangelizacijsko djelovanje, noseći svima radost Evanđelja, osobito najpotrebitijima i najudaljenijima, te kako bi dali istinsko svjedočanstvo kršćanskoga života na različitim društvenim područjima.

Papa Franjo je poruku završio zazivajući majčinsku zaštitu Naše Gospe od anđela koja je zaštitnica Kostarike, te je s ljubavlju, svim sudionicima toga svečanog slavlja, udijelio apostolski blagoslov.

Jubilarnom godinom koju je od 16. veljače 2020. do 16. veljače 2021. godine odobrila Apostolska pokorničarna Svete Stolice, obilježava se kanonsko osnivanje Kostarikanske crkvene pokrajine pape Benedikta XV., bulom „Predecessorum“ iz 1921. godine, kojom je biskupiju San José uzdigao na sjedište metropolije i osnovao biskupije Limón i Alajuelu. Katedrale tih triju biskupija bit će mjesta gdje će hodočasnici i vjernici moći dobiti duhovne milosti i potpuni oprost.

Biskupsko povjerenstvo koje je osnovano za proslavu jubileja organiziralo je slavlje kroz tri važna događaja. Prvi je bio slavljen 13. veljače sa svečanom euharistijom u katedrali u El Limónu. Limónska biskupija povijesno je poznata kao mjesto gdje se slavila prva euharistija, 1502. godine, kada je četvrta ekspedicija Kristofora Kolumba zakoračila na tu kostarikansku zemlju.

Druga će se dva važna događaja održati: 19. srpnja, nacionalni susret u nadbiskupiji San José, a u veljači 2021. godine, proslava će 100. obljetnice završiti nacionalnim euharistijskim kongresom u biskupiji Alajuela. Prošle nedjelje, 16. veljače, otvorena su sveta vrata triju katedrala koje će biti sjedište tih nacionalnih crkvenih svečanosti.

 

Izvor: https://www.vaticannews.va/

PODIJELI