NEUKA ŽENA

Komandant brigade mi je u nekoliko crta opisao vlastiti odgoj. Otac je bio u vodstvu katoličkih muževa, majka je održavala predavanja u katoličkim društvima, kući su dolazile katoličke revije…Pa ipak, kod prvih akcija narodnooslobodilačke borbe kao da mi je trebalo odložiti gornji kaput. Jednostavno više nisam vjerovao. Zato mogu toliko teže razumjeti kakav je na te imala utjecaj osoba, stara Galicija, koja ti nije ni rod bila. A povrh svega toga neuka žena – rekao je komandant.

Možda je stvar baš u tome da teta Galicija nije niti htjela utjecati na mene – odgovorio sam. – Nije utjecala time što je govorila. Moguće ni toliko time što je činila. Utjecala je na mene time što je bila…

Alojz Rebula, Divlji golub

 

IZ BIOGRAFIJE: 

ALOJZ REBULA (1924.), slovenski pisac, koji živi i radi kao profesor u Trstu. Objavio je knjige: Devinski dijak, Vinograd rimske carice, Zov u sredozemlje, Ples sjena, Smer nova zemlja, i Divlji golub. “Najličnije su kod njega crte tjeskobe i samoće, nastojanje da se uživi u svijet i društvo, težnje za etičkom snagom, vjera u pobjedu ljudskih principa i u čovjeka koji u životu ima svoju određenu perspektivu i smisao” (V. Pavletić). Rebula je uvjereni kršćanin i za njega vjera predstavlja jednu od najvećih vrednota.

 

IZVOR: Brzić Žarko, Nade i ohrabrenja, FTI DRUŽBE ISUSOVE, Zagreb, 1978.

urednik: Miroslav Vukmanić
administrator: Marija Vračević

PODIJELI