Trošne sandale blažene Majke Terezije

139

Trošne sandale blažene Majke Terezije

 

Mnogi Zagrepčani ne znaju da su u kapelici Sv. Dizma izložene sandale poznate blaženice i dobrotvorke.

U prekrasnoj i jedinstvenoj kapelici svetog Dizma na zagrebačkoj Novoj Vesi ponosno su izložene stare i trošne sandale koje je punih 18 godina nosila najveća ikona 20. stoljeća, blažena Majka Terezija.

“Kad je blažena Majka Terezija putovala po Nobelovu nagradu za mir u Oslo, ponudio sam se da joj kupim nove sandale. I kupio sam nekoliko pari, uzela je samo jedne, a ostale je poklonila siromašnima”, rekao nam je monsinjor Mijo Gabrić.

bmt01

Kapelica svetog Dizma na Novoj Vesi

“Ne, nisam znala da su u toj kapelici položene sandale Majke Terezije”, rekla nam je jedna prolaznica.

Budući da je kapelica bila zatvorena kada smo došli, posjetili smo monsinjora Gabrića u njegovu uredu i zamolili ga da nam je otključa kako bi vidjeli i fotografirali djelić legende ove izvanredne žene. Otključavši vrata velikim ključem, pred nama se ukazao predivan oltar, a s njegove desne strane “poslušno” su stajale trošne, razgažene sandale Majke Terezije.

bmt02

“Pogledajte kako su trošne i iznošene. Prije nego što je otputovala u Oslo, svratila je u Zagreb i to davne 1979. godine. Ja sam joj tada rekao:“Majko, pa ne možeš u tako trošnim sandalama primiti Nobelovu nagradu!”, pripovijeda nam monsinjor Gabrić i dodaje kako je izabrala samo jedne, te da ih je nosila do svoje smrti 1997. godine.

bmt03

Trošne sandale blažene Majke Terezije

bmt04

Kako nam je rekao Gabrić, ove sandale najprije su bile bombardirane X- zrakama u institutu Ruđera Boškovića, a kasnije su pohranjene u hermetičku vitrinu koja je ispunjena dušikom.

“Ova vitrina ispunjena je dušikom, a to vam dokazuje i ova malena kazaljkica unutar nje. I samo da znate, upravo zbog dušika one će ovako izgledati i za tisuću godina”, ponosno je naglasio monsinjor Gabrić te je dodao kako se unutar vitrine nalazi i certifikat koji dokazuje da su ove sandale zaista njezine.

bmt05

bmt06

Nakon što smo razgledali ovu najposebniju kapelicu na svijetu, odveo nas je u svoj ured i pohvalio nam se plakatom koji će krasiti ulaz u nju.

bmt07

Plakat koji će krasiti ulaz u kapelicu svetog Dizma

“Vi ste prvi koji fotografirate ovaj plakat”, rekao nam je monsinjor i naglasio kako će od sada kapelica raditi svakim danom, osim ponedjeljkom, od 11:00 do 18:00 sati.

Iako mnogi Zagrepčani ne znaju kako se djelić legende o blaženoj Majci skriva u ovoj kapelici, monsinjor nam je rekao kako mnogi koji se ovdje dođu pomoliti znaju da će im upravo ove sandale uslišati molitve.

“Ljudi ovdje često zalaze. A ove sandale im uslišaju njihove molitve”, rekao je Gabrić.

 

Kratka povijest blažene Majke Terezije

Majka Terezija je rođena u Skoplju, 26. kolovoza 1910.godine pod imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. Njeno srednje ime “Gonxha” potječe od albanske riječi “gonxhe” što znači “pupoljak”. U ranim godinama bila je oduševljena pričama o životu misionara, a do 12 godina bila je uvjerena da se treba posvetiti vjerskom životu.

S 18 godina odlučila je posvetiti život “službi Bogu” i ušla u katolički red irskih sestara, specijaliziran za misije u Bengalu u Indiji. Do kraja života više nije vidjela majku i sestru. Cijeli je život služila siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima, onima koje je cijeli svijet zaboravio i odbacio.

Primila je brojne počasti i odlikovanja, a najvažnije odlikovanje je Nobelova nagrada za mir. “Kada je Majka Terezija dobila nagradu, bila je upitana: “Što možemo učiniti za promicanje mira u svijetu?” Ona je odgovorila: “Idite kući i volite svoju obitelj.”

bmt08

Ovo su neke od napoznatijih mudrih izreka Majke Terezije kojima završavamo ovu priču.

“Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima”.

“Više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem, nego za kruhom”.

“Davati samoga sebe je bolje nego samo davati”.

 

PODIJELI