CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

  1. 12. 2019.

 

 

 

Jedanaestu godinu zaredom akcija Srcem za Brezovicu donijela je u Kuću bl. Alojzija Stepinca puno osmijeha, zagrljaja, radosti, veselja, pjesme, suza radosnica i vrijednih darova darovatelja ove Caritasove kuće za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjima  

FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

 

Mnoštvo sudionika akcija »Srcem za Brezovicu«, uglavnom mladih ljudi, okupljenih 15. prosinca predvečer u sportskoj dvorani brezovičkog kompleksa, u ime ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelene Lončar pozdravila je Suzana Horvat Kutle, voditeljica Kuće bl. Alojzija Stepinca.

 

U znak zahvale okupljenim darovateljima skupina korisnika, uz pomoć zaposlenika, izvela je razigrani igrokaz koji slikovito i jednostavno, u kuhinjskom okruženju i kuhinjskim rječnikom, predlaže sastojke potrebne za »ukusan život«.

Prije podjele darova svoj djeci, dječak Miljenko, koji se kreće uz pomoć kolica, dobio je poseban dar: videosnimku pozdrava Enisa Bešlagića, njegovog omiljenog glumca iz serije »Naša mala klinika«.

 

Paula, jedna od organizatorica ovogodišnje akcije »Srcem za Brezovicu« zahvalila je na sudjelovanju svim nazočnim i odsutnim darovateljima, kojih je ove godine bilo oko 170. Neki  su se uključili kroz kupnju darova, a neki kroz donaciju novčanih sredstava za kupnju posebne ljuljačke– velikog dara Kući bl. Alojzija Stepinca za svu djecu koja se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica. Postavljanje ljuljačke u planu je za početak proljeća sljedeće godine. »Djeca su sretna što ste ovdje zbog njih«, rekla je Paula darovateljima, i sama ganuta tolikim veseljem koje djeca nisu mogla sakriti.

 

Prije podjele darova organizatorice ovogodišnje akcije – Marija, Katarina Monika, Mirjana, Slavica, Paula i još jedna Marija – otpjevale su prigodnu pjesmu za ovu priliku, koja opisuje njihovo nadahnuće: »U mome srcu živi nada / da ljubav sve pobjeđuje / u mome srcu ima mjesta za sve one / koji ljubav trebaju… «. Ubrzo se dvorana orila od pjesme, a na veseli ritam glazbene podloge poketni korisnici su plesali.

 

Djeca su dobivala darove prema svojim željama – npr. Mika voli čokoladu od riže – ali i prema specifičnim potrebama za higijenom, prehranom, odjećom i obućom, koje su darovateljima naznačili njegovatelji i odgojitelji. »Primarno kupujemo sredstva za čišćenje i sredstva za njegu, a sekundarno i poklone za razne prilike za svu djecu kako bi ih obradovali kao i danas«, objašnjava Paula, napominjući da dvaput godišnje rade velike humanitarne akcije u kojima dolazi preko 50 ljudi u posjet u ovu Caritasovu kuću.

 

I tako se i ova priča razvija iz godine u godinu te raste i jača donoseći djeci veliku radost a i darovatelje Bog blagoslivlja radosnim osmjesima i neizrecivo toplim zagrljajima djece, koja svoje dobročinitelje dobro pamte. »Mi znamo zaboraviti njihova imena, pobrkamo ih – ali oni naša nikada!«, s radošću i divljenjem primjećuje Slavica, koja je u Kuću bl. Alojzija Stepinca dolazila šišati korisnike svaki mjesec, nekoliko godina zaredom.

 

»Prvih nekoliko dana nakon dolaska u Brezovicu propitkivala sam se zašto ovo, zašto ono ali onda mi je spontano došlo da ih prihvatim točno kakvi jesu. Kada dođem ovdje više ne osjećam tugu nego samo sreću i zahvalnost. Meni je tu kod njih tako predivno, tako prirodno i spontano kao rijetko gdje kada dodjem. Prva emocija bila je sažaljenje ali to vrlo brzo prođe. Poslije sažaljenja ostane samo velika i iskrena ljubav«, opisuje Slavica svoj odnos prema djeci u Kući bl. Alojzija Stepinca.

 

U želji da za djecu u ovoj Caritasovoj kući napravi nešto više, svima koje je susretala pričala je o njima dijeleći s njima svoje emocije. Tako se uvijek skupilo darova za sve. »Neopisiv je osjećaj koji imate kada im dijelite darove!«, ističe Slavica, kojoj se već prve godine u organizaciji akcije pridružila Monika.

 

Na nedjeljnoj podjeli darova bila je i Mirjana s jedanaestgodišnjom kćerkom Katarinom, koja u maminim karitativnim akcijama sudjeluje od kada se rodila – jer je tada i krenula u ovu akciju preko svoje prijateljice Slavice, koja je pozvala da dođe s njom u Kuću bl. Alojzija Stepinca šišati djecu. Da bi došla na ovaj susret Katarina je izostavila rođendansku proslavu kod prijateljice jer je je znala da će ovdje nekoga više usrećiti.

 

»Odgojena sam u katoličkoj obitelji s petero braće i sestara. Roditelji su nas uvijek poticali da između sebe dijelimo sve što imamo pa tako i ja učim svoju djecu, a imam tri kćeri. Hvala Bogu što mi ih je dao! Sve što dajem, materijalno, uvijek mi se vraća kroz neku milost Božju, duhovno. Meni ne znači toliko dar koji dajem ovoj djeci. Više mi znači zagrljaj koji ću im dati, topla riječ, a onda taj osmijeh koji dobijem od njih. Tako da mi sve to ima viši smisao i veću dubinu«, opisuje Mirjana svoje iskustvo. 

 

Osim više susreta tijekom godine, voditeljice akcije »Srcem za Brezovicu« imaju i druge planove: preuređenje kupaonice u cilju lakšeg kupaja i tuširanja djece u kolicima; kupnja nove konvekcijske pećnice za kuhinju, nabava stola za terapijske masaže te raznih drugih stvari koje su Kući bl. Alojzija Stepinca prijeko potrebne, a u planu su i kumstva za djecu. Također će pomoći Caritasu oko angažiranja logopeda i psihologa jer većina korisnika ima potrebu ili za jednim ili drugim.

 

Svi koji se žele uključiti u ovu akciju mogu se obratiti voditeljici Kuće na tel. 01 65 37 806. mob. 099 23 91 602 ili e-mailom na adresu [email protected]

FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

 

Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:

 

Stjepan Moškatelo

 

Povezana vijest:

»Srcem za djecu Brezovice«: Akcija za one koji ne skidaju osmijeh ni u najtežim situacijama

https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/srcem-za-djecu-brezovice-akcija-za-one-koji-ne-skidaju-osmijeh-ni-u-najtezim-situacijama—586610.html 

PODIJELI