Tajna ribareve Ješke

87

Povodom skorog izlaska iz tiska “Tajna Ribereve ješke” drugog dijela romana kršćanske tematike, riječka književnica Diana Rosandić Živković poslala nam je izvadak iz riječkog Novog lista prigodom izlaska prvog dijela romana.

 

25.06.2014.
NOVA KNJIGA IGNACIJEVA PLAVA RUŽA

Teološko-poetski roman Diane Rosandić Živković

RIJEKA » U Pastoralnom centru Trsatskog svetišta – Auli pape Ivana Pavla II. održano je riječko predstavljanje nove knjige svestrane i plodne književnice Riječanke Diane Rosandić Živković naslova »Ignacijeva Plava Ruža« i podnaslova »Kroz humor po ozbiljnoj temi«. Riječ je o 16. knjizi Diane Rosandić, o romanu, kako piše recenzent Fabijan Lovrić, u kojem su vidljive »tematske odrednice duhovnih vježbi, koje ova iz

nenađujuće vrckava stvaralačka duša nudi kroz dijaloški okvir s Isusom Kristom, kojemu se izravno obraća, s kojim razgovara o svekolikim problemima kako bi naučila kako se ponašati, kako se othrvati pojedinom problemu…« O knjizi su govorili dr. fra Emanuel Hoško, crkveni povjesničar i trsatski franjevac i Siniša Pucić, novinar Novog lista i glavni urednik časopisa Ulične svjetiljke, dok je slovo Zrinke Milanović, dr. rel

igijskih znanosti pročitala voditeljica predstavljanja Maja Šimičić.
Dr. Hoško je »Ignacijevu Plavu Ružu« čitateljima preporučio kao zanimljivu knjigu, posebnu, koncipiranu tako da iznenađuje i u čitatelju pobuđuje potrebu suživljavanja s autoricom i njezinim izričajem. Rekao je da je riječ o teološko-poetsko dramatskom romanu, dijaloški zasnovanom i autobiografski pisanom te da autorica sebe otkriva kao osobu duboke kršćanske vjere koja doista kroz humor govori o ozbiljnoj temi. Poručio je da se knjigu ne smije shvatiti kao vjersku, još manje kao literaturu nove evangelizacije, iako je autorica dobra poznavateljica evanđelja, ali da će knjiga pomoći da se povjeruje u Boga, prigrli evanđelje, a napusti neodređenost, nevjeru, agnosticizam. Pucić je izdvojio da spisateljica naglašeno donosi Isusovu ljudsku dimenziju koju ponekad zaboravljamo, dimenziju da je Isus prijatelj koji poznaje svaku ljudsku situaciju i u svakoj ima za nas vremena. Na tom tragu rekao je da je poruka ove knjige: imamo li mi vremena za njega?
Prema riječ

ima Milanović, Rosandić je ovom knjigom napisala i osobni molitvenik, te se čitatelju može dogoditi da počne čitati sebe i da mu se počne otkrivati ono osnovno što je možda zaboravio da postoji. Na predstavljanju su čitani odabrani ulomci iz romana, u glazbenom intermezzu nastupila je Maja Tadić, a Rosandić je izrazila radost što knjigu u Rijeci predstavlja na Trsatu. (M. G.)

 

 

PODIJELI