Sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća kardiolog Randolph Byrd napravio je pokus kako bi široj javnosti pokazao učinkovitost molitve za bolničke pacijente. Nasumce je pomoću računala odabrao 393 pacijenta i podijelio ih u dvije skupine. Za jednu su skupinu vjernici u kućnim skupinama redovito molili, a druga nije bila spominjana u molitvama. Sami pacijenti, medicinske sestre pa ni liječnici nisu znali koja skupina je odabrana za molitvu. Članovima molitvene skupine rečena su imena i prezimena pacijenata za koje će se moliti. Svaki pacijent dobio je šestero molitelja.

 

U srpanjskom broju Southern Medical Journal iz 1988. godine objavljeno je da je kod skupine pacijenata za koje se molilo potrošeno pet puta manje antibiotika te je tri puta smanjen broj plućnih edema. Nitko od onih za koje se molilo nije trebao umjetna pluća, dok su dvanestorica za koje se nije molilo morala biti prikopčana na aparate. Studija je utoliko zanimljivija jer je čak i dr. William Nolan, veliki skeptik što se tiče molitve za zdravlje, napisao: „Zvuči kao da bi studija izdržala pomniju provjeru i da bi prošla na testu.”

Kad je Larry Dossey pročitao članak, odlučio je sâm istražiti znanstvenu literaturu. Otkrio je više od 130 znanstvenih radova na tu temu, a mnoge su potvrdile pozitivan učinak molitve. Tako je i sam počeo moliti za svoje pacijente. Poslije je svoja otkrića objavio u uspješnici Healing Words: The Power of Prayer and the Practice of Medicine (HarperCollins, 1993.).

 

U zasebnome radu, Prayer Is Good Medicine (HarperCollins, 1996.) Dossey citira Davida B. Larsona, višeg savjetnika Nacionalnog instituta za zdravstvenu skrb u Rockvilleu, Maryland i bivšeg istraživača Nacionalnoga instituta za mentalno zdravlje: „Profesori na medicinskom fakultetu rekli su nam da je vjera štetna. Pogledao sam istraživanja i zaključio da je ona zapravo vrlo korisna. Ako idete redovito u crkvu i molite se, preventivno djelujete na zdravlje, umno i tjelesno. S bolešću se možete nositi puno učinkovitije. Ako pomno pogledate istraživanja, vidjet ćete da je djelotvornost čak 80 posto. Bio sam šokiran.”

 

Nedavne studije također pokazuju da molitva ima blagotvoran učinak na zdravlje. Snižava krvni tlak, smanjuje depresiju i jača imunosni sustav.

 

Kršćani su svjesni iscjeljujuće snage molitve. Kad je Lonnie Melashenko objavio niz članaka o čudima u radio emisiji Voice of Prophecy koju vodi, dobio je puno pisama u kojima ljudi svjedoče o čudesnim ozdravljenjima. Jedno od čuda tiče se tridesetogodišnje Ann Whitmore i njezine obitelji – oni su vjernici Crkve u mjestu Presque Isle, u državi Maine, u SAD-u.

 

Jednog je ljeta Ann, majka troje male djece, napipala izraslinu na dojci. Biopsija je pokazala da je tumor maligni. Daljnji testovi otkrili su da se rak proširio na pluća, vrat i srce. Kako bi ograničili i smanjili tumor, liječnici su odlučili pokušati prvo s radioterapijom prije operacije, zbog uznapredovalog stupnja bolesti, no Ann je iz dana u dan bila sve slabija.

 

U kolovozu ju je njezin liječnik poslao onkologu u Tennessee. Annin život sveo se na medicinske pretrage: CT, radio-terapiju, testove koštane srži i kemoterapiju. Tijekom listopada, oslabjela, teško bolesna i bez nade, odlučila je da je dosta. Onkolog je također zaključio da bi bilo kakvi daljnji tretmani bili beskorisni.

 

Krajem listopada cijela je Annina crkva tijekom bogoslužja molila za njezino zdravlje. Zajedno s ostalim članovima, Ann i suprug Rodney molili su Gospoda da se umiješa u njezin život i ozdravi ju. I tog ponedjeljka rendgentske pretrage nisu pokazale ništa osim tumora i ožiljaka od teške radijacije.

 

Već sljedećega petka bila je sasvim druga priča: rendgentski nalazi pokazali su da tumora na lijevoj strani tijela više nema, a nestali su i tragovi radijacije na toj strani! Uvjereni da je došlo do neke dijagnostičke pogreške na uređaju, liječnici su ponovili pretragu. Rezultat je bio isti. Potpuno zbunjeni, za tjedan dana pozvali su specijalista radiologa iz Tennesseeja. I opet tumora nije bilo nigdje u tijelu, kao ni radijacijske oštećenosti! Nakon pobližeg pregleda, šestero je liječnika otkrilo da su čak i limfne žlijezde koje je prethodno izvadila bile na svome mjestu, potpuno cijele!

 

Ann je bila toliko uzbuđena da je skočila sa stola za pretrage i od sreće povikala: „On me je izliječio.” I drugima je objasnila da je Bog uslišao njezinu molitvu i usrdne molitve svih vjernika njezine Crkve. Liječnici su zaključili da Ann ima nevjerojatno veliku volju za životom i da ju je izliječio njezin pozitivan stav. Svejedno su i dalje bili zbunjeni i nisu znali kako dovršiti njezino medicinsko izvješće.

PODIJELI