Što i zbog koga trpim?

154

 

 

Pitanje:

Napada me zli da nema smisla vjera, doslovno okupira moje misli lažima koje me izmore. Blud isto tako, bludno griješim od svoje 7 godine konstantno i zna da je moja slabost tijelo i tu napada, ajde sve rjeđe se to dešava ali više mi je bruka ići ispovijedati istu stvar, stalno blud, blud al ok s tim se nosim čak nekako ali to što mi zli u misli stavlja je katastrofa. Kao da mi treba odmora od mise, doslovno mi ubaci osjećaj da mi fali grijeh, psovke itd. Umoran sam, ne spavam normalno, nisam uopće spavao, kažu neki da trpim ali što ja to trpim? Zbog koga? Boga? Obitelji? Sebe? Ne kužim više, umoran sam, ne mogu se više ni mislima borit, postane mi naporno i zamorno. Božji blagoslov.

 

Odgovor:

Poštovani!

Vaša kratka javna ispovijed pokazuje vaše teško duhovno stanje. S druge strane pokazuje i tu veliku Borbu Duha Svetog i Zloga za vašu dušu ili um. Božja milost još uvijek može riješiti Vaš problem.

Ponekad mislimo kako je grijeh neki alternativni način življenja, nešto što je prisutno samo kod hrabrijih, koji se ne boje kazne i sl. Međutim grijeh je u svojoj suštini nešto puno gore. To nije samo grešno djelo, već je to nešto što nas odvaja od Boga. Jednako kao što kada bi malo dijete odvojili od roditelja, ono se ne bi smirilo dok ih ne pronađe i nađe svoj mir u zagrljaju svog oca ili majke. Isti osjećaj je i u duhovnom planu. Jednako tako Bog je u nas usadio tu potrebu za njim, i ukoliko dozvolimo da nas grijeh odvaja od Boga, to će u nama izazvati nemir i nesigurnost. Teret grijeha koji nosimo je toliko težak da nas on ne samo psihički zamara, već i fizički. Nemir u duši koji osjećamo je rezultat buđenja savjesti, i vrlo je opasno nastaviti s grijehom i tako ići dalje. Vrlo brzo savjest će nam otupiti, a grijeh koji je u nama će nas jednostavno uništiti a da toga nećemo biti ni svjesni.

Pitate se zbog koga trpite. Nije mi jasno kako se nosite s bludom. Dali Vam on više ne smeta.? Iskreno Vaše trpljenje Bogu nije potrebno, jednako kao ni vama. Onu neugodu ili teret koji osjećate je jednostavno posljedica neurednog života i to što trpite je Božja milost koja vas upućuje na jedno jedino rješenje. To rješenje je Isus Krist. To je jednako slično kada nas zaboli nešto da idemo tražiti liječnika. Puno je opasnije kada imamo neku bolest koja razara naš organizam, i ništa nas ne boli. Najčešće kada to otkrijemo bude prilično kasno.

Kada je Isus bio na zemlji izgovorio je jednu predivnu rečenicu punu nade: “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Matej 11,28. Jedino rješenje je da dođete Kristu. On je jedini koji je platio svojim životom dug koji ste počinili svojim grijehom. Pokušati se sami spasiti je nemoguća misija. To je jednako moguće kao da u sred oceana pokušate plivajući doći na obalu. U takvom slučaju Vam je jedino rješenje čamac za spašavanje. Jednako tako u Vašem oceanu grijeha u kojem plivate vama je jedino rješenje „čamac za spašavanje“ a to je Isus Krist. Ukoliko pokušate sami, plivat će te jedno vrijeme, a tada će te se utopiti. I sami priznate da ste već umorni od grijeha. Jedino mjesto gdje će te naći odmor je Isus Krist.

Što to praktično znači. Ono što trebate je obratiti se Kristu u molitvi. Dok se god ne pomirite s Bogom, ne ostavite grijeh, vaš odlazak svećeniku na ispovijed je potpuno suvišan. Vi niste sagriješili svećeniku, već Bogu. Svećenik će vas moći razriješiti vašeg grijeha jedino ako Vam je to Bog prethodno oprostio. Ustvari Isus Krist Vam je to oprostio još onog trenutka kada je umro i uskrsnuo. Na vama je da taj oprost prihvatite. Prihvatit će te ga tako što će te prestati griješiti. Kada su pred Isusa doveli bludnicu, on joj je rekao: Ni ja te ne osuđujem. Idi i ne griješi više.

Možda je to nekada lakše reći nego učiniti. Grijeh nas doslovno zarobljava i mi jednostavno nismo slobodni. Upravo zbog toga Krist nas je otkupio da bi živjeli slobodno. On ne samo da nam daje tu slobodu, već nam daje i snagu da možemo živjeti slobodno. Možda netko misli kako je život u vjeri u Krist pun obaveza. Puno je jednostavnije živjeti u grijehu. Ono što je istina je da je grijeh kao riječna struja kojoj se mnogi prepuštaju da ih nosi, ali ići protiv struje je teže. Ono što je radosna vijest je da ako smo u „Kristovom čamcu“ tada nam riječna struja ništa ne znači. Istina je da ćemo s Isusom nositi nekakve terete, ali to su lagani tereti koji nam čine zadovoljstvo i čine nas sretnim, jer kao prvo On nam daje snagu za to, a drugo osjećamo se korisnima jer smo Bogu pomagači. Isus je rekao: Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako. Matej 11,29.30.

Predlažem Vam prvo da molite Krista za oprost. Neka ta molitva bude slična ovoj koju Vam predložim. Gospodine i Bože moj! Mislim da me voliš i da imaš prekrasan plan za mene i moju budućnost. Priznajem da sam u prošlosti činio pogreške i gluposti (tu mu navedite i konkretne grijehe koji vas muče kao blud , alkohol ili sl.) i sada mi je potrebna tvoja pomoć. Bez obzira što želim činiti dobro, često mi se dogodi da posrnem, i opet moja grešna priroda dođe do izražaja. Jednostavno sam ništa ne mogu učiniti. Čujem da je Isus svojom smrću platio za moje grijehe, i ja želim prihvatiti tu ponudu milosti. Prihvati me kako si obećao, i promijeni me na svoju sliku. Uđi u moje srce i napravi reda u njemu, jer Sotona je stvorio metež, a ja sam od toga već umoran. Molim te da mi od ovog trenutka pomažeš u životu i pripremi me za svoj dolazak. Amen

Nakon toga uzmite Sveto pismo i čitajte. Počnite s evanđeljima gdje je najljepše opisan Isus Krist. Čitajući Božju riječ, Ona će vas jednostavno mijenjati, jer ona ima silu. Ima silu jer je to Božja stvaralačka riječ. Ona je u stanju da od vas stvori novog čovjeka.

Na dalje, izbjegavate mjesta iskušenja koja su vas prije navodila na grijeh. Nije potrebno da se izlažete riziku, jer đavolje lukavstvo je puno veće nego što možemo zamisliti. Molite se na dalje Bogu da bude gospodar Vašeg života.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko

PODIJELI