Irački kršćani progonjeni od strane ISIS trebaju veću podršku Velike Britanije

Krvoprolića i razaranja u Gazi i Siriji svakodnevno nas šokiraju svojim barbarstvom.
Istovremeno se tiho odvijaju važni događaji u povijesti islama. Militantni borci, na zapadu poznati kao ISIS, proglasili su novu islamsku državu na sjeveru Iraka. Ovaj kalifat izgrađen je po načelima džihada i sada ti fanatici odvode kršćane iz njihovih domova.
Desetljeće ranije, grad Mosul bio je dom i ognjište jedne svjetski poznate kršćanske grupacije koja je brojila preko 60.000 članova koji su živjeli u tom gradu na sjeveru Iraka. Dvije tisuće godina kršćani i muslimani živjeli su tamo u skladu i miru. No, sada ISIS prisiljava kršćane na odabir – prelazak na islam, odlazak ili, još gore, mučenička smrt.
Već ste vidjeli znak – slovo “Nun” arapskog pisma – slovo N, prvo slovo riječi Nazarećanin. Tim znakom crvene boje obilježavaju ISIS-ovi militanti vrata  kuća i domova u kojima žive kršćani s ciljem ubrzavanja procesa masovnog vjerskog čišćenja. Dvadeset i četiri ili više crkvi stoje prazne i bez vjernika, napuštene.
Zanimljivo je da su kršćani koji bježe dobili zaštitu od strane Kurda na sjeveru Iraka. Svi se pitaju koliko će dugo militanti ISIS-a biti zadovoljni stanjem i hoće li uskoro doći i do novog sukoba i s Kurdima.
Sve se je dogodilo nevjerojatnom brzinom. ISIS su neki usporedili sa snagama Džinkis-kana poznatim po neviđenim brutalnostima koje su došle do predgrađa Beča.
ISIS je poduprt od strane bivše organizacije Baathists koja je bila aktivna u doba režima Saddama Huseina. Od njih dobivaju novac, moć i oružje.
Kako se nešto tako strašno moglo dogoditi na našoj planeti, pitaju se analitičari. U šest godina – od 2008. do 2014. – u izgradnju civilnih objekata u Iraku uloženo je preko jednog bilijuna dolara. Premda je regularna iračka vojska istrenirana i opremljena  u smjeru zaštite teritorijalnog integriteta Iraka, zahvaljujući lošem upravljanju vodstva u Bagdadu, njena snaga se bitno smanjila. Pogleda li se karta trenutnog stanja na terenu, lako je uočiti da su pripadnici militantne ISIS zauzele velik dio sjevernog Iraka, ali, što je vrlo opasno, vrlo su blizu stvaranju okruženja oko Bagdada koji se nalazi pod zaštitom iračkih snaga sigurnosti.
ISIS je potpomognut mnogobrojnim sustavima naoružanja darovanim iračkoj vojsci ili ostavljenim od strane Amerikanaca koji su se ubrzano povlačili iz Iraka. Rezultat svih ovih čimbenika jest da je jedan od najvećih suvremenih neprijatelja kršćanstva naoružan s ogromnim količinama visokosofisticirane vojne opreme. Helikopteri, tenkovi, raketni bacači zemlja-zrak i skladišta puna pištolja, pušaka strojnica sada se nalazi u rukama militanata ISIS-a i predstavlja veliku prijetnju okolnim područjima, a možda i šire.
Zaplijenili su novac u svim bankama u sunitskom dijelu Iraka – svota se procjenjuje na 500 milijuna dolara ili više.
ISIS sada predstavlja prijetnji i loše opremljenim Kurdima u sjevernom Iraku. Njihova vojna oprema ograničena je na zastarjelo oružje iz doba SSSR-a, zahvaljujući stavovima državnika Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država koji su inzistirali samo na pomoći službenom Bagdadu. Sadašnja situacija je rezultat katastrofalne politike SAD i UK prema Iraku koja je plodonosna, slikovito rečeno, kao i pustinjski pijesak. Malo je toga učinjeno kako bi se okupile države regije koje dijele zajedničke interese u suzbijanju djelovanja ISIS-a. Tako je kalifat uspostavljen gotovo bez otpora, a stoljećima stara kršćanska zajednica jednostavno je zbrisana s tog područja.
Živimo u razdoblju punom međunarodnih napetosti – Putinova Rusija i kriza u Ukrajini, krvavi sukob Izraela i Palestine, građanski rat u Siriji, pa čak i Libija – zapamtite, Libija… Svi ovi sukobi stalno se pojavljuju na našim malim ekranima donoseći gotovo iz sata u sat nove vijesti.
Prema Ujedinjenim narodima, sustavni napadi na civilno stanovništvo zbog njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili vjere mogu predstavljati zločin protiv čovječnosti.
Zasad je samo Francuska javno ponudila azil progonjenim iračkim kršćanima. Laburisti imaju snažnu međunarodnu tradiciju i korijene u etici kršćanskih socijalista. Ipak, čak ni to nije dovoljno za pružanje značajnije političke potpore iračkim kršćanima. I tu možda postoji mala šansa da britanska vlada, igrajući ulogu milostivog Samaritanca, pomogne onima koji bježe od progona, pa čak i ako oni štuju istog Boga kao i premijer.

Brutalnost na djelu: ISIS-ovi militanti pripremaju se za egzekuciju desetaka zarobljenih pripadnika iračkih snaga sigurnosti

D. M.

PODIJELI