Salezijanski dani održani su pod naslovom „Svjedoci evanđeoske radikalnosti – rad i umjerenost.”

U provincijalnoj kući na Knežiji (Zagreb), održani su Salezijanski dani pod naslovom „Svjedoci evanđeoske radikalnosti – rad i umjerenost.” To je bila glavna tema 27. općeg sabora proširena na tri područja: Mistici u duhu, Proroci bratstva i Sluge mladih. Ovogodišnji dani trajne formacije za salezijance održani su od 13. do 16. listopada, a na njima je sudjelovalo više od šezdeset članova provincije iz svih odgojno-pastoralnih zajednica podijeljenih u dvije grupe.
Nakon molitve Srednjeg časa i uvodne riječi provincijala don Peje Orkića uslijedila su tri kratka izlaganja. Don Ivan Marijanović predstavio je toga dana izašli Dokument 27. općeg sabora; don Anto Stojić izložio je temu u prvom dijelu dokumenta: Mistici u duhu; don Milan Ivančević protumačio je drugi dio – Proroci zajedništva, a don Ivan Šibalić treći dio – Sluge mladih.
Rad u skupinama oživio je sve tri teme u konkretnom redovničkom, bratskom životu zajednica ukazujući na potrebu jače duhovnosti u njegovanju jedinstva s Bogom po jedinstvu s Kristom kako ga je slikovito izrazila biblijska ikona trs i loze: Kristova ukorijenjenost u Ocu daje život učenicima i njihov život po Duhu Svetom.
U tematskoj cjelini Proroci zajedništva obrazložen je saborski osvrt na bratski život kao temeljnu odrednicu posvećenih po uzoru na život s don Boscom u Valdoccu i kao snagu učinkovite privlačnosti u pastoralu.
Tema Sluge mladih poslužila je rasvjetljenju salezijanskog poslanja usmjerenog na siromašne, rubne mlade s apelom da se baš najugroženijima pošalju najbolji odgojitelji.
Pored ove saborske, obrađena je i tema pod naslovom Pozitivne dobre komunikacije i novi izazovi u izlaganju don Petra Beline koji je, nakon nekoliko misli o važnosti suvremene komunikacije, ukazao na različite znakove i ponašanja neverbalne komunikacije.
Don Ivan Šibalić je upoznao sudionike s novim oblicima komuniciranja na društvenim mrežama i prezentirao dorađenu Aplikaciju Nova Eva, s mogućnostima praćenja nedjeljnih propovijedi, molitvenikom, časoslovom i drugim sadržajima za osobni duhovni rast. Središnji trenuci susreta bila su misna slavlja s bogatstvom Božje riječi.
U završnoj riječi provincijal don Pejo Orkić osvrnuo se na događanja kojima Salezijanska družba, pa tako i Hrvatska salezijanska provincija, slave 200. obljetnicu don Boscova rođenja. Među najvažnijima spomenuo je: Dan Salezijanske obitelji, Duhovne vježbe i hodočašća, Europski susret Pokreta salezijanske mladeži, Povijesni međunarodni kongres u Torinu, niz formativnih susreta za salezijance, Duhovne obnove po regijama, projekti i gradnje, optimistični pogled na salezijanska zvanja i druge. Braći je zahvalio na iznenađujuće dobrom odazivu i svijesti potrebe trajnog odgoja kojim se jačaju osobna duhovnost i bratsko zajedništvo.

(Izvor: Mrežna stranica – Salezijanci Zagreb)

Odabrao: Franjo Damir K.

 

PODIJELI