Prvi brifing o radovima sinode o Amazoniji

33
Vatikan (IKA)

Prvi brifing održan je 7. listopada u prisutnosti apostolskog vikara Puerta Maldonada biskupa Davida Martíneza De Aguirre Gvinea, biskupa Cayenne Emmanuela Lafonta, s. Albe Terese Cediel Castillo, prefekta Dikasterija za komunikaciju Paola Ruffinija, i tajnika Povjerenstva za informiranje o. Giacoma Coste.

Brifing je vodila zamjenica ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice Cristiane Murray. Peruanski biskup, jedan od posebnih tajnika sinode, istaknuo je da je papa Franjo želio dovesti narode Amazonije u središte Crkve, izražavajući tako osjećaje različitih govornika na početku posebne opće skupštine Biskupske sinode posvećene Panamazonskom području, o temi „Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju”. Izrazio je osobito zahvalnost i radost što je Papa „Amazoniju uspio dovesti ‘ovamo’“, te istaknuo da „moramo te narode učiniti vidljivima, jer cijelom planetu imaju mnogo toga za reći“.

S. Alba Teresa Cediel Castillo, misionarka Družbe Marije Bezgrešne i sv. Katarine Sijenske, koja djeluje u Kolumbiji, pridružila se toj zahvalnosti za mogućnost slušanja domorodačkih naroda. Osvrnula se na rane amazonskih naroda. Život je provela među domorocima kao i osnivačica njezine kongregacije sv. Laura Montoya, koja je u džungli također među domorocima osnovala misiju. Kao žena dobro poznaje trpljenje žena u kontekstu gerilskog ratovanja i trgovine drogom, no i važnost njihove prisutnosti. Posebno je govorila kako misionarke u Amazoniji zbog nedostatka svećenika krste, svjedoci su parovima koji se žele vjenčati, često slušaju i ispovijedi, osobito umirućih ljudi premda ne mogu dati odrješenje, te je istaknula: „Žene u Amazoniji imaju prevažnu ulogu i nadamo se da će je Crkva sve više prepoznavati“.

Žalost zbog rana koje se proživljavaju u Amazoniji izrazio je i biskupa Lafonte koji od godine 2004. djeluje u Amazoniji. Osvrnuo se na posebnu situaciju u Surinamu, ističući kako se mnogi osjećaju napušteni od države, ne poštuju se njihova prava, mladi odlaze od roditelja, i na taj način nema širenja tradicionalne kulture.

Ruffini je pak istaknuo da je Instrumentum laboris u procesu, kao što je papa Franjo rekao, da postane „mučenički dokument“, jer treba biti uništen u smislu da služi samo kao polazna točka prema onom što će učiniti Duh Sveti. Što se pak tiče zahtjeva da se svećenička služba povjeri takozvanim „iskušanim muževima“, oženjenim muškarcima mjesne zajednice, zbog velikog područja i nedostatka svećenika, što je na sinodi proizišlo iz uvodnog izlaganja kardinala Claudija Hummesa koji je govorio uime katoličkih zajednica u Amazoniji, to nije jedina mogućnost. Nije rečeno da je to rješenje, nego da bi bilo pogrešno ne čuti molbu katoličke zajednice u Amazoniji, upozorio je Ruffini.

U tom je smislu tajnik Costa primijetio da se ne treba bojati suočavanja s izazovima koji se nalaze pred sinodskim ocima jer će se potom cijela sinoda zajednički suočavati s tim pitanjima, prenosi Vatican News.

izvor: IKA

PODIJELI