Poziv na slobodu

45

Lk 4,14-21

 

 

alt

Otac na vidljiv način izlijeva svoje pomazanje na Isusa po krštenju. To je velika sila Duha Svetoga, koja silazi na ljubljenoga Sina. Od toga trenutka Isus u Duhu Svetom kroči zemljom ispunjavajući svoje poslanje. Liječi duhovne bolesti. Ozdravlja fizičke bolesti. Oslobađa zlih duhova. Ulaskom Isusa u Jordan, Duh Sveti posvetio je sve vode svijeta. To nam je dragocjeni podatak. Povezuje se još s knjigom Postanka kada je Duh Gospodnji lebdio nad vodama. Po Isusovom krštenju i mi smo priključeni na čudesno djelovanje „struje“ Duha Svetoga, koja nas čini ljubljenom djecom. Duh Sveti ne lebdi više iznad vode, nego čudotvorno djeluje u vodi.
Kad je Isus čitao Izaijno proročanstvo svi su okupljeni u sinagogi ostali bez riječi. Svaka riječ parala je njihove uši i srce. Osjećali su milinu. To je bio veliki doživljaj slušati nadahnute riječi. Ni jedna pjesma na svijetu niti glazbeni komad ne može se usporediti s tim što su slušali Isusovi slušatelji. Svaka riječ proročanstva pristajala je uz Isusa. Duh Sveti je čudesni skladatelj. On zna progovoriti i zapaliti ljudsko srce. To je pravi navještaj slobode. Ljudska sreća ne ovisi o punim džepovima novca niti o časti i priznanju među ljudima, nego o čistom, slobodnom srcu. Isus je došao otkriti nam tu tajnu. Njegov govor u sinagogi je govor o slobodi svakog čovjeka.
Čovjek nije rob požude, strasti i nagona. Opran je Isusovom krvlju. Pomazan je po krštenju Duhom Svetim. Po Isusu dolazi sloboda Božjeg djeteta. To je prostor u kojem čovjek osjeća da nije više rob i da svakoj napasti može reći „ne“. Po Isusovoj vlasti i izazvanom Imenu svatko može osjetiti da nije pritisnut ponižavajućim ovisnostima, da nije rob sebičnosti. Isusova je želja da čovjek osjeti da je Božje voljeno dijete pozvano na slobodu i ljubav. Zato se ne trebamo bojati drugih ljudi jer su nam oni darovani da se naučimo hodati u slobodi i ljubavi. Učimo od Isusa, koji je sama sloboda i koji je bezobzirno ljubio svakoga. Zazivajmo često Isusovo Ime jer ono oslobađa.
Očekivano starozavjetno proročanstvo ispunilo se i neka odzvanja u našim ušima. Isus je i danas s nama. On je živ u sili Duha Svetoga. Nismo prepušteni slijepoj sudbini ili slučaju i čudnim okolnostima. Nama je darovana milost Spasitelja. Otrimo naše suze jer je Spasitelj s nama! On pruža svoju ruku i vraća nam vid. Otvara naše uši i vraća sluh. Ali, nije sve u fizičkom zdravlju. Najvažnije je duhovno stanje duše, potpuno iscjeljenje. Ovo je vrijeme milosti i susreta s Gospodinom. Ovo je vrijeme darivanja slobode i pozivanja na izlaz iz svih zatvora grijeha. Neka i u našim srcima igra pjesma slavljenja. Tako da se raspadnu sve zidine koje opkoljuju srce i stišću ga onesposobljujući da voli.
U sili Duha Svetoga Isus nastavlja svoje poslanje. Čini to i danas po nama. Mi smo vidljivi znak njegove nevidljive prisutnosti. Svaki kršćanin je pomazan Silom odozgor. Po krštenju postali smo kraljevi, proroci svećenici, kao što je Isus. Ljubimo jedni druge! Ovo je program i plan novoga svijeta. Važnu ulogu u poslanju imaju svećenici. Oni su ti koji navještaju i prenose Isusove riječi. Pomazani snagom Duha Svetoga na dan ređenja postaju svjedoci evanđelja. Njihovi su dlanovi pomazani uljem što ističe odgovornost za Božji narod. Zato po svećeničkim rukama običan kruh i vino postaju Isusovo tijelo i krv. Svećenik podignutom rukom oprašta grijehe i pokazuje Isusa. U ime Isusovo svećenik stavlja ruke na bolesne, moli za njih. Sotona dršće pred svećenikom. Ali, on nije snažan sam po sebi, ne nastupa u svoje ime. Svećenik je snažan tek u sili Duha Svetoga. Potreban je molitvene podrške ostalih vjernika. Svi bismo željeli čuti navještenu Božju riječ u istoj snazi s kojom je govorio Isus!
Prepoznajmo poziv na slobodu kao i to da smo pomazani Duhom Svetim postali Božja djeca. Bog želi imati udjela s nama, u našem svijetu. Želimo li to prepoznati?

 

Pater Arek Krasicki

 

{fshare}

 

 

 

Nedavno objavljeno:

 

 

Znakovi koji govore

 

Poklonimo se Isusu

Sveta obitelj

Trebam radosti

Trebam duhovnika

Potrebno je obraćenje

Podignite glave

Krist Kralj istine

Sin čovječji dolazi

Istinito predanje Bogu

Iskustvo Božje ljubavi

Bitno je imati duhovni vid

Čežnja za nebom

Punina života

Žena je muževljevo srce

Crkva je proročka

 

PODIJELI