Dio liturgijske godine u koji upravo u srijedu 18. veljače ulazimo naziva se korizma ili četrdesetnica (lat. quadragesima). Iz samog naziva vidimo da traje 40 dana. To je razdoblje u kojem se vjernici pokornički pripravljaju za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Pokornička priprava, četrdesetnica, započinje Pepelnicom – Čistom srijedom, a završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom počinje Vazmeno trodnevlje.

Zašto pepeo, mnogi će si postaviti pitanje. Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Dok se naša glave pepeljaju prisjećamo se riječi: Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti. Pepeljamo se kako bismo obuzdali oholost svojih srdaca i podsjetili se da je život na zemlji prolazan. Pepeljenje se koristi od davnine. Kršćani koji su počinili teške grijehe, javno su izvršavali svoju pokoru. Na Čistu srijedu (Pepelnicu), biskup bi blagoslovio marame za kosu, te ih posuo pepelom načinjenim od grana palmi od prethodne godine. Te marame su pokornici trebali nositi tijekom četrdeset dana pokore. Tada, dok su vjernici recitirali sedam pokorničkih psalama, pokornici bi bili istjerani iz crkve zbog svojih grijeha, baš kao što je Adam, prvi čovjek, bio istjeran iz Raja zbog svoje neposlušnosti. Pokornici ne bi ulazili u crkvu sve do Velikog četvrtka kada bi zaslužili pomirenje nakon četrdeset dana pokore i sakramentalnog odrješenja. Kasnije su svi kršćani, bez obzira jesu li bili javni ili skriveni pokornici, dolazili primiti pepeo zbog pobožnosti. U stara vremena, nakon pepeljenja slijedila je pokornička procesija.
Pepeo se pravi od blagoslovljenih grančica palme, masline ili jelke (ovisno o kojem je kraju riječ) korištenih na Palmanu nedjelju prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja blagoslovljenom vodom i kadi tamjanom. Iako pepeo simbolizira pokoru i kajanje, on nas također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Njegovo božansko milosrđe je posebno izraženo tijekom korizmenog vremena i Crkva nas poziva tražiti to milosrđe tijekom cijele Korizme uz razmišljanje, molitvu i pokoru.

Kršćani se pripravljaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim dijelima. Odrasli nekršteni pripravljaju se za krštenje, katekumeni u korizmi imaju završne pripreme za svoje krštenje u uskrsnoj noći. Tijekom korizme vjernici pristupaju sakramentu ispovijedi kako bi pomireni s Bogom i ljudima mogli što radosnije proslaviti Uskrs. Posebna značajka misnih nedjeljnih slavlja u razdoblju kroz korizmu ljubičasta je boja liturgijske odjeće.
Korizmeno razdoblje traje kroz 6 nedjelja. Svaka od njih ima svoje posebno ime. Prva korizmena nedjelja zove se Čista, druga je Pačista, treća se naziva Bezimena, četvrta Sredoposna, peta nosi naziv Gluha ili Glušna, a šesta je Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica.
Na petu korizmenu nedjelju običaj je da se ljubičastim platnom pokrivaju križevi, raspela i slike u crkvama.

Pripravio: Franjo Damir K.

PODIJELI