Papa: Talijanska pošta je u središte stavila čovjeka, a ne profit

34

Talijanska pošta nije stavila u središte profit nego ljude, iako slijedi logiku tržišta. Primivši u audijenciju njezine ravnatelje i osoblje, ukupno oko 400 osoba, papa Franjo je pohvalio pozornost koju ta ustanova posvećuje, ne samo klijentima, nego i zaposlenicima, te ih je potaknuo da nastave ići tim putom, jamčeći kapilarnu nazočnost na teritoriju.

To je još važnije u našem gospodarskom i društvenom kontekstu koji tako često želi zaradu koja je cilj samoj sebi, zaboravljajući da se istinsko bogatstvo nalazi u ljudima, te se stoga prema njima često odnosi kao prema brojevima bez lica; tko ima veći broj cijeni ga se i poštuje, dok se onoga koga se smatra nulom, odbacuje; to je naša današnja  ‘kultura odbacivanja’ – primijetio je Papa.

Raspoloživost na šalteru

To je ponašanje koje treba izbjegavati i osoba koja je svakoga dana u kontaktu s ljudima, i koja na njihove potrebe treba odgovoriti ljubazno i stavljajući se na raspolaganje. Kada se ide na šalter važno je naići na osobe koje svoj posao dobro obavljaju – istaknuo je Papa. Ali i klijentima je preporučio da se ne ponašaju zahtjevno ili prigovarajući, prenoseći na zaposlenike vlastite frustracije ili probleme društva.

Osmjeh je most velikih ljudi

Papa zna da je važno, iako i teško, očuvati u tisućama svakodnevnih odnosa stil raspoloživosti. Trebamo se vježbati i djelovati milosrdno i u malim gestama; valja se osmjehnuti, a ne otresati kada možda naiđe nagluha starica. Osmjeh je uvijek most, ali velikih ljudi, jer osmjeh ide od srca k srcu. Nemojte zaboraviti osmjeh – potaknuo je Papa – Tko se tako ponaša postaje zarazan, jer osmjeh je zarazan.

Zauzimanje u službi građana

Papa Franjo je potom izrazio zadovoljstvo zbog toga što ta ustanova primjenjuje stratešku analizu u službi građana. Pritom pozornost prema klijentu uzima kao vodeći kriterij strateških odluka, određuje standard koji valja postići u uslugama i personalizira službe, vodi računa o formaciji osoblja koje je u kontaktu s ljudima, i surađuje s korisnicima.

Pozornost prema obiteljima i djelatnicama

Talijanska je pošta, osim toga, uvijek nastojala posvetiti posebnu pozornost svojim djelatnicama i obiteljima, bivajući znak za svaku radnu sredinu, i pokazujući da se puno poštovanje prema onima koji rade, kao i prema njihovim pravima, ne suprotstavlja zaradi i djelotvornosti, nego ih – po Papinu mišljenju – povećava.

Kapilarna nazočnost na teritoriju

Papa je, među ostalim, zatražio da teška ravnoteža između troškova i konkurencije ne bude na štetu kapilarne nazočnosti poštanskih ureda i šaltera na cijelom nacionalnom teritoriju. Nužno je – prema Papinim riječima – svim potrebnim snagama ljudima zajamčiti blizinu.

Talijanska pošta od samoga rađanja Italije pridonosi da ona bude ujedinjena, održavajući u kontaktu obitelji i daleka mjesta, te utječući i na gospodarski razvoj zemlje. Znala se prilagoditi vremenu, u stalnom nastojanju oko obnove, s obzirom na veliko ubrzanje nametnuto sve razvijenijom, i često agresivnom, tehnologijom koja je promijenila mentalitet, i koja traži sve veću učinkovitost – primijetio je Papa.

Zaštita okoliša

Taj pogled u budućnost vodi računa i o zaštiti prirodne sredine, jer ne može doći do istinskoga razvoja ako se priroda shvaća kao skladište puno bogatstava koja treba potrošiti – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI