Kršćani prije svega u Siriji, Iraku i Egiptu trpe zbog rata i besmislenog nasilja koje vrše fundamentalistički teroristi – kazao je papa Franjo za vrijeme današnjeg susreta s članovima Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO), koji su se ovoga tjedna okupili u Rimu radi svoje opće skupštine. Papa je pozvao na solidarnost s kršćanima na Bliskom istoku, koji su pritisnuti i ugroženi.

Sve su nam te teškoće približile iskustvo Isusova križa koji je uzrok nemira i trpljenja, ali istodobno izvor izlječenja. Ponavljam ono što sam rekao nakon svog izbora: Kada putujemo bez križa, kada gradimo bez križa i kada ispovijedamo Krista bez križa, nismo Gospodinovi učenici – istaknuo je Sveti Otac, upozorivši svećenike da im ne smije biti stalo do njihova „društvenog statusa“, ali je također napomenuo da jako dobro zna kako je odluka da se postane svećenik na Bliskom istoku junačka.

Uvijek se osjećajmo kao živo kamenje u Kristovoj blizini, koji je naš ugaoni kamen! – rekao je papa Franjo te nastavio – Istočne Crkve njeguju brojna časna sjećanja, crkve, samostane, sveta mjesta koja se naravno mora čuvati i održavati. No i onda kada više nije moguće popraviti strukture ili ih zadržati, moramo i dalje biti živi Gospodinov hram.

U nekim dijelovima Bliskog istoka kršćani trenutačno prolijevaju krv, neovisno o tome jesu li pravoslavci, katolici ili protestanti. To je važno svjedočanstvo žive vjere – kazao je Papa te na kraju iznio molbu: Kada su vjernici istočnih Crkvi prisiljeni napustiti svoju domovinu, onda bi u zemljama domaćinima trebali moći živjeti u svojoj crkvenoj tradiciji. Vaš bi rad kao Unije djelâ za pomoć mogao biti most između Zapada i Istoka, između zemaljâ podrijetla i domaćina.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI