Papa: Poniznost je put spasenja

 

Papa u gostinjcu Rimskoga caritasa – OSS_ROM

Jubilej milosrđa je bogatiji za još jedna vrata milosrđa. Papa je Franjo jučer poslije podne u gostinjcu rimskoga Caritasa ‘Don Luigi di Liegro’, nedaleko od glavne željezničke postaje u Rimu, otvorio Sveta vrata. Bogatstvo, ispraznost i oholosti nisu putovi spasenja. Spas je u poniznosti – ustvrdio je Sveti Otac.

Gospodnja su ova vrata. Otvorite mi vrata pravde. Gospodine, zahvaljujući tvom velikom milosrđu, ući ću u tvoju kuću – tim je riječima Papa otvorio Sveta vrata u Caritasovu gostinjcu, malom selu milosrđa u srcu grada Rima. Nakon kratke molitve, Papa je ušao u menzu gdje ga je zajedno s dragovoljcima i djelatnicima čekalo više od dvjesta gostiju, koji su predstavljali sve prihvatne centre biskupijskog Caritasa. Njima Gostinjac nije samo mjesto gdje mogu utažiti glad ili se skloniti od studeni, nego i vrata pomirbe urešena zagrljajem milosrđa.

Poželjevši da Gospodin otvori vrata našega srca, Papa je predvodio svetu misu na kojoj su sudjelovali Caritasovi gosti. U propovijedi je potaknuo da se Boga traži u najpotrebitijima. Ako želiš naći Boga, onda ga traži u poniznosti, u siromaštvu. Traži ga tamo gdje je skriven: u najpotrebitijima, u bolesnima, u gladnima, u uznicima – kazao je papa Franjo.

Bogatstva, odlikovanja ne otvaraju nebeska vrata. Poniznost vodi u spasenje. Nema puta raskoši, ni puta velikih bogatstava, ni puta moći, ima samo put poniznosti – istaknuo je Papa, a potom potaknuo na molitvu za grad Rim. Danas molimo za Rim, za sve njegove stanovnike, za sve, počevši od mene, da nam Gospodin podari milost da se osjećamo odbačenima, jer ju ne možemo zaslužiti, samo nam On pruža milosrđe i milost. A da bismo se približiti toj milosti, moramo se približiti odbačenima, siromašnima i potrebitijima – rekao je Papa.

Nakon svete mise prisutni su pjesmom Papi čestitali 79. rođendan, a on je na kraju izrazio želju: Želio bih da se za ovaj  Božić Gospodin rodi u srcu svakoga od nas, da Gospodin bude u nama i našim srcima – zaključio je Sveti Otac.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI