Papa Franjo je jučer, 26. listopada, poslijepodne posjetio rimsko sjedište Zaklade Scholas Occurrentes, i to prvi put nakon njegova otvaranja u lipnju ove godine. Podsjetimo, Scholas Occurrentes je organizacija papinskoga prava ustanovljena 2013. godine po Papinoj želji, i na temelju pothvata koji je na periferiji Buenos Airesa već bio pokrenuo tada nadbiskup Jorge Mario Bergoglio, a koja obuhvaća mrežu javnih i privatnih obrazovnih ustanova različitih vjeroispovijesti, kojima je svrha promicanje kulture susreta, dijaloga i poštovanja različitosti.

Bila je to posebna prigoda za Papu koji uvijek sudjeluje u aktivnostima te organizacije, te je tako jučer imao mogućnost razgovarati sa studentima koji žive u teškim prilikama u Meksiku, Paraguayu, Argentini, Portoriku i Texasu, poslušati njihove životne priče, ali i svjedočanstva o potpori koju im pruža Scholas, zahvaljujući „obrazovnom paktu“ na općoj razini.

Među temama o kojima se razgovaralo istaknute su bile one povezane s migracijama i prihvatom, potrebnim – prema Papinim riječima – i na novom i na starom kontinentu, a koji je uvijek izvor uzajamnoga obogaćivanja. Od svih naroda tražim da pomognu migrantima, jer su obećanje života za budućnost – rekao je papa Franjo tražeći, međutim, i od migranata da čuvaju narod koji ih prima, poštujući njegove zakone.

Izvor: http://hr.radiovaticana.va/

PODIJELI