Papa Franjo je u petak uputio brzojav nadbiskupu Barcelone, kardinalu Juanu Joséu Omelli, u kojem izražava sućut zbog jučerašnjeg terorističkog napada koji se dogodio u tom gradu. Najmanje je 14 osoba poginulo, a više od 100 ih je ranjeno, od kojih je 10-ak u teškom stanju, kada se jučer poslijepodne kombi zaletio u pješake u poznatoj turističkoj ulici Las Ramblas. Odgovornost za napad je preuzela samozvana Islamska država.

Sveti je Otac u brzojavu sućuti, koji potpisuje Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, izrazio duboko suosjećanje sa svima pogođenima te je osudio „slijepo nasilje“ koje se očitovalo u napadu, poručivši da je riječ o teškom zločinu protiv Stvoritelja. Istaknuo je da se moli za one koji su izgubili život u tom nehumanom činu. U ovim trenucima tuge i boli Papa želi također ponuditi svoju potporu i blizinu mnogim ozlijeđenima, njihovim obiteljima te čitavom katalonskom i španjolskom društvu – stoji u brzojavu.

Okrećući se budućnosti, papa Franjo je napomenuo da uzdiže svoje molitve Svevišnjemu kako bi nam pomogao da nastavimo odlučno raditi za mir i sklad u svijetu. Konačno, Sveti je Otac zazvao apostolski blagoslov na sve žrtve, njihove obitelji i ljubljeni španjolski narod.

Dodajmo na kraju kako je u Španjolskoj započela velika protuteroristička akcija. I dok su sigurnosne snage bile u potjeri za vozačem kombija, koji je viđen kako bježi pješice, policija je izvijestila da su noćas ubili petoricu napadača koji su automobilom gazili prolaznike u katalonskom turističkom gradiću Cambrils. Neki od napadača su nosili pojas s eksplozivom. Jučerašnje je krvoproliće najnoviji u nizu napadâ koji su izvedeni u proteklih 13 mjeseci u europskim gradovima, uključujući Nicu, Berlin, London i Stockholm.

Izvor:Vatikanski radio

PODIJELI