Želio bih danas ući u bit euharistijskog slavlja – rekao je papa Franjo tijekom opće audijencije u dvorani Pavla VI., u Vatikanu i objasnio – misa se sastoji od dva dijela: sužbe riječi i euharistijske službe koje su tako tijesno pvezane da tvore jedan bogoštovni čin. To je slavlje jedno tijelo i ne može se razdvojiti, započinje određenim pripremnim obredima i završava drugim, ali radi boljeg razumijevanja – rekao je Papa – pokušat ću objasniti njegove različite trenutke, od kojih svaki može dotaknuti i uključiti neku od naših ljudskih dimenzija. Potrebno je poznavati sve te znakove da bi se potpuno moglo doživjeti misu i uživati ​​u čitavoj njezinoj ljepoti.

Kada se narod okupi – istaknuo je Sveti Otac – slavlje počinje uvodnim obredima, uključujući ulaz koncelebranata i predvoditelja, pozdrav – „Gospodin s vama“, „Mir s vama“; pokornički čin – „Ispovijedam se“ kada tražimo oprost naših grijeha; Gospodine smiluj se; slavu i zbornu molitvu, odnosno skup nakana svih ljudi koji se uzdiže u nebo kao molitva.

Svrha je tih uvodnih obreda – objasnio je papa Franjo – da se vjernici, okupljeni kao zajednica, pripreme za slušanje Božje riječi s vjerom i dostojno slave euharistiju”. Nije dobar običaj – napomenuo je Papa – gledati na sat i reći: „Još uvijek ne kasnim, doći ću nakon propovijedi i time ću izvršiti zapovijed“. Misa počinje znakom križa, tim uvodnim obredima, jer tada počinjemo častiti Boga kao zajednica. Zbog toga je važno planirati dolazak na vrijeme, dapače, i ranije, kako bismo pripremili srce na te obrede, na to slavlje zajednice.

Obično za vrijeme ulazne pjesme svećenik s drugim službenicima dolazi u procesiji do prezbiterija, pozdravlja oltar s naklonom i u znak poštovanja ljubi ga i kadi. Zašto – upitao je Sveti Otac i odgovorio – zato jer oltar je Krist, On je lik Krista. Kada gledamo oltar, gledamo upravo u Krista. Oltar je Krist. Opasnost je da te geste ostanu neprimjećene i da prođu neopažene, a one su zapravo vrlo značajne, jer od samog početka izražavaju da je misa susret ljubavi s Kristom, koji je „nudeći svoje tijelo na križu… postao oltar, žrtva i svećenik”. Oltar je, naime, kao znak Krista „središte djelovanja milosti koja se ostvaruje euharistijom“ – naglasio je papa Franjo – i čitava je zajednica oko oltara, koji je Krist, ne da bismo gledali naša lica, nego da bismo gledali Krista, jer Krist je središte zajednice, nipošto nije daleko od nje.

Tu je zatim znak križa. Svećenik koji predvodi čini na sebi znak kiža i to isto čine svi okupljeni, svjesni da se liturgijski čin izvršava “u ime Oca, Sina i Duha Svetoga” – rekao je Papa i upozorio – vidjeli ste kako djeca rade znak križa? Ne znaju što čine, ponekad naprave nekakav znak koji nije znak križa. Molim vas lijepo, mame i tate, bake i djedovi, učite djecu od početka, dok su maleni, da dobro rade znak križa. I protumačite im da znak križa znači biti pod zaštitom Isusova križa.

Misa započinje znakom križa – naglasio je Sveti Otac i dodao – čitava se molitva kreće, da tako kažemo, u prostoru Presvetog Trojstva – „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ koji je prostor beskonačnog zajedništva; kojemu su izvor i kraj ljubav Jednoga i Trojedinog Boga koji nam se očitovao i darovao u Kristovu križu. Njegovo pashalno otajstvo dar je Trojstva, a euharistija uvijek proistječe iz njegovog probodenog srca. Čineći, dakle, na sebe znak križa – naglasio je papa Franjo – ne  prisjećamo se samo svojega krštenja, nego potvrđujemo da je liturgijska molitva susret s Bogom u Kristu Isusu koji se za nas utjelovio, umro na križu i slavno uskrsnuo.

Svećenik – nastavio je Papa – pozdravlja liturgijskim pozdravom i izrazom: “Gospodin s vama” ili slično, ima nekoliko pozdrava, a narod odgovara: “I s duhom tvojim”. Dijalog je to, na početku smo mise i moramo razmišljati o značenju svih tih gesta i riječi. Ulazimo u „simfoniju” u kojoj imamo različite tonalitete glasova, uključujući i vrijeme šutnje s namjerom da se stvori „suglasje“ među svim sudionicima, odnosno da prepoznamo da smo vođeni jednim Duhom i prema istoj svrsi. Naime, “svećenikov pozdrav i odgovor naroda pokazuju otajstvo okupljene Crkve”. Izražava se tako zajednička vjera i uzajamna želja, biti s Gospodinom i živjeti jedinstvo s čitavom zajednicom.

Molitvena je to simfonija koja se stvara i odmah predstavlja vrlo dirljiv trenutak, jer onaj koji predsjeda poziva sve da priznaju svoje grijehe – rekao je Sveti Otac i naglasio – svi smo grešnici. Ne znam, možda netko od vas nije grešnik… Ako netko nije grešnik, neka digne ruku, molim lijepo da svi vidimo. Nema dignutih ruku, dobro, imate dobru vjeru!

Svi smo grešnici – ponovio je papa Franjo i objasnio – zato na početku Mise molimo za oproštenje. To je pokajnički čin. Ne radi se samo o razmišljanju o počinjenim grijesima, nego mnogo više, to je poziv da priznamo svoje grijehe pred Bogom, pred zajednicom i braćom ponizno i iskreno, kao carinik u hramu.

Ako doista euharistija uprisutnjuje vazmeno otajstvo, što znači Kristov prijelaz iz smrti u život – rekao je Papa – onda  prva stvar koju moramo učiniti jest prepoznati koje su naše situacije koje u sebi nose smrt kako bismo mogli uskrsnuti s Njim na novi život. To nam pomaže da shvatimo koliko je važan pokajnički čin – zaključio je Sveti Otac i još jednom pozvao roditelje da nauče djecu činiti znak križa.

Nakon kateheze, Sveti Otac je posebno pozdravio novozaređene svećenike, studente, obitelji, župe, radnike, mlade, bolesne i mladence. Sve je pozvao da se pripreme za otajstvo Božića s poslušnošću u vjeri i poniznošću koje su krasile Mariju.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI