Mons. Koren: Sveta Majka Terezija je pokazala razliku između humanizma i čovjekoljublja

34
Zagreb (IKA)

Blagdan sv. Majke Terezije iz Kalkute proslavljen je u zagrebačkom samostanu Misionarki ljubavi u Jukićevoj ulici br. 24 u četvrtak 5. rujna euharistijskim slavljem koje je prevodio župnik župe sv. Blaža i dekan Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatko Koren.

Mons. Koren u propovijedi je istaknuo kako je upravo život Majke Terezije poruka da je moguće Božju riječ živjeti što svjedoče i slike iz života svetice u samostanu Misionarki ljubavi.

Između ostalog, naglasio je kako ove godine slavimo 25. obljetnicu pohoda svetog pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj koji je za vrijeme svog pontifikata Majku Terezijom proglasio blaženom.

“Ona je shvatila da Božja riječ govori baš njoj. Ona nam pokazuje razliku između humanizma i čovjekoljublja. Ona nam pokazuje da moj bližnji nije netko koga ja biram nego onaj koji je tu kraj mene”, poručio je župnik župe sv. Blaža i HKR-ov suradnik u emisiji “Halo, velečasni?”.

Mons. Zlatko Koren podsjetio je kako nas Katolička Crkva kroz Drugi vatikanski sabor uči kako se svecima valja moliti, ali njihov primjer treba i nasljedovati.

“Zato, ako smo došli samo moliti zagovor Majke Terezije i pokloniti se njezinu moćniku, mi smo dobrodošli, ali time nismo učinili sve jer nas Crkva uči da svece treba i nasljedovati. Vjerujem da će nas Bog pun milosrđa i Bog koji se proslavio u svetoj Majci Tereziji potaknuti da molimo njezin zagovor i nasljedovati njezin korak koji je vodio prema najpotrebnijima”, zaključio je župnik župe sv. Blaža i dekan Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatko Koren.

Majka Terezija osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. Više od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja ima 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003. godine, a 4. rujna 2016. papa Franjo ju je u Vatikanu proglasio svetom.

Misionarke ljubavi nastavljaju pomagati siromašnima i potrebnima širom svijeta pa i u Hrvatskoj.

Majka Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put 1928. godine. Župnik njene župe u rodnom Skoplju bio je hrvatski svećenik Franjo Jambreković, koji je utjecao na nju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim svećenikom Antom Gabrićem. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom grada Zagreba.

izvor: IKA

PODIJELI