Molim vas za savjet. Stalno sam u napetim odnosima s svojim svekrom i svekrvom. Razlog je sto mi idu na živce. Moj sin koji ima 2 god i 9 mj zna privoditi vrijeme kod njih, ja ga pustim malo i dođem po njega. Ne znam zašto kad je kod njih meni kao da gori pod nogama. Ja sam danas opet ispala luda jer sam ga dovela od njih i zatim je did doša po njega opet i on i baba su se skričali i derali a ja ga ne želim tako odgajat. Moja svekrva je dominantna, ponekad i bezobrazna. Nemam lipo mišljenje o njima, naporni su i gramzivi i samozivi. Nisam ni s muzem u dobrima, on me cesto kritizira, ja sam prije šutila al vise ne želim šutit i sve mu vratim, tako da većinu vremena ne pričamo, sto mi stvara veliki stres jer imam i malu bebu od 1 god i većinom sam s njima tako da nemam neko društvo ni ispusni ventil. U novu god sam ušla u svađi sa svim ukucanima tako reč. Umorna sam od sebe same, prije sam bila smirena, otkad sam rodila drugu bebu i saznala da mi muž kocka, sada ne kocka već 10 mj, al ja i dalje živim u strahu jer ne raspolaže novcem kako treba i izgubila sam povjerenje u njega, stalno sam svadljiva. Ponekad mi se čini da ću oboliti od stresa i tuge. Želim samo mir i svekrva me nervira kad mi proturječi i kad se moram s njom raspravljat oko svog diteta. Često smišljam u glavi kako ne živim s njima nego daleko od njih sa svojom djecom i mužem koji me poštuje, i da se slažemo da ja nisam svadljiva jer to nikad nisam bila.  

Poštovana gospođo!

Vaša situacija koju ste opisali je stvarno posebna i ono što je najžalosnije je da je ona gotovo uobičajena u mnogim obiteljima. Jedino što je kod vas pozitivno je da smatrate kako bi rješenje vašeg problema mogli naći u Bibliji, tj da je jedino Bog onaj koji može riješiti vaš problem. To je nešto što još daje perspektivu vašem domu i braku uopće.

 U čemu je ustvari problem? Mi smo većinom po prirodi sebični ljudi. Uglavnom smo okrenuti k sebi. Ponekad to zna biti vrlo složeno jer i obične stvari mogu biti tada komplicirane. Problemi između žene i muževih roditelja su nekako poslovični, jednako tako između muža i ženinih roditelja.  Stupanjem u brak dvoje mladih ljudi roditelji umjesto da se raduju, oni to doživljavaju kao uzurpaciju njihovog djeteta. Iz ovog što ste napisali, mogao bih zaključiti da vas roditelji vašeg muža doživljavaju kao nekog tko ste im uzeli njihovog sina i odvojili ih od njih. Za njih ste vi osoba koja treba samo rađati djecu koju bi oni trebali odgajati. Razlog tomu je što u vrijeme kada su oni bili mladi i imali su djecu, tada su bili zaposleni toliko da za svoju djecu nisu imali vremena. Sada kada su ostarjeli i imaju unuke, taj propust žele kompenzirati s unucima odlazeći u drugu krajnost dajući unucima sve što god požele, te na taj način ih doslovno iskvare i onesposobe za realan život, jer realan život ne nudi mogućnost da imaš sve što poželiš. Stoga mi je razumljiv i vaš potencijalni strah dok je vaše dijete kod dide i babe.

 Očito da bi spriječio takve pojave, Bog  na samom početku Biblije daje jedan važan savjet. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo. Postanak  2,24. Po Biblijskom savjetu vjenčanjem dvoje mladih treba biti odvajanje u psihičkom i fizičkom smislu od roditelja. U psihičkom smislu to treba biti obavezno, a ako je moguće i u fizičkom da živite odvojeno te da sami gradite svoju obitelj.

 Stoga bi vam preporučio slijedeće.

  1. Razgovarajte s va vašim mužem i recite mu konkretno što vas smeta. To neće biti lako, jer i vaš muž mora prihvatitite činjenice, i često se puta događa da smatra kako pretjerujete. Uglavnom, kako god bilo, s vašim mužem morate jasno definirati vaše odnose.
  2. Vaše odnose prema njegovim roditeljima će on lakše riješiti nego vi. Stoga to od njega trebate tražiti da to on uradi.
  3. Preispitujte sebe gdje možete dati svoj doprinos u poboljšanju odnosa. Ne bi bilo mudro spriječiti djeci da idu didi i babi, jer to puno pomaže u odgoju, ako se pravilno stvari postave.

 U Bibliji piše: Odgovor blag utišava gnjev; i riječ uvredljiva podiže srdžbu. Mudre izreke 15,1. To je važan savjet kako postići uspjeh. Postoji još jedan tekst koji govori nešto slično. Kao zlatne jabuke na srebrnim zdjelama, takva je riječ u pravo vrijeme izrečena. Mudre izreke 25, 11. Ljubaznim razgovorom mogu se riješiti mnoge stvari.

  1. Molite redovito i često za svekra i svekrvu. Molite za svog muža i djecu, molite i za sebe. Bog je obećao:On će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima, da ne dođem i ne udarim prokletstvom zemlju. Malahija 4,6. Bog je jedini koji je u stanju izgraditi vaš dom.

Neka vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI