Na današnji je dan prije 500 godina njemački teolog Martin Luther objavio svojih 95 teza koje su potaknule protestantsku Reformaciju. Tim su povodom Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana i Svjetska luteranska federacija danas objavile zajedničku izjavu u kojoj izražavaju svoju zahvalnost na duhovnim i teološkim darovima koje su primili zahvaljujući Reformaciji, podsjećajući na prigodne događaje koji su se zbili protekle godine.

Papa Franjo je tako prije točno godinu dana posjetio švedske gradove Lund i Malmö kako bi sudjelovao na zajedničkom obilježavanju Reformacije zajedno s čelnicima Svjetske luteranske federacije. To se liturgijsko slavlje usredotočilo na traženje oprosta za grijehe prošlih stoljeća, istovremeno slaveći napredak koji je ostvaren u posljednjih pedeset godina. Sudionici su pritom obećali da će osnažiti zajedničke napore u služenju najpotrebitijima.

Današnja se izjava tako prisjeća tih povijesnih događaja, naročito opredjeljenja pape Franje i nekadašnjeg predsjednika Svjetske luteranske federacije, biskupa Muniba Younana, da nastave ekumenski put. U tekstu stoji da je zajednički put posljednjih pedeset godina doveo do uklanjanja predrasuda, porasta međusobnog razumijevanja i prepoznavanja odlučujućih teoloških slaganja.

I dok katolici i luterani još uvijek nemaju euharistijsko zajedništvo, dvije Crkve prepoznaju zajedničku pastoralnu odgovornost da odgovore na duhovnu glad i žeđ „našega naroda da bude jedan u Kristu“.

U izjavi nadalje stoji da su u mnogim zemljama diljem svijeta katolici i luterani zajednički obilježili 500. godišnjicu Reformacije, što je i jednima i drugima omogućilo da steknu nove uvide u događaje 16. stoljeća koji su doveli do njihove podjele. Istaknuvši teološki napredak koji je ostvaren „Zajedničkom deklaracijom o nauku opravdanja“, u tekstu se napominje da je rast zajedništva znak nade za današnji svijet da nadvlada podjele i fragmentaciju.

Izjava se zaključuje opredjeljenjem da se, pod vodstvom Duha Božjega, nastavi put prema većem jedinstvu u skladu s voljom Gospodina Isusa Krista, i to u spoznaji kako je daleko više onoga što nas sjedinjuje od onoga što nas dijeli.

Izvor: http://hr.radiovaticana.va/

PODIJELI