Kako znati kome pomoći?

256

Dragi moji prijatelji i prijateljice, braćo i sestre u Kristu!
Često dobivamo razne zamolbe za pomoć, mnogi se nalaze u teškom dužničkom ropstvu, mnoge muče razni krediti, ovrhe, neimaština, nezaposlenost, glad. Tako mnoge osobe traže spas kod nas tražeći materijalnu i financijsku pomoć. Mnogi su naš portal i zajednicu zamijenili s “Humanitarnom kršćanskom udrugom Putevi milosti” sa sjedištem u Osijeku, ali mi osim imena i prezimena nemamo ništa jedni s drugima. Mi smo portal i virtualna zajednica, a udruga se bavi pomaganjem potrebitim. Mi smo nastali prije udruge, naš apostolat je evangelizacija i promicanje kršćanskih vrijednosti u ovome svijetu. Tako nam se znaju javiti ljudi koji traže novac za režije, kredite, za puno toga, a kada im objasnimo da nismo u mogućnosti, pojedinci znaju poslati i poruke uvredljivog sadržaja poput: “Čuli smo da ste vjernici ili kakvi ste vi to kršćani?”. Isto tako, ako netko uzvrati molitvom, čujemo i komentare “ne mogu ja želudac napuniti s molitvom…” i sada da ne nabrajamo dalje.

Prvo, mnogi vjernici pomažu ljudima oko sebe i to ne govore nikome, pomažu ljudima u svojoj okolini, rodbini, susjedima, onim ljudima koje im Bog stavi na put.
Drugo, vjernici nisu čudotvorci i ne mogu od kamenja pretvarati novac i dijeliti ih okolo ljudima kako bi riješili njihove dugove i kredite.
Treće, rizik je pomagati nepoznatim osobama. Zašto bi netko nekome uplaćivao 100 ili 200 kuna ili čak i više ako osobu nije nikada u životu vidio jer ne znamo tko se stvarno krije iza nekog profila. Mi smo za opciju da budemo kršćani i da pomažemo ali da pomažemo ljudima koje nam Bog stavlja na put.
Neki dan se u našem chatu javila naša virtualna prijateljica. Završila je na psihijatriji u Vrapču i vapila je da joj se dođe u posjet i da joj se pomogne. To je druga stvar, jer smo direktno otišli u posjetu i upoznali smo je i njoj dati nije grijeh jer smo vidjeli uživo njezinu patnju, a i potrebu premda je izrazito skromna. Tražila je pomoć, ali je zadovoljna s malim stvarima koje je dobila od srca. Znači, svatko od nas neka djeluje u svojoj blizini i neka čini dobra djela prema ljudima u potrebi u svojoj blizini i prema osobama koje će susresti.
Ovim putem pozivam vas koji ste u mogućnosti da posjetite našu prijateljicu (pitajte putem maila za podatke, dobit ćete odgovor) i da joj pomognete u skladu s vašim mogućnostima. Razumijemo da mnoge osobe koje preko facebooka traže pomoć nisu lažnjaci, ali ima ih nažalost. Stoga vas opet pozivam da djelujete u svojoj blizini i nemojte dopuštati da u vašem životu prođete pored rođaka, prijatelja, susjeda a da ih ostavite da pate. Također, upozoravam i one ljude u potrebi da malo pripaze i da budu odgovorni kod upravljanja novcem. Uzet ću za primjer jednog čovjeka koji je bio otac petero malodobne djece, jedini je bio zaposlen u obitelji, a grijao se na struju i tako nabio račune u visini 22.000 kuna. Oprostite, ali to nije u redu, trebao je tražiti najjeftiniju opciju za grijanje, a ne na struju koja je najskuplja opcija. Imamo osobe koje se hrane najkvalitetnije, piju najskuplja pića, puše najskuplje cigarete, a onda kada ih stisnu dugovi i minusi onda “vjernici pomozite”. Nemojte me krivo shvatiti, ali moramo biti oprezni i ne smijemo si dopustiti da netko koristi našu dobrotu i to što smo vjernici. Svi koje poznajem a da su u potrebi pomoći ću u skladu sa svojim mogućnostima a za ostale – jako mi je žao no ne možemo pomagati nepoznatim osobama. Imali smo loša iskustva, mnogi su zloupotrijebili našu dobrotu, mnogi su slali zadnju kunu osobama koje nisu u potrebi, a tako su se predstavljale i dok su vjernici otkidali od usta, drugi su se provodili po Sloveniji, pušili Marlboro, pili viski i smijali se budalama negdje iza monitora. Zato vjernik osim srca mora uključiti i razum i koristiti duha mudrosti kako ne bi upao u zamku prevaranata i lažnih siromaha. Neka vas prati Božji blagoslov!

 

J. Jurčević

 

PODIJELI