Kako se prestati opijati?

343

 

 

Pitanje:

Lijep pozdrav. Molim vas da mi pomognete da mi kažete kako da prestanem piti alkohol. Svaki puta obećam dragom Bogu da ću prestati piti i svaki puta prekršim obećanje. Molim vas za savjet jer bude mi teško sutradan, mamuran, imam osjećaj da ću umrijeti ne osjećam se dobro….

 

Odgovor:

Dragi brate u Kristu! Mir i dobro!
Ovisnosti su jedan od najčešćih oblika robovanja čovjeka svome tijelu i oni teško narušavaju naš odnos. No, one nisu nešto nesavladivo ili nešto od čega čovjek mora biti slabiji. Kada želiš početi borbu sa ovisnošću najvažnija je odluka: od sada (ne od sutra, ili od sljedećeg tjedna, nego od sada) prestajem i započinjem svoju borbu. Čovjeku se danas najteže odlučiti na promjenu i na borbu, a sama borba je lakša od odluke. Zato se odluči: od sada prestajem piti i započni svoju borbu.

Svakoga je čovjeka Bog stvorio na svoju sliku i priliku. No, čovjek često, težeći za vremenitim užitcima (kao što je to kod tebe alkohol), prestaje svojim ponašanjem biti slika i prilika Božja i zbog toga počinje patiti. Sveti Augustin je rekao: “Za sebe si nas Gospodine stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi.” Kada posežemo za vremenitim užicima, mi ne tražimo mir u Bogu, nego u materijalnome svijetu. No istina je da nam ništa na svijetu ne može zamijeniti Boga – Bog je u čovjekovom srcu usadio mjesto za sebe, i može čovjek imati cijeli svijet, ali ako na tome mjestu nema Boga, nikad ne će biti sretan. Stoga imaj na umu: Bog te za sebe stvorio i samo u njemu je tvoja istinska sreća i samo Bogu dajući svoje biće, bit ćeš ispunjen. Alkohol možda na trenutke rješava tvoje probleme, ali kad počne triježnjenje osjećaš besmisao, prazninu i bol koje nikada ne prestaju i uvijek se iznova vraćaju. Zacijelo ne želiš biti zarobljen u začarani krug alkoholizma – no ti si jedini koji može prekinuti taj krug i krenuti putem koji stremi prema Bogu. Osim toga, zasigurno imaš i obitelj koja zbog tvoga problema pati, možda i više od tebe. Možda bi bilo dobro,  da svojima kažeš da želiš prestati i da ti budu podrška u tome.

Ukoliko započneš svoju borbu, budi svjestan da će biti teško. Prvih desetak dana ćeš užasno patiti, i na tjelesnoj i na psihičkoj razini. Neka tvoju borbu prati svakodnevna molitva – vjeruj mi, bit će ti puno lakše podnositi patnju. Nakon deset dana, sljedećih mjesec / dva, još uvijek ćeš imati problema sa napastima – no ne daj se, ako si prošao prvih desetak dana, napravio si najveći dio posla. Nakon mjesečne apstinencije, nikako, ali nikako si nemoj dozvoliti popiti niti malu količinu, čak i ako prođe 10 godina od kako nisi pio – jer će te ovisnost ponovno uvući u robovanje alkoholizmu.

Željela bih ti preporučiti na koji način bi mogao lakše podnijeti tih prvih desetak dana: bilo bi jako dobro da se baviš nekim laganim sportom, jer ćeš biti užasno nervozan i nestrpljiv. Može se dogoditi i da ćeš imati tjelesne apstinencijske simptome (kao npr. drhtanje ruku ili povraćanje): neka te to ne smete, to normalna reakcija tijela koje se čisti od nečega što mu je do sada nanosilo štetu. Pokušaj piti u velikim količinama čaj od kamilice ili koprive (bez šećera i ikakvih dodataka) i to ne od čajeva iz dućana, nego domaća kamilica i kopriva. Kamilica je odlična za smirenje (pogotovo pred spavanje),  a kopriva vraća ravnotežu u krvni sustav.

I za kraj: samo hrabro! Ne postoji niti jedna ovisnost od koje čovjek ne bi bio jači i koju ne bi mogao nadvladati snagom volje. No, kao što već rekoh, neka tvoje odricanje i žrtvu prati molitva – iskrena, duboka, potpuna molitva, kojom ćeš davati čitavoga sebe Bogu u ruke – Bog ljubi svako svoje stvorenje kako si mi ljudi to ne možemo ni zamisliti, i želi da se svaki čovjek spasi i preda njemu u ruke. Kada se jednom uspiješ predati Bogu ruke, kada postaneš njegova istinska slika i prilika Božja, bit ćeš snažan, ne samo sebi pomagati, nego i ljudima oko sebe. I tada ćeš biti potpuno sretna i ispunjena osoba, koja će moći sve podnositi.

 

Laura Špilek

PODIJELI