ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA Kontakt za medije:

Službeni ulaz: TRG KRALJA TOMISLAVA 19 Petra Mrduljaš

Ulaz za publiku: UL. BARUNA TRENKA 3 petra.mrduljas@zkl.hr

www.zkl.hr GSM: 098/ 265967

tel. 01/ 4878 – 444

 

OBJAVA ZA MEDIJE

HUMANITARNA IZVEDBA PREDSTAVE

Ela Peroci – Ana Prolić

MACA PAPUČARICA

Nedjelja, 3. lipnja 2018. u 11 sati

Humanitarna akcija Caritasa Zagrebačke nadbiskupije „Da život imaju“

Zagrebačko kazalište lutaka s velikom se radošću priključuje humanitarnoj akciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Sav prihod od prodaje ulaznica za izvedbu predstave Maca Papučarica u nedjelju 3. lipnja 2018. u 11 sati, bit će doniran za potrebe humanitarne akcije „Da život imaju“, kojoj je cilj prikljupljanje sredstava za izgradnju i opremanje objekta za privremeni smještaj mladih ljudi koji su odrasli u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U Hrvatskoj je trenutačno oko 800 takve djece, a svake godine njih šezdesetak s navršenih osamnaest godina mora napustiti dom i započeti samostalan život. Neki se uspiju zaposliti, ali većina se, bez podrške obitelji i društva, nađe bez stana, posla i sredstava za život, prepuštena samoj sebi te trajno ovisna o socijalnoj skrbi. Upravo je takvim mladim ljudima namijenjena Kuća za mlade, koja će im nuditi privremen (dvogodišnji) smještaj, kako bi dobili vremena da se snađu u svijetu i osiguraju si trajan smještaj i izvor prihoda.

Ova akcija odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Zagrebačke nadbiskupije, a podržali su je i Vlada RH te premijer Andrej Plenković. Do sada su prikupljena sredstva za izgradnju Kuće, a sada je potrebno prikupiti novac za njezino opremanje.

ZKL stoga poziva roditelje da dolaskom u kazalište potpomognu ovu hvalevrijednu akciju, a pritom svoju djecu obraduju predstavom o slavnoj Maci Papučarici. Premijerno je izvedena u rujnu 2014. i odigrana je oko 150 puta. Izvedbe Mace redovito su krcate, a i nije zabavljala publiku samo u matičnoj kući, nego je obišla i mnoge festivale te oduševila publiku na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, na Međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Subotici te na festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu, gdje je Jadran Grubišić nagrađen kao najbolji animator festivala za ulogu Bobeka. U sklopu Vukovarskog lutkarskog proljeća, Maca je obišla i niz sela pogođenih poplavama, te humanitarnim izvedbama obradovala male gledatelje Gunje, Strašinaca, Račinovaca i Rajevoga Sela.

PODIJELI