Koji dio nas stari?

74

Ako ćemo gledati malo širu sliku, vidjet ćemo da je, iako je ostario Mojsije imao odlično zdravlje i, kako Sveto Pismo kaže, oko mu nije slabilo. Vidjet ćemo da nakon što je dobio Izaka sa Sarom, naš praotac Abraham uzeo je sebi još žena i priležnica s kojima je imao još djece. Znači dogodio mu se seksualni procvat nakon stote godine starosti.
Također Kaleb kad je imao 80 god rekao je Jošui: daj mi ona brda i šume gdje žive anakovci, da ih okrčim i oslobodim… jer je moja snaga još u meni.
Kralj David je išao u ratove a već je bio zamakao u godine.
Job je imao dosta godina kad je sa ženom stekao svoju drugu djecu i vidio njihovo potomstvo. Ima toga još u pismu. A sve su to ljudi u Starom zavjetu.
U Novom savezu vidimo apostola Pavla kako putuje i osniva crkve posvuda, dobiva batine, skoro ga ubiju, završi u zatvoru, često gladan bos i gol.
I na kraju piše Filemonu i kaže: ja Pavao, starac, a sada i sužanj Isusa Krista.
Treba ponovno formulirati riječ starost.
Iako naš izvanjski čovjek propada, naš se unutarnji obnavlja iz dana u dan.
U nama živi Krist i sila Duha Svetoga je u nama.
Ako u vama živi Duh Onoga koji je uskrsnuo Isusa Krista, On će OŽIVJETI ( ubrizgati život) u vaša smrtna tijela Rimlj. 8:
On će oživjeti, dati život i vitalnost vašim smrtnim tijelima.
A onima koji se uzdaju u Gospodina snaga se obnavlja, trče i ne posustaju, hode i ne umaraju se, snaga im se obnavlja…
Mi smo u Novom, boljem savezu. Isus je ponio naše bolesti i boli.
On osobno živi u nama sa svom silom, snagom, mudrošću, radošću, mirom, vlašću.
Tako da biti “star” u Novom savezu znači biti osoba koja ima dosta godina i iskustva, ali ništa manje dinamike, žara, poletnosti, probojnosti.
Čak, štoviše, poznajem neke bake u Kristu čiju silinu, tempo života i duhovnosti ne mogu pratiti niti neki mladi ljudi. Tijelo stari, a ne naš unutarnji čovjek.
Mi nismo tijelo, mi smo duh koji stanuje u tijelu i koji ima dušu. Pavao kaže: imam želju umrijeti i otići iz tijela, ali je potrebnije zbog vas ostati u tijelu.. Filiplj.
On, Pavao, nanovo rođeni duh koji stanuje u tijelu, poželio je otići iz tijela.
Nije rekao – ja sam to moje staro i izmučeno tijelo. Trebamo se vidjeti onakvima kakvima nas vidi Bog.
Tvoj i moj duh nikada neće ostarjeti.
Život vječni ne počinje s odlaskom u vječnost već s dolaskom Vječnoga u nas. To mi jesmo i to mi imamo. Zato ne treba ljudima govoriti da očekuju gore već bolje stvari.
Treba u ljudima izgraditi pozitivnu novozavjetnu vjeru i očekivanje a onda samo gledati kako “starci” osvajaju gradove za Krista, kako starci izgone zle duhove i prorokuju, kako starci podižu novu generaciju učenika i crkve. Milost sa svima

 

Zack  Benjamin Lenkert

PODIJELI