Dan pobjede – ljubavi!

55

 

 

dan domovinske zahvalnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S godinama kao da blijedi pravi smisao i dubina veličanstvene pobjede Hrvatske vojske u akciji Oluja kojom je okupirani dio Republike Hrvatske vraćen u ustavno-pravni poredak Lijepe Naše. Vojska kao vojska, s jedne strane naši s druge neprijatelji.

Šahovski i matematički trebala bi pobijediti ona strana koja je bolje naoružana, koja ima više vojnika, bolji strateški položaj. No, hrvatski vojnik je imao nešto više od puške i uniforme. Imao je krunicu oko vrata ili onako, ponekad nespretno upetljanu na ramenu. I nije to bio samo ukras, nego podsjetnik da ćeš u znaku Kristovu pobijediti samo ako se držiš ljubavi i u ratu.

Hrabrost je tada dolazila odozgor i ona se doista najviše očitovala u kriznim situacijama. No, jesu li hrabri ljudi posebniji od onih drugih ili bolje rečeno po čemu su oni posebni?! Hrabrost ne isključuje strah! Hrabrost je samo svjesnost da postoji osjećaj koji te vodi snažnije od straha. Osjećaj koji tu prevladava zapravo je čista ljubav. Tako će majka pokazati hrabrost koja prelazi granice razuma kada je njeno dijete u opasnosti, a možda je to, inače, vrlo plaha žena.

Vojnik će dati svoj život za Domovinu jer ga vodi ljubav prema istoj. Tako je razlika između hrabrih i strašljivih proporcionalna jačini ljubavi koja ih vodi. Po tome se hrvatski vojnik razlikovao, pa je po toj ljubavi ishod i morao biti pobjednički, jer ljubav pobjeđuje sve!

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. (Iv 15,12-13)

 

Denis Karnaš

 

 

 

{fshare}

 

PODIJELI