Boriti se poput Ivana Krstitelja

93

Lk 1, 57-66.80

 

 

 

 

Ovaj svijet žeđa za svjedocima i prorocima. Biti svjedok i prorok znači biti borac. Bez napora i truda ništa se ne može postići. Bog traži suradnike koje će obasipati svojom dobrotom. U pitanju je uvijek naša slobodna volja i pristanak na borbu. Sve drugo će nadoknaditi Gospodin. Zar nije to čudesno? I naša su vremena obilježili veliki borci koji su imali vrlo „izoštren“ duhovni vid. Najveći je među njima, prema Isusovu svjedočanstvu (Mt 11,11), Ivan Krstitelj.
S Ivanovim rođenjem povezuju se mnoga čudesa koja su se dogodila u obitelji Zaharije i Elizabete iz Ain Karima. Ponajprije, Zaharija razgovara s anđelom u hramu iza zavjese, gdje je mogao ući jedino svećenik pozvan od Gospodina. Židovski svećenici bacali su kocku i na taj su način prepoznavali Božju volju. Mislim da je Zaharijna najveća želja bila imati dijete. Živio je za taj trenutak iako je već bio u poodmaklim godinama. S tom je nakanom ušao na sveto mjesto. Bog je uslišio njegove molitve. Međutim, Zaharija unatoč čudesnom susretu ne vjeruje Bogu. Gleda znakove, ali njegove su oči zatvorene. Čuje riječi, ali ih ne prima. Nevjera je također zavezala i njegov jezik.

Čudesno je također Ivanovo začeće. Elizabeta je bila neplodna. Ipak, dotaknuta Božjom milošću postaje majkom. Njihova je obiteljska kuća postala izvorom radosti, blagoslova i sreće. Bog je pokazao svoju dobrotu. Spočetka im je teško bilo vjerovati. Međutim, Bog se Zahariji i Elizabeti približavao svaki dan. Sve do Ivanova rođenja. To je bio također čudesan dan. Duh Sveti napunio je Zahariju i razvezao njegov jezik. Uvjeren sam da su svi prisutni osjetili Božjeg Duha kada je nijemi Zaharija progovorio i slavio Boga prorokujući o misiji svoga djeteta.
Ime Ivan bilo je na usnama svih ukućana i prijatelja koji su taj dan došli u „babinje“, čestitati sretnim roditeljima. Ime mnogo toga govori o čovjeku i njegovu poslanju. Ivan znači Bog je milosrdan. Božje se milosrđe razlilo po sretnoj obitelji, dobili su potomka, ali Božje milosrđe razlijeva se i na sve nas jer je Ivan bio preteča Krista. On je bio najveći svjedok i prorok. Na ovom se mjestu pitam koja li to nova imena dajemo našoj djeci?
Ivan, poznat kao Krstitelj, bio je borac za Božje kraljevstvo. Bog uvijek računa s ljudskom suradnjom. I zato je Ivan nama poticaj. On je gradio svoju duhovnost svaki dan. Time je pokazao značenje silovitosti i kako se u ovome svijetu trebamo boriti za Božje kraljevstvo. Živio je život na način koji nitko od nas ne bi poželio. Još kako mladić otišao je od svoje kuće i živio strogm životom u pustinji. Tamo se molio, čitao Božju riječ i tražio snagu da može ljudima govoriti proročki, suprotstaviti se njihovim krivim mentalitetima, te da može jasno i glasno izreći istinu pokazujući na ispravan put. On je imao snage reći političkim predstavnicima svoga vremena da ne smiju živjeti nemoralno, da ne smiju varati svoje žene, da ne smiju biti laktaši i profiterski živjeti na račun siromašnih. Nije se oblačio u markiranu odjeću, nego u devino krzno. Nije pio vino, nego vodu i med. On je bio istiniti svjedok. I zato mu je narod hrlio jer ljudi oduvijek trebaju istinske svjedoke i proroke. Za življenje takvim životom treba imati hrabrosti, ne obazirući se na strah za vlastiti život.
I danas se traže katolici – istinski svjedoci. Gdje ste? Traže se hrabri proroci koji će svoje vrijeme „potrošiti“ za Gospodina. Biti prorok znači prijateljevati s Bogom, kao Ivan Krstitelj, i to prijateljstvo prenijeti na druge. To mogu oni koji žele hodati s Isusom. Čovjek čista srca vodi se zakonom ljubavi koja je kadra praštati. Ona je također temelj moralnih opomena.

Ivanovi roditelji i rođaci pitali su se što će biti od tog djeteta. Pitaš li se što će biti s tobom? Želiš li se boriti ili se predati? Što te priječi da ideš zauzeto i smjelo za Isusom Kristom? Jesi li mu ikada uopće povjerovao? Jesi li se uvjerio da je On onaj koji jest? Jesi li ikada odlučio biti Njegov ili si u crkvi zato što su te donijeli na krštenje? Je li Isus radost i nadahnuće tvoga života? Činiš li što da postane? Jesi li se razočarao u hodu s Njim, ili umorio? Tražiš li pomoć na tom putu ili se prepuštaš bujici svijeta i živiš onako kako i drugi žive? Jesi li svjestan Božje blizine i Njegove potrebe da bude s nama u svijetu? Probudi se, sam odlučuj o svome životu, provjeri komu vjeruješ!

 

Pater Arek Krasicki

 

 

 

 

PODIJELI